ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς ολικό υγειονομικό ξεκλείδωμα η Κύπρος

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη η τύχη των περιοριστικών μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε πορεία άρσης και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που έχουν παραμείνει σε ισχύ προσανατολίζονται κυβέρνηση και επιδημιολόγοι. Η συνεχιζόμενη για ένα σχεδόν μήνα θετική ημερήσια εικόνα της πανδημίας, αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα άρσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι που θα απασχολήσει την κυβέρνηση, αύριο Πέμπτη, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενώπιον του κυβερνητικού σχήματος θα τεθούν από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου τα δεδομένα που υπάρχουν από την πορεία της πανδημίας, στη βάση της αξιολόγησης των ημερήσιων δεδομένων από τους επιδημιολόγους. Η πτωτική πορεία του συνόλου των επιδημιολογικών δεικτών φαίνεται ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε σχεδόν ολικό ξεκλείδωμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση και στηρίζεται σε επιδημιολογικά στοιχεία, πριν το τρίτο Lockdown, είναι η διατήρηση κάποιων περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένες κατηγορίες για τις οποίες οι επιδημιολόγοι είχαν αποφανθεί ότι είχαν θετική συμβολή στην διασπορά του ιού. Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει το κομμάτι των έργων που αφορούν την υγεία και συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, το οποίο υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση των περιορισμών στην κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες. Μια ενδεχόμενη άρση του curfew, αναμένεται να συμπαρασύρει και άλλα μέτρα

Ένα από τα υπό κατάργηση μέτρα που αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία πολιτών κατά τις νυχτερινές ώρες. Όπως όλα δείχνουν, οι περιορισμοί που ισχύουν στη μετακίνηση προσώπων από τις 00.00 π.μ. μέχρι και τις 05.00 π.μ. θα τερματισθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε χαλαρώσεις και σε άλλες κατηγορίες της οικονομικής δραστηριότητας, που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό καθεστώς περιορισμών. Μια τέτοια κατηγορία είναι ο τομέας των μουσικοχορευτικών χώρων όπου οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι θα ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, στο χώρο της εστίασης αναμένεται να τερματιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων μέχρι τις 23.45 μ.μ. Επίσης αναμένεται να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης με συγκεκριμένα τ.μ. για κάθε άτομο.

Παραμένουν σε ισχύ

Από το ολικό ξεκλείδωμα της Κύπρου αναμένεται να εξαιρεθούν κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως οι συναθροίσεις σε οικίες. Εδώ οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται να προβληματίζονται με χαλαρώσεις, προβληματισμός που πηγάζει από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που οδήγησαν στο τρίτο Lockdown. Συγκεκριμένα οι ειδικοί φαίνεται να ανησυχούν από ενδεχόμενη έξαρση στην διασπορά του ιού μιας και τα στοιχεία, έχουν δείξει πως οι συναθροίσεις σε οικίες είχαν ένα σημαντικό μερίδιο στην διασπορά του ιού. Πέρα από τις κοινωνικές συναθροίσεις σε ισχύ ενδεχομένως να μείνουν και άλλα περιοριστικά μέτρα με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Οι πληροφορίες θέλουν να διατηρείται το αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο στο λιανεμπόριο, όπως επίσης και για τη φυσική παρουσία εργαζομένων σε γραφεία. Όποιες και αν είναι οι χαλαρώσεις που θα αποφασισθούν αύριο Πέμπτη, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι προκρίνουν τη συνέχιση της επιτυχημένης πρακτικής των συχνών υγειονομικών ελέγχων του πληθυσμού. Με ερωτηματικό εάν το μερικό άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση θα συνοδευτεί με rapid test ή μοριακά, το επικρατέστερο σενάριο είναι η συνέχιση των υγειονομικών ελέγχων των εργαζομένων σε εβδομαδιαία βάση. Μια πρακτική που όπως εκτιμάται συνέβαλε τα μέγιστα στην ύφεση που παρατηρείται στους επιδημιολογικούς δείκτες. Η εξ αποστάσεως εργασία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχισθεί ενώ διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και για τον εκκλησιασμό πιστών.

Έργα 76 εκατ. ευρώ για την υγεία

Ως συνέχεια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών, σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει τα έργα που αφορούν την υγεία, έναν από τους πέντε άξονες πολιτικής του σχεδίου. Από το συνολικό πακέτο του 1,2 δισ. ευρώ ποσό 74,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην υγεία με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα πρώην δημόσια νοσηλευτήρια. Ο άξονας πολιτικής υπό τον τίτλο «Δημόσια υγεία και πολιτική προστασία - διδάγματα από την πανδημία», περιλαμβάνει μέτρα που ευελπιστούν να συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας, ανθεκτικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας. Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις υγείας.

Στα έργα που θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Υγείας περιλαμβάνονται:

 • Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος και προμήθεια σύγχρονης τεχνολογίας (€4,3 εκ.)
 • Καινοτόμο Σύστημα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) Δημόσιας Υγείας Κύπρου (€5,7 εκ.) l Σχέδιο χορηγιών για αγορά/ αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια (€5,0 εκ.)
 • Σχέδιο διαπίστευσης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων (€2,5 εκ.)
 • Ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο (€1,9 εκ.)
 • Δημιουργία δημόσιου συστήματος προειδοποίησης για στήριξη λειτουργιών έκτακτης ανάγκης μέσω SMS με πρόσθετες επιλογές π.χ. τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. (€4,5 εκ.)

46 εκατ. στα νοσοκομεία

Δαπάνες ύψους €46,5 εκατομμυρίων προβλέπονται για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου:

 • Δημιουργία ή/και επέκταση μονάδων αιμοκάθαρσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία (€6,1 εκ.)
 • Δημιουργία Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας (€6,8 εκ.)
 • Ενίσχυση του Μακάριου Νοσοκομείου για να προσφέρει πλήρη θεραπεία σε παιδιά για όλες τις περιπτώσεις (€23,4 εκ.)
 • Επέκταση του τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, (€1,5 εκ.)
 • Ενίσχυση των τμημάτων Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία (€1,7 εκ.)
 • Ενίσχυση των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού (€4,7 εκ.)
 • Κατασκευή μονάδας Covid-19 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου (€1,5 εκ.) l Δημιουργία μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (€0,7 εκ)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση