ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΙΣ - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

Το μήνυμα του Προέδρου του ΠΙΣ Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία ν’ αναλογιστούμε αυτά που έχουν σημασία στη ζωή επαναβεβαιώνοντας τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες που είναι η υγεία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι βασικές ελευθερίες και η αγάπη.

Η Γέννηση του Θεανθρώπου συμβολίζει το φως της δημιουργίας και της ζωής.

Η έλευση του νέου χρόνου, συμβολίζει την αναγέννηση της ελπίδας. 

Ως γιατροί καλούμαστε καθημερινά να επιτελούμε ένα ανθρωποκεντρικό έργο αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ισχυρά εργαλεία της ιατρικής επιστήμης και της εμπειρογνωμοσύνης μας.

Σε κάθε εορταστική περίοδο, οι σκέψεις μας είναι στους ασθενείς μας, η υγεία των οποίων δοκιμάζεται και σε όλους τους συναδέλφους ιατρούς που εργάζονται μακριά από τις οικογένειες τους. Στις δύσκολες στιγμές για την υγεία του ο άνθρωπος αναζητά τη συμπαράσταση, την κατανόηση και την ελπίδα. Και οι γιατροί μας, προκειμένου να ανταποκριθούν στο καθήκον, καλούνται πολλές φορές να υιοθετήσουν πολλαπλούς ρόλους που κατά τη διάρκεια των εορτών αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναγνωρίζει με αισθήματα υπερηφάνειας και σεβασμού, το σημαντικό αυτό έργο που επιτελούν όλα τα μέλη του από οποιαδήποτε θέση, ειδικότητα ή τομέα υπηρετούν τον τομέα της υγείας και της ιατρικής.

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, αναλογιζόμαστε τα όσα έχουμε μάθει και τα όσα έχουμε πετύχει κατά τη χρονιά που φεύγει και ταυτόχρονα με καθαρό μυαλό θέτουμε στους στόχους μας για τη χρονιά που έρχεται.

Τη χρονιά που πέρασε έχουμε προωθήσει και ενισχύσει τις ευκαιρίες για τη διαρκή εκπαίδευση των μελών μας, έχουμε αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου ως του αντιπροσωπευτικού θεσμού των Ιατρών της Κύπρου, έχουμε συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς εκεί και όπου απαιτείτο διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη θεσμική ανεξαρτησία του Συλλόγου, έχουμε ενισχύσει την αμφίδρομη επικοινωνία με τις Επιστημονικές Εταιρείες για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ και έχουμε αναπτύξει έναν διεκδικητικό διάλογο για τα ιατρικά ζητήματα με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Εισαγγελία, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ.

Ταυτόχρονα έχουμε αποκαταστήσει τις σχέσεις του Συλλόγου με τους οργανωμένους ασθενείς στη βάση της αρχής ότι οι στόχοι μας για τη διαφύλαξη του επιπέδου του τομέα της υγείας στον τόπο μας είναι κοινοί και ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Έχουμε πρωτοστατήσει με συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την άσκηση της ιατρικής και ανάμεσα στους νέους μας στόχους είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να προωθηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, θα συνεχίσει ν’ ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με επιστημονική τεκμηρίωση στον θεσμικό του ρόλο και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται, να προβάλλει και ν’ αναδεικνύει με συνέπεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου της Κύπρου.

Σε ότι αφορά τους στόχους μας για τη νέα χρονιά, μεταξύ πολλών άλλων:

  • Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ στη βάση των εισηγήσεων που προτείναμε ως Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος.
  • Θεωρούμε επιτακτική την άμεση προώθηση των προβλημάτων που έχουν διαπιστώσει οι Επιστημονικές Εταιρείες και που έχει υιοθετήσει και προωθεί προς επίλυση στο Υπουργείο Υγείας και στον ΟΑΥ ο ΠΙΣ, σε σχέση με στρεβλώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ.
  • Θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας αποτελεσματικός εποπτικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αυθαίρετης και αδικαιολόγητης επιβολής ποινών και χρηματικών προστίμων στους γιατρούς.
  • Θα πρέπει να τεθεί επι τάπητος ο διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αμοιβή του νοσηλευτηρίου.
  • Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ που αποτελεί σημαντικό στόχο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως η βιωσιμότητα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ως η ραχοκοκαλιά του συστήματος. Αυτός είναι και ο κύριος γνώμονας όλων των παρεμβάσεων, εισηγήσεων και προσπαθειών του ΠΙΣ.
  • Ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο, την επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια των μελών του καθότι με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται το υψηλό επίπεδο της ιατρικής στον τόπο μας και διασφαλίζεται η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες.
  • Τα θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, τόσο εν συνόλω όσο και κατά ειδικότητες και εργασιακές ομάδες, καταγράφονται από τον ΠΙΣ, αναλύονται επικαιροποιούνται, κωδικοποιούνται και τίθενται δυναμικά ενώπιον της πολιτείας προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

Ως Πρόεδρος του ΠΙΣ αλλά και εκ μέρους της ηγεσίας του Συλλόγου, διαβεβαιώ όλα τα μέλη μας ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας, σε ισότιμη βάση, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ανεξαρτήτως του κλάδου, της ειδικότητας ή του εργασιακού σας περιβάλλοντος. Εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να θωρακίσουμε τον τομέα της ιατρικής στην Κύπρο, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει τις υγειονομικές προκλήσεις αποτελεσματικά.

Είμαστε εδώ για εσάς, και μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόκληση.

Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το Νέο Έτος, με υγεία, αγάπη, ασφάλεια και πολλές ευτυχισμένες στιγμές.

Δεκέμβριος 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση