ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:07
 

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

Από 1000 ευρώ έως 1500 ευρώ το μηνιαίο μπόνους στους γιατρούς του δημοσίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στα χέρια των γιατρών του δημοσίου, βρίσκεται από το βράδυ Πέμπτης, η πρόταση κινήτρων του ΟΚΥπΥ με την οποία επιχειρείται μια εξισορρόπηση, των απολαβών των Ειδικών Γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων με αυτές των Ειδικών Γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Με βάση την πρόταση του ΟΚΥπΥ, που έχει η «Κ» στην διάθεσή της, προκύπτει πως οι μηνιαίες αποδοχές των Ειδικών Ιατρών του δημοσίου, αυξάνονται από 1000 έως και 1500 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από πλευράς ΟΚΥπΥ. Βασική φιλοσοφία της πρότασης, η οποία απορρίφθηκε από την ΠΑΣΥΚΙ είναι πως για πρώτη φορά γίνεται σύνδεση της παραγωγικότητας του κάθε ιατρού, με τα παραγόμενα από τον ίδιο έσοδα από ιατρικές επισκέψεις ή πράξεις. Η πρόταση χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τα κίνητρα σε κανονικό ωράριο εργασίας, του κάθε Ειδικού Ιατρού και το δεύτερο εκτός ωραρίου. Με βάση τους υπολογισμούς που παραθέτει ο ΟΚΥπΥ στην πρόταση κινήτρων, οι αποδοχές των Ειδικών Ιατρών του δημοσίου (σταθερές μηνιαίες αποδοχές + κίνητρα), θα κυμανθούν περίπου από €105.000 έως €110.000 ετησίως.

Η πρόταση

Το σχέδιο κινήτρων όπως αποκαλείται, θα ισχύσει από τον πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ (1η Ιουνίου 2019) έως και 31 Μαΐου 2020. Το σχέδιο θα έχει αναδρομική ισχύει και θα επανεξεταστεί με την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020.
Κανονικό ωράριο

Ο ΟΚΥπΥ με την πρότασή του στους Ειδικούς Ιατρούς του Δημοσίου, τους παραχωρεί ποσοστό 12,5% επί των εσόδων από ιατρικές επισκέψεις. Δηλαδή: Ένας Ειδικός Ιατρός που πραγματοποιήσει έσοδα 100 ευρώ στο ωράριο εργασίας του, θα λαμβάνει 12,5 ευρώ. Επίσης για άλλες Ιατρικές πράξεις, όπως επεμβάσεις ή εξετάσεις, ο Ειδικός Ιατρός θα λαμβάνει ένα ποσοστό 5% από τα παραγόμενα έσοδα. Ο ΟΚΥπΥ προχωρά και σε κατανομή των ποσών που προκύπτουν από τα Κίνητρα (12,5%) κατά την διάρκεια του Κανονικού Ωραρίου Εργασίας. Ποσοστό 20% από το μπόνους των 12,5% θα λαμβάνουν οι Ειδικοί Ιατροί. Άλλο ένα 20%, πάντα από το 12,5%, στον Ειδικό Ιατρό του νοσηλευτηρίου που παράγει έσοδα και ένα άλλο 20% στον Ειδικό Ιατρό της ειδικότητας που παράγει έσοδα σε Παγκύπρια βάση. Π.χ Ένας καρδιολόγος, Ειδικός Ιατρός θα λαμβάνει το 20% από το μπόνους των 12,5%, ο ίδιος εάν παράγει έσοδα θα μπορεί να λάβει ένα άλλο 20% και αν η ειδικότητα του καρδιολόγου, σε Παγκύπρια βάση παρήγαγε έσοδα, ποσοστό 20%. Επίσης στα κίνητρα περιλαμβάνεται και ένα ποσοστό 40% το οποίο θα λαμβάνει η ειδικότητα ιατρών του νοσοκομείου που παράγει έσοδα. Η κατανομή του ποσού που αφορά το ποσοστό του 40% θα αποφασίζεται από Ειδική Επιτροπή Κινήτρων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την αποδοτικότητα-παραγωγή των Ιατρών.

Εκτός ωραρίου

Περισσότερο ελκυστικό φαίνεται το πακέτο κινήτρων, για έσοδα που θα πραγματοποιηθούν από τους Ειδικούς Ιατρούς του Δημοσίου, εκτός ωραρίου εργασίας από 1η Φεβρουαρίου 2020. Εδώ το ποσοστό που παραχωρείται στους Ειδικούς Ιατρούς διπλασιάζεται και φθάνει στο 25% ενώ το ποσοστό από άλλες Ιατρικές πράξεις παραμένει στο 5%, επί των εσόδων. Το Πιλοτικό Πρόγραμμα για Εξωνοσοκομειακή Φροντίδα θα καταργηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020. Με την παραχώρηση κινήτρων εκτός ωραρίου εργασίας καταργείται η αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση. Το κίνητρο του 25%+5% θα αποδίδεται εξ ’ολοκλήρου στον Ειδικό Ιατρό που θα παράγει τα έσοδα αυτά, ενώ δεν καθορίζεται πλαφόν στον αριθμό επισκέψεων και ιατρικών διεργασιών.

Προϋποθέσεις

Όπως σαφώς ορίζεται στην πρόταση, εάν οι Ειδικοί Ιατροί συμφωνήσουν με το Σχέδιο Κινήτρων θα αποδεχθούν:

-Κυλιόμενο ωράριο εργασίας σε πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σταδιακά, έτσι ώστε τα νοσηλευτήρια να μπορούν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν το κοινό μέχρι στις 6 η ώρα το απόγευμα, όπως λειτουργούν και τα νοσηλευτήρια στον ιδιωτικό τομέα.

-Να παρθούν μέτρα για πλήρη αξιοποίηση του ιατρικών υποδομών – εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων. Η αρχή ορίζεται να γίνει από τα Ακτινολογικά τμήματα με τις υπηρεσίες που παρέχονται για ενδονοσοκομειακή φροντίδα να γίνονται εκτός ωρών εργασίας ώστε να ελευθερωθεί χρόνος για να παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες σε ασθενείς στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Το προτεινόμενο σχέδιο δεν ισχύει:

-Για παιδιάτρους με εξαίρεση τους Παιδιάτρους του Μακάριου, τους Ειδικούς Ιατρούς των ΤΑΕΠ και τους Ειδικούς Ιατρούς των Μονάδων Εντατικής, οι οποίοι καλύπτονται ήδη με άλλο πρόγραμμα κινήτρων-αμοιβών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η ΠΑΣΥΚΙ πάντοτε ζητούσε περισσότερα λεφτά, λιγότερες ώρες εργασίας και χαμηλότερο επίπεδο ευθυνών. Γιατί να δεχτεί τώρα με αυτή την πρόταση;

Έλενα Αγαθοκλέους

ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα λειτουργούσαν στη βάση της ΕΠΙΚΕΡΔΟΤΗΤΑΣ (ως Profit Centres) !!
Ισχύει αυτό σήμερα ;;

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X