ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραβίασαν οικογενειακώς τα διατάγματα

Ήταν ύποπτα κρούσματα, πήγαν σε τραπέζι και μετέδωσαν τον ιό στην οικογένειά τους

Του Γιάννου Λύτρα

Οικογενειακά γεύματα φαίνεται ότι προηγήθηκαν της εκτόξευσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα 214, βάσει των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαρτίου. Αν και μια μεγάλη μερίδα των Κυπρίων πολιτών φαίνεται ότι έχει συμμορφωθεί με τα περιοριστικά μέτρα, εξακολουθούν να παρατηρούνται και «κρούσματα» ανυπακοής, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες που αποτελούν την συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργού Υγείας να εκφράζουν ανησυχίες ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να εκτροχιαστεί από την μια στιγμή στην άλλη.

Οι δύο συνάξεις

Το περιστατικό το οποίο αποκαλύφθηκε σε σχέση με οικογενειακή σύναξη, στην οποία παρόν ήταν και άτομο το οποίο ήταν ύποπτο κρούσμα της νόσου COVID-19, επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Υγείας. Όπως πληροφορείται η «Κ», άτομο το οποίο δεν είχε ακόμα επιβεβαιωθεί ως ασθενής με κορωνοϊό, συμμετείχε σε οικογενειακό τραπέζι, με αποτέλεσμα, τελικά, να μεταδώσει τον ιό και σε αριθμό μελών της οικογένειάς του. Μάλιστα, η σύναξη πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε ισχύ το διάταγμα για απαγόρευση της άσκοπης διακίνησης των πολιτών, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν προβεί σε παραβιάσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πλέον όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως να είμαστε φορείς του ιού, τον οποίο δεν θέλουμε να μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις οικογενειακών συνάξεων οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι δύο, μέχρι στιγμής.

Σε καραντίνα

Ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία εξετάζει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς της συμβούλους, είναι η μεταφορά των περιστατικών κορωνοϊού σε ξενοδοχεία καραντίνας, αντί για τον κατ’ οίκον περιορισμό. Μόνο τότε θα διασφαλίζεται η μη επαφή των ασθενών με τα μέλη της οικογένειάς τους και η μετάδοση του ιού και στα υπόλοιπα άτομα, τόνιζε το απόγευμα της Κυριακής ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Μαρτίου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε, ανακοίνωσε νέα πιο αυστηρά μέτρα. Σε σχέση με την συμπεριφορά των πολιτών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό θα ελέγχονται με βραχιολάκι, όπως αυτό που φέρουν καταδικασθέντες σε φυλάκιση. Εξάλλου, σχετικά με τις συναθροίσεις σε σπίτια, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια όπως ελεγχθούν με την συμβολή της Αστυνομίας και των παρατηρητών της γειτονιάς.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι ίσως χρειαστεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα μέσα Απριλίου, εν όψει και των εορτών του Πάσχα. Ίσως τα μέτρα αυτά να μην αφορούν την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά το κλείσιμο περισσότερων επιχειρήσεων και της παραμονής σε λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που πουλούν αγαθά πρώτης ανάγκης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση