Kathimerini.com.cy
Σε συναγερμό παραμένει το σύστημα υγείας λόγω της μεγάλης έξαρσης ιώσεων των τελευταίων ημερών. Συνεχίζονται οι επισκέψεις ασθενών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, ενώ αύξηση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια, με την πληρότητα να αγγίζει σχεδόν το 90%.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95 «Διασπορά Ειδήσεων», ο Γραμματέας του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Παναγιώτης Σάββα, ανέφερε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια προτείνονται δύο λύσεις. Συγκεκριμένα, να γίνουν αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία που δεν είναι επείγοντα και δεύτερον, να παρέμβει το Υπουργείο Υγείας ώστε να εξασφαλιστούν κλίνες στον ιδιωτικό τομέα για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Σάββα, δεν έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ, ωστόσο έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, προσθέτοντας ότι πρόκειται κυρίως για πνευμονολογικά περιστατικά. Επιπλέον, υπήρξε περίπτωση ασθενούς που περίμενε 48 ώρες για να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη. Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπήρχαν 4 με 5 ασθενοφόρα που περίμεναν έξω από τα ΤΑΕΠ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι».
Διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει ο ΟΚΥπΥ
Μιλώντας στην «Κ», ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι συνεχίζει να υπάρχει αυξημένη πίεση λόγω λοιμώξεων, ωστόσο γίνεται καθημερινή αξιολόγηση και διαχείριση των προβλημάτων. Όπως είπε, η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, τα πλείστα περιστατικά προέρχονται από οίκους ευγηρίας, ενώ η πληρότητα στα νοσηλευτήρια αγγίζει το 90%.




























