ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάνω από 50% η αύξηση κρουσμάτων - Ανησυχία και στο βάθος εμβόλιο

Πού οφείλεται και τι μέλλει γενέσθαι

Έχοντας συνηθίσει τις προηγούμενες αρκετές εβδομάδες τη μικρή αλλά σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, οι αναφορές των δύο τελευταίων εβδομαδιαίων ενημερώσεων από πλευράς Υπουργείου Υγείας καταδεικνύουν μία αντιστροφή του κλίματος που δημιουργήθηκε.

Μάλιστα η σημερινή (Παρασκευή 17 Ιουνίου) ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου φέρνει στο φως μία σημαντική αύξηση των θετικών περιστατικών με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα να είναι 2.207 ενώ αυτής της εβδομάδας 3.470 καταγράφοντας έτσι αύξηση πάνω από 50%.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που οι πολίτες προσπαθούσαν ν’αφήσουν πίσω τους την διετία της πανδημίας και τα παρελκόμενα της, με την κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιοριστικών μέτρων να φέρνει την στροφή για επαναφορά στην καθημερινότητα και την κανονικότητα. Πόσο ανησυχητική είναι όμως αυτή η αύξηση, πού οφείλεται και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι;

Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Πέτρος Καραγιάννης οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης σε εβδομαδιαία βάση επιβεβαιώνοντας πως παρατηρείται μία μικρή αύξηση σε συγκεκριμένους αριθμούς. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες αιτίες αφού η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων -και ιδιαίτερα η χρήση της προστατευτικής μάσκας- αλλά και οι αυξημένες εστίες συγχρωτισμού ελέω και του τριημέρου του Κατακλυσμού εικάζεται πως ευνοούν την μετάδοση του ιού και των υποπαραλλαγών του.

Παρατηρώντας την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Μοριακός Ιολόγος ανέφερε πως η μετάλλαξη ΒΑ5 αποτελεί την νέα επικρατούσα μορφή σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Ισραήλ ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 20% των κρουσμάτων που εντοπίζονται σχετίζονται με αυτή. Πρόκειται ουσιαστικά για παραλλαγή της Όμικρον η οποία είναι όμως ακόμη πιο μεταδοτική, δεν έχει όμως καθοριστεί κατά πόσο είναι πιο νοσογόνος. Η ΒΑ5 φέρεται να διαφεύγει αποτελεσματικότερα των εγκεκριμένων εμβολίων με τον κύριο Καραγιάννη να παρουσιάζεται καθησυχαστικός υπενθυμίζοντας πως ο σκληρός δείκτης της πανδημίας που είναι οι νοσηλείες δεν παρουσιάζει σε αυτό το στάδιο οποιαδήποτε αξιόλογη μεταβολή.

Το σύνολο του ισπανικού πληθυσμού θα μπορεί να λάβει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid, πιθανόν από το προσεχές φθινόπωρο, ανακοίνωσε χθες η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Υπενθυμίζουμε πως η Μαδρίτη υιοθέτησε στα τέλη Μαρτίου μια νέα στρατηγική που συνίσταται στην αντιμετώπιση της Covid-19 ως απλής ενδημικής ασθένειας, της οποίας η επιδημιολογική επιτήρηση είναι συγκρίσιμη με αυτήν της γρίπης. «Θα υπάρξει μια τέταρτη δόση για όλο τον πληθυσμό», δήλωσε η υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, διευκρινίζοντας ότι δεν μένει παρά να οριστεί η ημερομηνία.
«Μια πιθανή ημερομηνία θα είναι προς το φθινόπωρο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ισπανία αναμένει περίπου αυτή την περίοδο «την άφιξη νέων εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές» του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση