ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς θα ενημερώνονται πλέον οι θετικοί στον ιό - Τι ορίζεται ως στενή επαφή

Οι αλλαγές στη διαδικασία ιχνηλάτησης από το Υπ. Υγείας

Newsroom K

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης σχετικά με αλλαγές που έγιναν με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας ενημέρωσης των θετικών στον ιό ατόμων και των στενών επαφών τους, και στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της διαδικασίας, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι εξαιρετικά δυναμική, η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει σε τροποποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της και η επικοινωνία να γίνει αμεσότερη.

Συγκεκριμένα, με την ενημέρωση από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια για τον εντοπισμό κρούσματος και την υποβολή του αποτελέσματος, η Ομάδα Ιχνηλάτησης επικοινωνεί με γραπτό μήνυμα (sms) και τηλεφωνικά με το θετικό στον ιό άτομο εντός 24 ωρών από την ώρα που λαμβάνεται το αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι αποτελέσματα υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτά μόνο από εργαστήρια, τα οποία διενεργούν τη μέθοδο PCR και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR). Εργαστήρια τα οποία δεν έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας τους, δεν αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Υγείας και δεν υποβάλλουν τα αποτελέσματά τους στη Μονάδα. Ως εκ τούτου, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης δεν λαμβάνει ενημέρωση. Για σκοπούς σωστής τήρησης της διαδικασίας, προτρέπονται οι πολίτες να επιλέγουν εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εργαστήριο σε περίπτωση που επιθυμούν να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση για κορωνοϊό.

Κατά την επικοινωνία της Ομάδας Ιχνηλάτησης με το θετικό στον ιό άτομο, αποστέλλει στη Μονάδα ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον πολίτη κατάλογος με τις στενές επαφές του, ώστε να δρομολογηθεί η διερεύνηση και η προώθηση προς τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία. Τα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές λαμβάνουν γραπτό μήνυμα στο κινητό τους με οδηγίες για αυτοπεριορισμό.

Ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή διάρκειας >15 λεπτών σε απόσταση

Με την πάροδο των 14 ημερών από τη μέρα επαφής με το κρούσμα, η στενή επαφή αποδεσμεύεται αυτόματα χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή του σε εξέταση COVID-19. Στην περίπτωση που εντός των 14 ημερών αυτοπεριορισμού το άτομο εκδηλώσει συμπτώματα, τότε θα πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση, αναφέροντας του ότι αποτελεί στενή επαφή κρούσματος.

Όσον αφορά δε το χειρισμό των θετικών κρουσμάτων που παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας επικοινωνούν μετά τη 14η μέρα για διευθέτηση επαναληπτικού τεστ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η αποδέσμευση του κρούσματος γίνεται όταν:
1. Μετά τη 14η μέρα ακολουθήσουν δύο συνεχόμενα αρνητικά τεστ, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την 21η μέρα από την ημερομηνία που διαγνώστηκαν θετικοί, ή
2. Μετά την 21η μέρα, στη βάση του πρωτοκόλλου, το θετικό κρούσμα αποδεσμεύεται αυτόματα, αφού βάσει των μελετών το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρηση ξεκαθαρίζει ότι άτομα τα οποία έχουν δηλωθεί ως θετικά κρούσματα, ανεξάρτητα εάν έχουν εξασφαλίσει δύο αρνητικά τεστ πριν από τη 14η μέρα, υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις στενές του επαφές.

Καλούνται όλοι οι πολίτες, είτε αποτελούν επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19, είτε είναι στενές επαφές κρούσματος να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης. Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων είναι το κλειδί για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα και την αποτροπή περαιτέρω έξαρσης των ημερήσιων περιστατικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση