ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη παγκύπρια δειγματοληψία

«Υπήρξε ένα κρούσμα από τις 148 δειγματοληψίες, που διενεργήθηκαν το Σάββατο», αναφέρει η κ. Κυριάκου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνολικά 276 διαγνωστικές εξετάσεις για κορωνοϊό, από τις 6.500 που εξαγγέλθηκαν, διενεργήθηκαν την Κυριακή σε επαγγελματίες υγείας και προσωπικό των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λάρνακας, στο πλαίσιο μέτρων για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Πάμπος Χαριλάου.

Σημειώνεται ότι ο ΟΚΥπΥ ξεκίνησε την Κυριακή τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων κορωνοϊού, η οποία θα αφορά 6.500 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας, αλλά και προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στο πλαίσιο των 20.000 ελέγχων, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, η δειγματοληψία θα διενεργηθεί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και αφορά όλους τους εργαζόμενους, μηδενός εξαιρουμένου.

249 στη Λευκωσία και 27 στη Λάρνακα

Όπως σημείωσε μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 276 δείγματα, για να προσθέσει ότι τα 249 δείγματα λήφθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τα 27 από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ανέφερε ότι σήμερα έχουν ξεκινήσει δειγματοληψίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ είπε ότι συνεχίζονται οι δειγματοληψίες στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρνακας.

600 δείγματα ημερησίως

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «σύμφωνα με τη δυνατότητα της ιδιωτικής εταιρείας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) θα λαμβάνονται 600 δείγματα την ημέρα».

Επίσης, σημείωσε ότι οι δειγματοληψίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 10 μέρες.

Στη μάχη από σήμερα όλα τα εργαστήρια για τη διεξαγωγή των 20 χιλιάδων δειγματοληψιών

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου είπε ότι από σήμερα ρίχτηκαν στη μάχη όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια σε παγκύπρια βάση, τα οποία θα διενεργήσουν δειγματοληψίες σε 20.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Εθνικής Φρουράς.

Όπως είπε η κ. Κυριάκου, μερίδα εργαστηρίων ξεκίνησε τη διενέργεια τεστ το περασμένο Σάββατο, ενώ τα υπόλοιπα άρχισαν σήμερα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή, για να προσθέσει ότι «υπήρξε ένα κρούσμα από τις 148 δειγματοληψίες, που διενεργήθηκαν το Σάββατο».

Εντός 48 ωρών τα αποτελέσματα

Εξήγησε ότι από τη λήψη του δείγματος το αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο εντός 48 ωρών, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Η κ. Κυριάκου επανέλαβε ότι η διεξαγωγή των 20 χιλιάδων εργαστηριακών εξετάσεων θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολίτες διαμένοντες στη Δημοκρατία και που σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερ. 8 Απριλίου 2020, συνεχίζουν να εργάζονται και συνεπώς έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Οι εξετάσεις αφορούν κατηγορίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ταχυδρομεία, βενζινάδικα), καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, περίπτερα, υπεραγορών, φούρνοι, κοκ).

Στο μεταξύ, ο καταμερισμός των 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων ανά Επαρχία έγινε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα δημογραφικά δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να επιτευχθεί ίση κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων ανά Επαρχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση