ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι σε ανεμβολίαστους για προσαρμοσμένα εμβόλια - Τι ισχύει;

Τι να περιμένουμε; Αισιόδοξο το… «χειρότερο σενάριο»

Η σημερινή εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας έφερε αύξηση τόσο στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και σε ποσοστό θετικότητας αλλά και θανάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ένας θάνατος και 1,869 περιστατικά ενώ σήμερα (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου) οι θάνατοι της εβδομάδας ανήλθαν στους πέντε, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 2,482.

Δεν ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων

Παρά την αυξητική τάση που παρατηρήθηκε, η επιστημονική κοινότητα δε φαίνεται ν’ανησυχεί ιδιαίτερα σε πρώτη φάση. Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση αποδίδοντας τους αριθμούς στην καθολική επιστροφή σε σχολεία και χώρους εργασίας με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών. Παρά ταύτα οι επιδημιολόγοι παρατηρούν από κοντά τα δεδομένα με τον ίδιο να τονίζει πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό.

Τι να περιμένουμε; Αισιόδοξο το… «χειρότερο σενάριο»

Στο τι μέλλει γενέσθαι καθώς και ως προς το τι να περιμένουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα ανέφερε πως θα υπάρξουν αναπόφευκτα κάποιες εξάρσεις, ιδιαίτερα με την συγκέντρωση των πολιτών σε κλειστούς χώρους απουσία καλού εξαερισμού με τον ίδιο να θεωρεί πως δεν θα ξεφύγουν τα πράγματα έχοντας ως όπλα την τεχνογνωσία, την εμπειρία αλλά και τα εμβόλια σε συνάρτηση με τις λιγότερο νοσογόνες υπομεταλλάξεις του Sars-Cov 2.

Ως «χειρότερο σενάριο» ο Δρ Καραγιάννης χαρακτήρισε την επιστροφή της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους εάν και εφόσον βάσει της επιδημιολογικής εικόνας καταστεί απαραίτητο υπογραμμίζοντας πως ο ευρύτερος στόχος και σκοπός για να σταματήσει η δημιουργία νέων μεταλλάξεων είναι η μείωση της μετάδοσης. Συγκεκριμένα επεξήγησε πως οι διάφορες υπομεταλλάξεις δημιουργούνται όταν ένας ιός μεταδίδεται με ευκολία και πολλαπλασιάζεται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που φέρνει λάθος στη δημιουργία ενζύμων και κατ’επέκταση μεταλλάξεις. Γι’αυτό και θεωρεί μεγάλης σημαντικότητας την ουσιαστική εμβολιαστική κάλυψη.

Όχι σε ανεμβολίαστους για επικαιροποιημένα εμβόλια

Καταληκτικά και ερωτηθείς για τα προσαρμοσμένα (επικαιροποιημένα εμβόλια) δήλωσε πως λειτουργούν ενισχυτικά και ουσιαστικά ονομάζονται διδύναμα για το λόγο ότι περιέχουν τόσο το αρχικό στέλεχος όσο και αυτό της Όμικρον (Β1) πυροδοτώντας την δημιουργία αντισωμάτων. Μάλιστα διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δε μπορούν να λάβουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια εξηγώντας πως πρέπει να προϋπάρχει εμβολιασμός με τα αρχικά. Ουσιαστικά ανέλυσε πως τα προηγούμενα εμβόλια χρησιμοποιούνται ως «prime» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- προδιαθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ τα επικαιροποιημένα ως ενισχυτικά αφού μάλιστα χορηγούνται σε μικρότερες ποσότητες (όπως αυτό της Moderna). Ανέφερε εκ νέου πως τα εμβόλια προστατεύουν από την βαριά νόσηση και την πιθανότητα θανάτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση