ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σάλος μετά το ρεπορτάζ της «Κ» για το νοσοκομείο Αθαλάσσας

Ανακοινώσεις από πολιτικές παρατάξεις και τοποθετήσεις αρμοδίων για την κατάσταση του νοσηλευτηρίου, που διαιωνίζεται

Του Γιάννου Λύτρα

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και το ρεπορτάζ της «Κ» για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε τηλεοπτικές εκπομπές, την Παρασκευή 21/02, ενώ πολιτικές παρατάξεις εξέδωσαν ανακοινώσεις, μέσω των οποίων τονίζουν την επιτακτική ανάγκη ανέγερσης νέου κτηρίου. Πηγές της «Κ» από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για τις προσφορές προχωρούν και μέχρι την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να γίνει το πρώτο βήμα. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, βρίσκονται σε συνεργασία και συνεννόηση σχετικά με το πώς προχωρεί η διαδικασία.

Φωνές διαμαρτυρίας

Συμμαχία Γυναικών: Εικόνες ντροπής

Η γυναικεία οργάνωση της Συμμαχίας Πολιτών, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας χαρακτηρίζει άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, αναφέροντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν πολύ από τις πράξεις:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας δεν μας εκπλήττουν καθώς τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του ψυχιατρείου είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Οι εικόνες ντροπής είναι καλά γνωστές σε όσους εργάζονται εκεί, σε όσους φιλοξενούνται, σε όσους το επισκέπτονται αλλά πρώτα και κύρια στην Κυβέρνηση. Και αυτή η κακή εικόνα εκπέμπεται από το μοναδικό στην Κύπρο νοσοκομείο που μπορεί να φιλοξενήσει ψυχιατρικά περιστατικά.

Δυστυχώς οι εξαγγελίες που έγιναν κατά καιρούς από την κυβέρνηση απέχουν πολύ από τις πράξεις και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε την άμεση αναβάθμιση του ψυχιατρείου και των υπηρεσιών που προσφέρει στους ασθενείς, προσθέτοντας μάλιστα ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβριο του 2017. Δυστυχώς, μέχρι τώρα ανακαινίστηκαν οι δύο από τους τέσσερις θαλάμους που έχρηζαν ανακαίνισης.

Ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία νέου νοσοκομείου που να βασίζεται στις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται από το 1993 και φτάσαμε στο τέλος του 2019 να το συζητάμε ακόμη. Αυτό είναι αδιανόητο.
Να θυμίσουμε πάλι, ότι το 2017 ο Προέδρος Αναστασιάδης και πάλι, είχε εξαγγείλει ότι έδωσε οδηγίες για να δρομολογηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα η οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται για την κατασκευή νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου στη χώρα μας. Και μάλιστα δόθηκε χρονικός ορίζοντας η τριετία για την κατασκευή του. Δηλαδή εντός του έτους πρέπει να είναι έτοιμο!

Δυστυχώς εδώ και 26 χρόνια συζητείται η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νοσοκομείου και τα θύματα αυτής της ολιγωρίας είναι οι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται τις βέλτιστες συνθήκες για να μπορούν να διαβιούν με αξιοπρέπεια. Η αναλγησία που επιδεικνύεται για τα άτομα με ψυχικά νοσήματα αποτελεί ντροπή για την Πολιτεία».

Νέο Κύμα: Ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό ψυχιατρικό νοσοκομείο και όχι Βουλή των 100 εκατομμυρίων!

Η ανακοίνωση του Νέου Κύματος είναι επικριτική για το γεγονός ότι το νοσοκομείο Αθαλάσσας, ένα κτίσμα του 1964, έχει αφεθεί στην μοίρα του, από τον καιρό της ανέγερσής του. Μάλιστα, τονίζει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής της χώρας:

«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζει, χειρίζεται και προστατεύει τα πιο αδύναμα της μέλη. Μία τέτοια ομάδα μελών είναι τα άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Στην κυπριακή κοινωνία, τα άτομα αυτά στερούνται ουσιαστικής αντιπροσώπευσης, εν μέρει λόγω της ίδιας της ασθένειας, εν μέρει λόγω των προκαταλήψεων και του κοινωνικού στίγματος και εν μέρει λόγω της απουσίας ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας. Το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο ανεγέρθηκε το 1964 και έχει, έκτοτε, αφεθεί στη μοίρα του, αποτελεί τη μόνη δομή στη Κύπρο για υποχρεωτική ψυχιατρική νοσηλεία. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους ασθενείς είναι απαράδεκτες σε θέματα νοσηλείας, υγιεινής και ασφάλειας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κύπρος έχει από τις πιο λίγες ψυχιατρικές νοσοκομειακές κλίνες κατά αναλογία πληθυσμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που η ανάγκη για νοσηλεία ασθενών είναι αυξανόμενη. Το 2017 αποφασίστηκε η ανακαίνιση τεσσάρων θαλάμων, εκ των οποίων οι δύο παραδόθηκαν το επόμενο έτος. Έκτοτε, και μετά από καθυστέρηση τριών ετών, αποφασίστηκε ότι δεν ήταν δυνατή η ανακαίνιση των υπολοίπων θαλάμων. Αντ΄ αυτού αποφασίστηκε η ένταξη τους στο λεγόμενο master plan που αφορά ανέγερση νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι η μείωση των κλινών με σύμπτυξη των θαλάμων, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ψυχιατρικού νοσοκομείου: υπερπληθώρα ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας, απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.
Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, μετά τις απανωτές παραιτήσεις ψυχιάτρων και την απομάκρυνση παθολόγου που εργάζονταν στο νοσοκομείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της νοσηλείας αλλά και του εργασιακού φόρτου για τους εναπομείναντες ιατρούς. Επιπρόσθετα, πρόσφατα εκκενώθηκε και μεταφέρθηκε η κλινική αποτοξίνωσης Θεμέα, λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των ψυχιατρικών κλινών.
Όλα τα πιο πάνω, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη γενικότερη ψυχιατρική φροντίδα των ασθενών που χρήζουν άμεσης υποχρεωτικής νοσηλείας. Συγγενείς των ασθενών αυτών διστάζουν να υποκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης δικαστικού διατάγματος για νοσηλεία τους, ακριβώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείου Αθαλάσσας.
Τα προβλήματα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν είναι σημερινά αλλά καταγράφονται συστηματικά κάθε χρόνο και σε κάθε επίσκεψη πολιτικών προσώπων και λοιπών υπευθύνων. Η λύση θα πρέπει να είναι άμεση και δραστική. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ανέγερση καινούργιου ψυχιατρικού νοσοκομείου στο μέλλον. Οι επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, την οποία το κράτος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει, είναι τεράστιες!
Η ψυχιατρική και ψυχολογική επιστήμη έχουν κάνει άλματα. Οι Κύπριοι ασθενείς δικαιούνται να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής φροντίδας και θεραπείας, με βάση τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αξιολογούμε προτεραιότητες. Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος άμεσα είναι ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό ψυχιατρικό νοσοκομείο και, οπωσδήποτε όχι νέο κτήριο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων.
Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα στερούνται βασικές ανάγκες και ουσιαστικής αντιπροσώπευσης στην κοινωνία. Οι άνθρωποι, την ώρα που βρίσκονται σε μια ευάλωτη θέση, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής της χώρας μας και το «Νέο Κύμα» θα παλέψει για το δικαίωμα πρόσβασης τους σε κατάλληλη περίθαλψη και αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή».

Στα ΜΜΕ

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι το θέμα έλαβε την μερίδα του λέοντος στα ΜΜΕ την Παρασκευή, με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσηλευτών να καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών και εργασίας των συναδέλφων τους. Όπως είχε αναφερθεί στην «Κ» από την ΠΑΣΥΝΟ και την ΠΑΣΥΔΥ, οι νοσηλευτές αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της υπερπληρότητας του νοσοκομείου Αθαλάσσας, καθώς αυτό φιλοξενεί πάνω από 100 άτομα, ενώ ασθενείς αναγκάζονται να συνωστίζονται στους θαλάμους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση