ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:55
 

Ο ΠΑΣΥΝΜ καλεί την ΠΑΣΥΚΙ να ανακαλέσει τις τοποθετήσεις της

Εκφράζει έκπληξη, λύπη και έντονη δυσφορία για τις θέσεις της ΠΑΣΥΚΙ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) σε ανακοίνωση του εκφράζει λύπη και δυσφορία για τις τοποθετήσεις της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) ότι ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό «δεν μπορεί να είναι ιεραρχικά ισότιμες» υπηρεσίες, αναφέρει ότι η νοσηλευτική και η μαιευτική είναι εφαρμοσμένες επιστήμες υγείας που έχουν διεθνώς αναγνωρισθεί και οι οποίες θεμελιώνονται σε ένα σαφώς προκαθορισμένο, διακριτό και αυτόνομο σώμα γνώσης το οποίο εκσυγχρονίζεται μέσα από την νοσηλευτική/ μαιευτική έρευνα και επιστημονική εκπαίδευση και καλεί την ΠΑΣΥΚΙ να ανακαλέσει την τοποθέτησή της.

Η δε πρακτική τους, σημειώνεται, αποτελεί μία πολύπλοκη επιστημονική δραστηριότητα με διακριτό αυτόνομο ρόλο, αλλά και ρόλο σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας η οποία απευθύνεται στον άνθρωπο, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο σε όλες τις καταστάσεις υγείας και ασθένειας.

«Στην έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) προς τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου (Π.Ο.Υ 2009 - Nursing and midwifery human resources for health: Global standards for the initial education of professional nurses and midwifes) υποδεικνύει ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες θεωρούνται ως αναπόσπαστα και ισότιμα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας υγείας. Περαιτέρω και μεταξύ άλλων τονίζεται εμφαντικά η σημαντικότητα του ρόλου τους για την ποιότητα της φροντίδας υγείας και την ασφάλεια των ασθενών σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών υγείας», προστίθεται.

Σε πιο πρόσφατες δε εκδόσεις του Π.Ο.Υ (2015), συνεχίζει η ανακοίνωση, οι επαγγελματίες αυτοί αναγνωρίζονται ως πολύ ζωτικό ανθρώπινο κεφάλαιο για τις υπηρεσίες υγείας των κρατών, ενώ παράλληλα διατυπώνονται οι στρατηγικές κατευθύνσεις ως προς την ενδυνάμωση της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής μέχρι το 2020, που συμπεριλαμβάνουν αυτόνομους και διευρυμένους ρόλους.
Στα σύγχρονα συστήματα υγείας και στους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας υπάρχει διακριτός διαχωρισμός της Νοσηλευτικής και της Ιατρικής διοίκησης οι οποίες αναγνωρίζονται ως ισότιμες ομάδες μέσα στα συστήματα υγείας. Επιπρόσθετα, σημειώνεται, τη διοίκηση των νοσοκομείων αναλαμβάνουν μάνατζερ με γνώσεις διοίκησης υπηρεσιών ή μονάδων υγείας.

«Η διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας της Νοσηλευτικής και της μαιευτικής στα αυτόνομα πλέον δημόσια νοσηλευτήρια σίγουρα δεν αποτελεί απειλή για κανένα. Αντιθέτως, αποτελεί κατά τον ΠΑΣΥΝΜ, απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή αναδιοργάνωση και βελτίωση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ως εκ τούτου, τόσο το Υπουργείο υγείας όσο και ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να διαφυλάξουν και να ενδυναμώσουν περαιτέρω αυτήν την αυτονομία. Θεωρούμε δε ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει από μόνο της ευεργετική επίδραση στην προσπάθεια για βελτίωση της δημόσιας υγείας», καταλήγει μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Καλεί τέλος, την ΠΑΣΥΚΙ όπως ανακαλέσει άμεσα την τοποθέτηση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Δυστυχώς για τον Τσαβούσογλου, κανείς δεν το πιστεύει. Είναι αναξιόπιστος!!!»
ΑΚΑ  |  10:57

Φ.Φωτίου: Ο παραλογισμός της κατοχής πρέπει να τερματιστεί

«Εσύ κύριε Φωτίου πότε θα πάς σπίτι σου? Αρκετάς είσπραξες τόσα χρόνια. »
ΑΚΑ  |  10:55

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X