ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προωθούνται δύο κέντρα στήριξης ατόμων με διατροφικές διαταραχές

ΚΥΠΕ

Κονδύλι ύψους €1 εκ. για τη δημιουργία κέντρου στήριξης για άτομα με διατροφικές διαταραχές θα συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, ενώ δεύτερο ιδιωτικό κέντρο προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο φέτος, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, την Πέμπτη.  

Η Επιτροπή συζήτησε εκ νέου την Πέμπτη το θέμα της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο και της ανάγκης για υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του θέματος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος  εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι βρίσκεται στα σκαριά η Εθνική Στρατηγική. «Εκτιμούμε ότι αυτή η Εθνική Στρατηγική, θα ολοκληρωθεί αρχές του 2025» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2025 θα συμπεριληφθεί κονδύλι της τάξης του €1 εκ. για τη δημιουργία ενός Κέντρου για ενήλικες και ανήλικους έτσι ώστε άμεσα να τυγχάνουν υποστήριξης όλα αυτά τα περιστατικά. Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ακόμη πως με βάση την ενημέρωση που υπήρξε προγραμματίζεται και η δημιουργία ενός ιδιωτικού Κέντρου το οποίο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει τον Οκτώβριο, προσθέτοντας πως ο ενδείξεις δείχνουν ότι και τα δύο κέντρα, τόσο το δημόσιο που αναμένεται να λειτουργήσει το 2025, όσο και το ιδιωτικό, θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.

Όπως εξήγησε ο κ. Δίπλαρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή και τα οποία αφορούν το 2022, οι παραπομπές σε κλινικό διαιτολόγο και ψυχολόγο έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, 1.166 περιπτώσεις βουλιμίας ανηλίκων παραπέμφθηκαν σε κλινικό ψυχολόγο και 976 περιπτώσεις ανηλίκων σε αρχικό στάδιο βουλιμίας που παραπέμφθηκαν σε κλινικό διαιτολόγο.

Επιπρόσθετα, τα περιστατικά βουλιμίας ενηλίκων ανέρχονται στις 2.997, ενώ 7.904 περιστατικά έχουν παραπεμφθεί σε κλινικό διαιτολόγο, χωρίς σε αυτό το νούμερο να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά υπερφαγίας.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής είναι ότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να ελέγξει κατά πόσο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων. «Μπορεί ένας ασθενής, ενήλικας ή ανήλικος να έχει επισκεφτεί και τον κλινικό διαιτολόγο και τον κλινικό ψυχολόγο. Είναι ένα ζήτημα που εντοπίσαμε και που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη» ανέφερε.

Εξέφρασε ακολούθως ικανοποίηση για το ότι έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός θέματος που είχε θέσει τη Επιτροπή Υγείας προς το Υπουργείο Παιδείας και το οποίο αφορά την ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία από πρώην ασθενείς που έχουν περάσει είτε βουλιμία είτε ανορεξία. «Πάνε στα σχολεία, συνομιλούν με μαθητές και μαθήτριες, κυρίως πρώην ασθενείς που έχουν βιώσει οι ίδιοι αυτό το πρόβλημα» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το μέτρο αυτό το οποίο ξεκίνησε πριν από τρεις περίπου μήνες, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τα παιδιά.

«Έχουμε επικεντρωθεί και έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει και εδώ σε αυτό τον τομέα η πρόληψη να είναι πολύ σημαντική, αναμένουμε τη λειτουργία αυτών των δύο εξειδικευμένων κέντρων και την Εθνική Στρατηγική κάτι που είχαμε υποσχεθεί κα στην αγαπημένη μας Παντελίνα η οποία έχει δυστυχώς φύγει από τη ζωή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζοντας ικανοποίηση που επιτέλους έχουν δρομολογηθεί και αποφάσεις και ενέργειες στο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Παντελίνα και που αντιμετωπίζουν δυστυχώς και πολλά άλλα παιδιά που χρειάζονται στήριξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση