ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Post-covid ασθενείς: Το σοβαρό επακόλουθο στις γυναίκες στην Κύπρο

Τι δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα αποτελέσματα της μελέτης που αναμένεται ότι θα αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα άτομα που μολύνονται και παρουσιάζουν στη συνέχεια προβλήματα στην υγεία και την καθημερινότητά τους, παρουσιάζουν δηλαδή αυτό που η επιστήμη ονομάζει ως “post-COVID ή long-COVID” σύνδρομο, αναμένει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και τη λειτουργία δομών για τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, «περίπου 30% αυτών που περνάνε από τον κορωνοϊό, θα καταλήξουν να έχουν στη συνέχεια χρόνια συμπτώματα». «Κάποιος μετά την αποδέσμευσή του από την απομόνωση και με την πάροδο τριών τεσσάρων εβδομάδων, θεωρείται ότι παρουσιάζει το post-COVID σύνδρομο, το οποίο παρατηρείται και στα παιδιά, και επειδή με την τελευταία έξαρση είχαν μολυνθεί πολλά παιδιά, αρχίσαμε να το βλέπουμε και αυτό στα ιατρεία μας».

Δεν υπάρχουν διαφορές στα φύλα, είπε ο δρ Τσιούτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εκείνο που παρατηρώ εγώ τουλάχιστον από την εμπειρία μου, είναι κάποια αρκετά σοβαρά επακόλουθα στις γυναίκες, όπως είναι η τριχόπτωση και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο άσχημο είναι και πόσο επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών αυτό το πράγμα. Στις γυναίκες βλέπουμε επίσης και διαταραχή του κύκλου τους. Αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία και ορμονικές διαταραχές. Στους άντρες δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει, εκτός από του ότι η επάνοδος τους είναι πιο αργή και τους παίρνει περισσότερο χρόνο να επανέλθουν. Όλα αυτά τα πράγματα θα τα δούμε στη μελέτη και θα βάλουμε και δείκτες για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική πτυχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση