ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οσμή σκανδάλου στις αποθήκες φαρμάκων - Οι 6.000 που έγιναν 135.000 και καταστροφή φαρμάκων σχεδόν 1 εκ.

Στη διαχείριση τράπεζας βρίσκονται προσωρινά τα τελευταία τρία χρόνια οι αποθήκες φαρμάκων που χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη διαχείριση τράπεζας βρίσκονται προσωρινά τα τελευταία τρία χρόνια οι αποθήκες φαρμάκων που χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες πλημμύρισαν από την θεομηνία της 18ης Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου, Χρήστος Φωτιάδης στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», το συγκεκριμένο ακίνητο του ιδιώτη επειδή ήταν υποθηκευμένο, πέρασε στα χέρια τράπεζας έναντι του χρέους. Παράλληλα ο κ. Φωτιάδης, εξήγησε ότι η τράπεζα πήρε προσωρινά το υποστατικό για τρία χρόνια, δεν δικαιούται να το ενοικιάσει αλλά να το πωλήσει σε κάποιον άλλον επιχειρηματία μετά από έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι, εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορούσαν το εν λόγω υποστατικό, άρχισαν να ετοιμάζονται από το 2018, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης. «Είχαμε ασχοληθεί με το θέμα σε έκθεση της Υπηρεσίας τον Μάιο του 2018», δήλωσε στην «Κ», εξηγώντας ότι η αποθήκη ανήκε στην κατηγορία κτηρίων που το κράτος «ενοικιάζει σε έναν ιδιώτη για περίπου €6.000 και ο ιδιώτης το υπενοικιάζει στο κράτος για €135.000».

Ζημιές €880.000 σε φάρμακα 

Ζημιές ύψους €880.000 σε 149 φαρμακευτικά σκευάσματα, επηρεάζοντας 105.401 συσκευασίες, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Σημειώθηκε παράλληλα ότι η απόφαση για μεταστέγαση των αποθηκών, η οποία είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 και είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και προγραμματίζεται να εφαρμοστεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι χρονικώς προηγήθηκαν δύο περιστατικά εισροής ύδατος σε γραφεία των αποθηκών, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με ενέργειες της ιδιοκτήτριας εταιρείας του υποστατικού. Ακόμη, αναγνώσθηκε η έκθεση ελέγχου της κατάστασης των αποθηκών που είχαν συντάξει το 2019 οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, όπου διαπιστώθηκαν κρίσιμα σημεία μη συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Στην Επιτροπή επίσης λέχθηκε ότι η θεομηνία της 18ης Μαρτίου προκάλεσε ζημιές ύψους €880.000 σε 149 φαρμακευτικά σκευάσματα, επηρεάζοντας 105.401 συσκευασίες. Επιπλέον, τονίστηκε ότι η απόφαση για μεταστέγαση των αποθηκών, η οποία είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 και είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και προγραμματίζεται να εφαρμοστεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024.

Ρωγμές στην οροφή, έλλειψη συστήματος θερμομέτρησης στα ευρήματα επιθεώρησης το 2019

Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι ανέκαθεν οι φαρμακευτικές αποθήκες υπάγονταν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι αυτές μεταφέρθηκαν από το ΣΟΠΑΖ στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου το 2004. Όπως εξήγησε, το 2017 η αρμοδιότητα της προμήθειας των φαρμάκων μετατέθηκε στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. «Οι αποθήκες δεν είναι πλέον υπό την αρμοδιότητά μας», τόνισε.

Εν συνεχεία, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέγνωσε στους Βουλευτές την έκθεση εποπτείας των αποθηκών που είχαν διενεργήσει στις 22 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν αιτήματος. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, μερικές από τις κυριότερες μη συμμορφώσεις που εντοπίστηκαν ήταν ο ακατάστατος χώρος, το φθαρμένο πάτωμα, η έλλειψη συστήματος θερμομέτρησης, η μη λειτουργία εντομοπαγίδων, η ύπαρξη άχρηστων αντικειμένων, καθώς και οι ρωγμές στην οροφή του κτηρίου που επέτρεπαν την εισροή ύδατος. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κλειδωμένος ο χώρος φύλαξης των ανακληθέντων φαρμάκων και ότι το προσωπικό των αποθηκών δεν είχε τύχει σωστής εκπαίδευσης για τη διανομή φαρμάκων.

Η κ. Παναγιωτοπούλου διευκρίνισε ότι η έκθεση εισηγείτο την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων και την επανάληψη της επιθεώρησης μετά τα διορθωτικά μέτρα. Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε ότι οι Υπηρεσίες δεν έχουν κληθεί ξανά για επιθεώρηση από την έκθεση του 2019.

Απαντώντας σε ερωτήματα της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι κάποια φάρμακα ανήκουν στον ΟΚΥπΥ και άλλα στον ΟΑΥ, τονίζοντας ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι περιουσία του Υπουργείου Υγείας. «Μπορούμε ως κράτος να κλείσουμε τις φαρμακευτικές αποθήκες από τη στιγμή που οι ασθενείς εξαρτώνται από τα φάρμακα;», διερωτήθηκε, εγείροντας θέμα δημοσίου συμφέροντος και σημειώνοντας ότι ήταν πολύ λεπτή η θέση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ως της αρχής που διενήργησε την επιθεώρηση.

Στόχος η μεταστέγαση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Νικολάου, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως Αγοράς και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο για ζημιές ύψους €54.000 σε φάρμακα του Υπουργείου Υγείας, ζημιές €450.000 σε φάρμακα του ΟΑΥ και ζημιές €373.000 σε φάρμακα του ΟΚΥπΥ, επισημαίνοντας ότι καταστράφηκαν 20 τεμάχια ενός σκευάσματος κατά του καρκίνου, με την αξία εκάστου τεμαχίου να ανέρχεται στις €2.000.

Ακολούθως, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε τηλεφωνικώς για την πλημμύρα στις αποθήκες αυθημερόν και γραπτώς την επομένη ημέρα. Είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι να γίνει η μεταστέγαση των αποθηκών μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024. Ακόμη, επιβεβαίωσε την επισήμανση του Ευθύμιου Δίπλαρου ότι τον Φεβρουάριο του 2024 ανανεώθηκε η απόφαση που είχε λάβει το Υπουργείο Υγείας το 2020 για μεταστέγαση των αποθηκών.

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δεν βγήκαν φάρμακα για να στεγνώσουν στον ήλιο μετά την πλημμύρα στις αποθήκες.

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του ΟΑΥ, εξέφρασε την προθυμία του Οργανισμού για συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τη δρομολόγηση της μεταστέγασης των αποθηκών μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024.

Επηρεάστηκαν 105.401 συσκευασίες φαρμάκων με κόστος €800.000

Η Μαρίνα Γεωργίου, Ανώτερη Φαρμακοποιός και μέλος της ad hoc επιτροπής που διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη διερεύνηση του περιστατικού, ανέφερε ότι η επιτροπή διενήργησε επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης. Όπως εξήγησε, επηρεάστηκαν 149 σκευάσματα (2 εκ των οποίων αφορούν το Υπουργείο Υγείας, 63 τον ΟΑΥ και 84 τον ΟΚΥπΥ) με κόστος περίπου €880.000. Συνολικά, επηρεάστηκαν 105.401 συσκευασίες φαρμάκων, πρόσθεσε.

Η κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι δόθηκαν οδηγίες για παραγγελίες ισόποσων αποθεμάτων για τα φάρμακα που επηρεάστηκαν. «Θέσαμε ως προτεραιότητα την αξιολόγηση του κινδύνου», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους ώστε να φανεί αν έχει επηρεαστεί εσωτερικά κάποιο φάρμακο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Χειμώνας, μέλος της Διευθύνσεως Αγοράς και Προμηθειών Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος των αποθηκών που πλημμύρισαν, ανέφερε ότι υπήρξαν πέρυσι δύο περιπτώσεις εισροής ύδατος σε γραφεία των αποθηκών, επισημαίνοντας ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υποστατικού έσπευσε να ανταποκριθεί.

Αφότου σημείωσε ότι η πλημμύρα της 18ης Μαρτίου 2024 ήταν ένα «πρωτοφανές περιστατικό», ο κ. Χειμώνας είπε ότι τμήματα του θερμομονωτικού υλικού της στέγης αφαιρέθηκαν κατά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση