ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

NTU Σιγκαπούρης: Προβλέπει το τέλος πανδημίας στην Κύπρο στις 25/5

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σημείο καμπής του νέου κορωνοϊού στο νησί μας ήταν η 5η Απριλίου και το 97% των κρουσμάτων καταγράφηκε την 29η Απριλίου

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος αναμένεται να είναι «ελεύθερη» εκατό τοις εκατό από τον COVID-19 στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ( https://ddi.sutd.edu.sg/) για το τέλος της πανδημίας ανά το παγκόσμιο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο αναφέρεται σε τρεις κατά σειρά ημερομηνίες όπου φαίνεται η εξέλιξη της πανδημίας του ιού, από το σημείο καμπής των κρουσμάτων, μέχρι την καταγραφή του 97%, του 99% και του 100% αντίστοιχα των νέων περιπτώσεων μόλυνσης σε κάθε χώρα.

Η μελέτη είναι υπό εξέλιξη και η τελευταία επικαιροποίηση έγινε στις 2 Μαΐου. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι εξελίξεις και τα δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν από αστάθμητους, κάθε φορά παράγοντες και διευκρινίζουν πως σε κάθε χώρα και σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή ακολουθούνται άλλα μοτίβα. Για παράδειγμα, αναφέρουν πως στις 21 Απριλίου η Κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν λάβει οι διάφορες Κυβερνήσεις, την συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αλλά και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και εξηγούν πως όπως και άλλες πανδημίες, ο COVID-19 ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, από τα πρώτα κρούσματα και την έξαρση , μέχρι το σημείο καμπής, τη μείωση των κρουσμάτων και το τέλος της πανδημίας.

Στην μελέτη τονίζεται πως λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας και πιθανών διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων από ορισμένες Κυβερνήσεις, η καμπύλη της πανδημίας, το σημείο καμπής και οι ημερομηνίες λήξης θα επανεκτιμώνται συνεχώς.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, το σημείο καμπής για την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη συνολικά, ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων και συνεπώς, βάσει των μοντέλων τους, το 99% θα καταγραφεί την 17η Ιουνίου και το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.

Η εικόνα στην Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο

Αναφορικά με την Κύπρο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν η 5η Απριλίου και το 97% των κρουσμάτων καταγράφηκε την 29η Απριλίου. Το 99% θα καταγραφεί στις 8 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για το νησί μας εκτιμάται στις 25 Μαΐου.

Αναφορικά με την Ελλάδα οι ερευνητές από τη Σιγκαπούρη εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν η 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

Το τέλος της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμάται στις 27 Αυγούστου, για τη Ρωσία στις 20 Ιουλίου, ενώ εκτιμούν ότι η πανδημία έχει ήδη τελειώσει για την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση