ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε νέα εποχή από 15 Δεκεμβρίου η χώρα - Safepass που ακυρώνονται και εξαιρέσεις

Η καθημερινότητα στις εξόδους και πώς επηρεάζεται

Του Ανδρέα Κόκκινου

Το περιβόητο πλέον «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους τίθεται σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη χώρα μας αφού αρκετές είναι οι αλλαγές που εισέρχονται στην καθημερινότητα μας σε ότι αφορά τους περιορισμούς εισόδου σε διάφορους χώρους.

Το πλάνο «αποκλεισμού» συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά τα υποστατικά εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, δισκοθήκες, κλαμπ, νυχτερινά μουσικοχορευτικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα), χώρους που σχετίζονται με τον πολιτισμό (θέατρα, κινηματογράφους, χώρους θεαμάτων), τα γήπεδα (τόσο κλειστά όσο και υπαίθρια) αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες, με τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας να τονίζουν και τις εξαιρέσεις στους κανόνες.

Να αναφέρουμε αρχικά πώς η είσοδος στους άνωθεν χώρους -πέραν των πλήρως εμβολιασμένων- θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου με την προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό PCR ή Rapid Test.

Εστίαση και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Σε ότι αφορά τους χώρους εστίασης και διασκέδασης -που καλύπτουν και τη μεγαλύτερη γκάμα υποστατικών που επηρεάζονται- από τις πιο πάνω οδηγίες εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε αυτά που θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό PCR ή τεστ αντιγόνου. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για τους χώρους πολιτισμού αφού στις εξαιρέσεις υπάγονται μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτούς που και πάλι θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Τι ισχύει για γήπεδα και ξενοδοχεία

Για την είσοδο σε γήπεδα (κλειστά η υπαίθρια) εξαιρούνται από τα μέτρα όλοι οι επαγγελματίες αθλητές -όπως ορίζονται από τον ΚΟΑ- καθώς και οι εργαζόμενοι σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Παρέα με τους προαναφερθέντες στη λίστα των εξαιρέσεων εμπίπτουν τα άτομα ηλικίας 12-18 ετών που προπονούνται ή διαγωνίζονται σε αθλητικούς χώρους. Για τους διαμένοντες σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν υπάρχει περιορισμός αφού θα δικαιούνται να επισκέπτονται κανονικά τους χώρους εστίασης και διασκέδασης που βρίσκονται εντός των ξενοδοχείων νοουμένου ότι φέρουν στην κατοχή τους έγκυρο Safepass. Για παιδιά 6-11 ετών θα πρέπει επίσης να παρουσιάζεται το Safepass ενώ για παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

18 Δεκεμβρίου ακυρώνονται τα Safepass

Από τις 18 Δεκεμβρίου το Safepass όσων έχουν επιλέξει να μην προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση του εμβολίου μετά το πέρας 7 μηνών από την 2η δόση θα ακυρώνεται. Παρά το «άκυρο» τα άτομα που ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία δε θα θεωρούνται ουσιαστικά ανεμβολίαστοι αφού θα μπορούν να εισέρχονται σε όλους τους πιο πάνω χώρους αποκλειστικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης ή PCR.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση