ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε επικίνδυνη καμπή το σύστημα υγείας

Στους 251 ανέρχονται την Πέμπτη οι ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε για δεύτερη φορά στις ΜΕΘ

Του Γιάννου Λύτρα

Το ένα ρεκόρ νοσηλευομένων με Covid μετά το άλλο καταρρίπτεται τις τελευταίες δύο μέρες στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τους αρμόδιους να θεωρούν ότι το σύστημα υγείας πλησιάζει στα όριά του. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν τον κρισιμότερο επιδημιολογικό δείκτη, νοσηλεύονται σταθερά πάνω από 30 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι θάνατοι έγιναν ξανά σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην αφεθεί κόσμος αβοήθητος, αν και εφόσον φτάσει η Κύπρος στο χείριστο αυτό σενάριο. Όλα αυτά, την ώρα που στα δημόσια νοσηλευτήρια την Πέμπτη οι ασθενείς με Covid έφτασαν σε νέο αριθμό ρεκόρ, τους 251, ενώ στους 39 ανέρχονται και οι ασθενείς στην ΜΕΘ, επίσης αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και καταγράφεται για δεύτερη φορά. Εδώ και μερικές μέρες, γίνονται συνεχώς συζητήσεις και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή συνεργασία ως προς την διαχείριση της πανδημίας.

Απειλητική αύξηση

Στους 225 και 232 έφτασαν την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ, από την αρχή της πανδημίας, μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός διαχειρίζεται τα περιστατικά όπως προνοεί το πλάνο για την ανάπτυξη 300 κοινών κλινών και 65 κλινών ΜΕΘ, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται το πλάνο για την ανάπτυξη μέχρι 400 κοινών κλινών, με τους αριθμούς αυτούς να αφορούν αποκλειστικά την νοσηλεία ασθενών με Covid. Βάσει αυτών των στοιχείων, θεωρείται ότι τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ έχουν ακόμα περιθώριο, ωστόσο, δεδομένου του ότι σε αυτά νοσηλεύονται άλλα περίπου 800 περιστατικά non-Covid παγκυπρίως, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και τα φέρνει ένα βήμα πριν από τα όριά τους.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ διαπιστώνεται μια αύξηση νοσηλευομένων με Covid τις τελευταίες μέρες, αλλά και σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ διαπιστώνεται μια αύξηση νοσηλευομένων με Covid τις τελευταίες μέρες, αλλά και σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σε κοινές κλίνες νοσηλεύονται σταθερά κάθε μέρα πάνω από 200 ασθενείς και στις ΜΕΘ σταθερά πάνω από 30. Τονίζεται πως, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση που έχει σημειωθεί το τελευταίο τριήμερο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα εισαγωγών και να αποφευχθεί η πίεση στα νοσοκομεία, τονίζουν αρμόδιες πηγές από τον Οργανισμό.

Προς άρση αδιεξόδου

Το ζητούμενο τώρα, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το σύστημα υγείας, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΙΝ. Οι δύο φορείς παρακάθισαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο με τον ο οποίο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα συμβάλουν στην αποφόρτιση των δημοσίων, με το να είναι σε θέση να συμβάλουν στην διαχείριση non-Covid ασθενών, οι οποίοι θα παραπέμπονται από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο πλευρές, στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας, συμφώνησαν όπως, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, λειτουργούν πλέον σε στενή συνεργασία, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων. Μάλιστα, ένα αίτημα του ΟΚΥπΥ, η παραπομπή ασθενών ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα, έχει αρχίσει να υλοποιείται, δίνοντας μερικές ανάσες, ενώ αποφασίστηκε όπως παραπέμπονται σε ιδιωτικές κλινικές με την σχετική δυνατότητα, παθολογικοί ασθενείς. Την Πέμπτη εστάλησαν στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 10 ασθενείς non-Covid. Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ αναμένει από τον ΠΑΣΙΝ ενημέρωση για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία μπορούν να νοσηλεύσουν παθολογικούς ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση