ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ελπίδες στην συμμόρφωση των πολιτών

Ικανοποίηση φαίνεται να επικρατεί στις αρχές για την τήρηση του διατάγματος για περιορισμό των μετακινήσεων

Του Γιάννου Λύτρα

Στα 132 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο, με την ανακοίνωση άλλων οκτώ περιστατικών το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαρτίου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα νέα περιστατικά είναι κι ένα βρέφος τριών μηνών, το οποίο νοσηλεύεται προληπτικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο στην Λευκωσία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η νόσος COVID-19 αφορά όλους μας. Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται ότι επιδεικνύουν πλέον έναν μεγαλύτερο βαθμό ευαισθητοποίησης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, με τις αρχές, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την σωστή εφαρμογή των διαταγμάτων, αλλά και για την τήρηση των μέτρων προστασίας από το κοινό.

Τα νέα κρούσματα

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 25/03 ο καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκκης, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Κύπρο ανέρχονται πλέον στα 132, περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις. Εξ’ αυτών τα 69 είναι αποτέλεσμα επαφών. Τα οκτώ νέα περιστατικά τα οποίο ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αφορούν σε δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, τέσσερα άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και δύο άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Ένα 3μηνο βρέφος διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, ενώ αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Επίσης, πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή.

Ασυνήθιστες εικόνες στην Λευκωσία, οι δρόμοι της οποίας έχουν αδειάσει.

Σε καλό δρόμο

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην «Κ», εξήγησε ότι ο αριθμός των μέχρι οκτώ κρουσμάτων ανά ημέρα είναι ικανοποιητικός. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, είπε, ότι θα είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό που δεν επιθυμεί, πρόσθεσε, είναι να παρατηρηθεί διπλασιασμός των κρουσμάτων ανά ημέρα, καθώς αυτό θα είναι ανησυχητικό. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι τα 21 επιβεβαιωμένα περιστατικά τα οποία είχαν ανακοινωθεί την Δευτέρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως η κορύφωση για την Κύπρο, καθώς ο αριθμός αυτός προέκυψε εξαιτίας της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Οι γιατροί, υπογράμμισε, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τους ασθενείς τους οποίους κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε αυτά. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το να ζητούν ένα πιο λεπτομερές ιστορικό των ασθενών, ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο το ότι δεν εισάγονται στα νοσηλευτήρια φορείς του ιού. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των δειγμάτων εξάγονται αυθημερόν, πρόσθεσε ο Δρ Καραγιάννης, μας δίνει καλύτερη εικόνα για τον αριθμό των περιστατικών.

Στα θετικά

Αρνητικά είναι τα 63 από τα 170 δείγματα τα οποία ελήφθησαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας. Τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα δείγματα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο. Τα δείγματα λήφθηκαν από γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού σε ηλικιωμένο, ο οποίος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε την Τετάρτη ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου, Γεώργιος Καροτσάκης. Μάλιστα, όπως εξήγησε, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ανέλαβαν καθήκοντα ύστερα από επίταξη και οδηγίες του Υπουργού Υγείας τρεις παθολόγοι» αφού ορισμένοι από τους γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής είναι σε αυτοπεριορισμό.

Επίσης, εξιτήριο πήρε το βράδυ της Τρίτης ασθενής, κρούσμα κορωνοϊού, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης του, ήταν αρνητικά. Σύμφωνα με την Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, συνολικά ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν μέχρι σήμερα εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αναφοράς και πήγαν σπίτι τους, ανέρχονται στους επτά. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 19 ασθενείς εκ των οποίων ο ένας είναι ο γιατρός, επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, ο οποίος διακομίσθηκε σήμερα από ιδιωτική κλινική της Πάφου, ενώ ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η γενική κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.

Παρατηρείται συμμόρφωση

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι, τουλάχιστον στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας, οι πολίτες έχουν συμμορφωθεί προς τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τηρούν τα μέτρα προστασίας τους και περιορισμού των μετακινήσεών τους. Συγκεκριμένα, στην Λευκωσία η Αστυνομία μετά την διεξαγωγή 1400 ελέγχων την Τετάρτη προέβη σε μόνο 17 καταγγελίες. Μάλιστα, μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στον Δήμο Στροβόλου υπήρχαν δύο πάρκα τα οποία ο Δήμος δεν είχε κλείσει ακόμα για το κοινό.

Μέλη της Αστυνομίας προβαίνουν σε ελέγχους, σε σχέση με την τήρηση των νέων κανόνων.

Νέο Υπουργικό

Το πρωί της Πέμπτης 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προεδρεύσει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Επί τάπητος αναμένεται ότι θα τεθούν τα θέματα που αφορούν στην ανακοπή της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 και τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι στιγμής. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διακινήθηκε με το όχημά του στην πρωτεύουσα, «χωρίς πολλή συνοδεία, χωρίς σειρήνες και χωρίς φάρους, για να δει πώς εφαρμόζονται τα μέτρα και να έχει ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση». Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ικανοποιημένος από αυτό που είδε, ο κ. Κούσιος απάντησε: «Πολύ ικανοποιημένος».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Στο καλό σενάριο, η αποκλιμάκωση των υφιστάμενων μέτρων, σύμφωνα με την τάση των επιδημιολόγων, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Σε τρεις φάσεις η άρση του Lockdown

Η επαναφορά στην κανονικότητα και οι φόβοι των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας που θα παρατείνει τους περιορισμούς
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ