ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:03
 

Ο ΠΙΣ καταγγέλλει τον ΟΑΥ για παραπλάνηση ιατρών

Η «Κ» αποκαλύπτει ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τον οργανισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σοβαρές καταγγελίες κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, διατυπώνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφορικά με βασικές πρόνοιες του νομικού πλαισίου που διέπει το ΓεΣΥ. Με ανοιχτή επιστολή του, την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ», ο ΠΙΣ καταγγέλλει προσπάθεια παραπλάνησης ιατρών από πλευράς λειτουργών του ΟΑΥ, προκειμένου να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ υποστηρίζει. «Προς τους δικαιούχους ασθενείς (ο ΟΑΥ) διακήρυττε πρόσβαση σε συμβεβλημένο με τον Οργανισμό ειδικό ιατρό της επιλογής του με την καταβολή 6 ή 25 ευρώ. Τώρα πλέον, όπως φαίνεται, σε μια εκστρατεία παραπλάνησης των ιατρών για να ενταχθούν, υπόσχεται σε ιατρούς προσωπικά και προφορικά ότι είναι δυνατόν οι συμβεβλημένοι ιατροί να χρεώνουν κατά το δοκούν ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια». Με βάση την ανοιχτή επιστολή ο ΠΙΣ αναφέρεται σε λειτουργούς του ΟΑΥ οι οποίοι δίδουν, κατά τον ΠΙΣ, «ερμηνείες ανεύθυνα χωρίς τεκμηριωμένη γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλό του Οργανισμού. Θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους μία τέτοια γνωμοδότηση για την οποία ο Οργανισμός και ο Υπουργός να δηλώσει ΔΗΜΟΣΙΑ και ΓΡΑΠΤΩΣ ότι δεσμεύεται από αυτήν και ότι την υιοθετεί», σημειώνεται στην επιστολή.

Διακρίσεις

Ουσιαστικά ο ΠΙΣ στην ανοιχτή επιστολή του υποστηρίζει πως γίνονται διακρίσεις σε δικαιούχους του ΓεΣΥ με ιδιωτική ασφάλεια. Επιπλέον σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ υποστηρίζει πως «χωρίς καμία αναστολή, ανάλογα με το σε ποιους απευθύνεται, δίδει διαφορετικές απαντήσεις αναφορικά με το νομικό πλαίσιο που αφορά το γενικό σύστημα υγείας». Ο ΠΙΣ τονίζει πως με βάση το νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση για τους δικαιούχους με ιδιωτική ασφάλεια. Αντίθετα δε, όπως σημειώνει, οι Κανονισμοί προβλέπουν ότι οι ειδικοί ιατροί έχουν υποχρέωση έναντι στον ασθενή, σε κάθε επίσκεψη να τον ταυτοποιούν, και να χρειάζεται να ενεργοποιούν το δικαίωμα του για λήψη φροντίδα υγείας, δημιουργώντας επίσκεψη στο σύστημα πληροφορικής.

Παρανομούν

Στην επιστολή ο ΠΙΣ επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΑΥ πως «προτρέπει τους ιατρούς να παρανομούν, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα στραβά μάτια, πράγμα αδιανόητο σε μια σύγχρονη ευνομούμενη χώρα». Με αφορμή τις καταγγελίες ο ΠΙΣ καλεί την πολιτεία να προβεί σε μεταρρύθμιση της νομοθεσίας εάν επιθυμεί να επιτρέψει την ιδιωτική ιατρική.

O OAY

Από πλευράς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όπως μας ειπώθηκε, θα μελετηθεί η επιστολή του ΠΙΣ και εφόσον προκύπτει θέμα ο Οργανισμός θα τοποθετηθεί.

Σύμμαχοι Υγείας – ΠΙΣ

Την ανησυχία τους για την έλλειψη Στρατηγικού Σχεδιασμού, ξεκάθαρου οράματος, αποστολής και επιμέρους στόχων, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας εξέφρασαν οι Σύμμαχοι Υγείας και ο ΠΙΣ. Σε συνάντηση που είχαν συμφώνησαν ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την στήριξη του οικοδομήματος που λέγεται Γενικό Σύστημα Υγείας. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση ή και κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, το οποίο και δύναται να καταρρεύσει. Στη δίωρη συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών ενώ συμφωνήθηκε ο διάλογος να συνεχιστεί για μελέτη και αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του Γε.Σ.Υ. και της οργάνωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΓεΣΥ  |  ΠΙΣ  |  ΟΑΥ  |  Γιατροί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X