ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πολιτικό μετατράπηκε το σκηνικό του ΓεΣΥ

Έντονο παρασκήνιο και προσκήνιο με φόντο το πολυασφαλιστικό - Προβληματισμοί στον ΟΑΥ μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν

Πιο πολιτικό από ποτέ μετατρέπεται το σκηνικό στο ΓεΣΥ. Μετά από ένα μήνα ηρεμίας και διευθέτησης ανοικτών ζητημάτων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), άρχισε να αναδύεται ένα έντονο παρασκήνιο με φωνές να φέρουν αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος να δεσμεύεται πως με το πέρας των ευρωεκλογών θα εισαγάγει τροποποίηση νόμου για να μετατρέψει το Σύστημα από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό.

Το εναρκτήριο λάκτισμα ήρθε μετά από ανάρτηση του τέως υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, μέσω της οποίας ανέφερε πως πολιτικός αρχηγός λέει σε επαγγελματίες υγείας να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ «υποσχόμενος ότι μετά τις ευρωεκλογές θα φέρει τροποποίηση της νομοθεσίας για να το εξουδετερώνει». Μετά την προαναφερθείσα τοποθέτηση από τον τέως υπουργό, άρχισε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των κομμάτων μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων. Από την μια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αντικρούει τις κατηγορίες πως παρασκηνιακά προχωρεί σε τέτοιες δεσμεύσεις και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πυροβολούν τον συναγερμικό πρόεδρο για υπόσκαψη του ΓεΣΥ.

Μάλιστα, το όλο σκηνικό φορτίστηκε περαιτέρω μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», το οποίο αναφέρει σε γενικές γραμμές πως κατά τη διάρκεια συνέλευσης που είχαν οι φαρμακοβιομηχανίες ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, παρότρυνε τις φαρμακευτικές εταιρείες να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ διότι μετά τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα προωθήσει τροποποίηση νόμου προκειμένου το Σύστημα να γίνει πολυασφαλιστικό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου είπε πως, παρά το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση ήθελαν πολυασφαλισιτκό, τα άλλα 7 κόμματα ήθελαν μονοασφαλιστικό. «Εμείς, εξήγησε, δεν προτάξαμε γινάτι και είπαμε ότι χρωστάμε ένα σχέδιο υγείας στους ασθενείς και παρόλο που είχαμε αυτή την άποψη, θα συναινέσουμε στο μονοασφαλιστικό». Μάλιστα ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως αφήνει ασχολίαστα τα όσα ακούγονται περί συνωμοσιολογιών, ενώ τόνισε ότι δεν θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για τον οποιονδήποτε.

Βροχή ανακοινώσεων

Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη να αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως οι καταγγελίες του Γιώργου Παμπορίδη είναι πολύ σοβαρές και εξόχως ανησυχητικές, ενώ τόνισε παράλληλα πως είναι φανερό ότι ο τέως υπουργός φωτογραφίζει τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Λουκαΐδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «ο κ. Νεοφύτου πρέπει αμέσως να τερματίσει την υπονόμευση του ΓεΣΥ και να δεσμευτεί δημόσια, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα, ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία και να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ευνουχισμού του ΓεΣΥ και αλλαγής της φιλοσοφίας του μετά την εφαρμογή του». Έντονη ήταν και η αντίδραση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, Δώρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι μάσκες πλέον έχουν πέσει και πως οι κατηγορίες του τέως υπουργού Υγείας δεν έγιναν τυχαία.

Σημείωσε δε, ότι ο κ. Νεοφύτου ουδέποτε πίστεψε στο μονοασφαλσιτικό και ουδέποτε το στήριξε. Παράλληλα πέταξε το μπαλάκι και στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, αναφέροντας πως «σε κάθε Ολομέλεια που συζητείται ένα νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ δεν χάνει ευκαιρία να βάλει σωρεία τροπολογιών είτε για να σταυρώσει κονδύλια είτε για να βάλει εμπόδια στην ομαλή του εφαρμογή». Τόνισε δε, πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ «είναι φανερό πως ούτε πιστεύει ούτε θέλει το ΓεΣΥ», ενώ κάλεσε τον κ. Σιζόπουλο να απαντήσει αν θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ ή όχι όντας γιατρός.

Το γάντι σήκωσε και η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξία Σακαδάκη, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι σημερινές δηλώσεις του κ. Αγκαστινιώτη επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτικός αρχηγός στον οποίο αναφερόταν ο κ. Παμπορίδης δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ». Η κα. Σακαδάκη σημείωσε πως ο κ. Νεοφύτου δεν ξεκαθαρίζει αν συνεχίζει να πιστεύει ότι το ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως «δεν απαντά στο ερώτημα αν θα προωθήσει αλλαγές στο νόμο, στηριζόμενος προφανώς στους βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ».

Ξεκαθαρίζει το ΚΕΒΕ

Τη θέση του θέλησε να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινίωτης, σχετικά με τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση των φαρμακευτικών εταιρειών. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο κ. Αγκαστινίωτης ανέφερε πως ένα πολυασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να δουλέψει μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού προς όφελος των ασθενών. «Ωστόσο, από τη στιγμή που τα κόμματα ψήφισαν ομόφωνα ένα μονοασφαλιστκό σύστημα συναινέσαμε σε αυτό στη βάση δύο βασικών όρων», υπογράμμισε.

«Ο πρώτος όρος, εξηγεί, είναι να τηρηθεί αυστηρά ο προϋπολογισμός του 1 δισ. ευρώ και ο δεύτερος, είναι αυτό το σύστημα να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες με την πραγματική τους έννοια προς όλους τους ασθενείς». Ξεκαθάρισε δε, πως το ΚΕΒΕ ήταν αυτό που ζήτησε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και από τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου να επέμβουν για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα ποιοτικά κριτήρια που έχουμε ζητήσει και εκτροχιαστεί από τον προϋπολογισμό του το ΓεΣΥ. «Θα ζητήσουμε νομοθετικές τροποποίησης αν εκφύγουμε του προϋπολογισμού ή αν δεν τηρηθούν τα ποιοτικά κριτήρια που έχουμε βάλει ως όρο για να αποδεχτούμε το μονοασφαλιστικό», κατέληξε.

Προβληματίζεται ο ΟΑΥ

Εντονα προβληματισμένοι παρουσιάζονται το τελευταίο 24ωρο οι λειτουργοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) μετά τα όσα προέκυψαν. Εκεί που ο Οργανισμός θεωρούσε πως είχε την πλήρη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και προχωρούσε ακάθεκτος για την υλοποίηση του ΓεΣΥ, πλέον άρχισε να ανησυχεί από τις πληροφορίες που φθάνουν στα αυτιά του.

Πηγή εντός του ΟΑΥ αναφέρει στην «Κ», πως τέτοιου είδους καταγγελίες είναι καθημερινο φαινόμενο, ωστόσο εξηγεί πως ουδέποτε θεώρησαν ότι αυτά τα παρασκηνιακά παιχνίδια ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, η ίδια πηγή σημειώνει πως εδώ και βδομάδες κάποιος γιατρός τους αποκάλυψε πως σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με αρχηγό κόμματος του εμπιστεύθηκε πως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν αλλαγές.

Επιπρόσθετα, λέει πως αρκετοί γιατροί ανέφεραν σε λειτουργούς του ΟΑΥ ότι ακούγεται έντονα πως δύο αρχηγοί κόμματος ετοιμάζονται μετά τις εκλογές να προωθήσουν τροποποιήσεις νόμου για να κάνουν το ΓεΣΥ πολυασφαλιστικό. Εξηγεί δε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αμφιβολία στην ιατρική κοινότητα και να διστάζουν στο να προβούν σε αίτηση εγγραφής. Τόνισε δε, πως στην αρχή θεώρησαν πως όλο αυτό πρόκειται για μια ακραία προπαγάνδα γιατρών που τάσσονται κατά του Συστήματος, ωστόσο μετά τις δηλώσεις των κ. Νεοφύτου και κ. Αγκαστινιώτη, άρχισαν να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι λαμβάνει χώρα κάτι τέτοιο παρασκηνιακά.

Σε ισχύ oι κάρτες νοσηλείας στο ΓεΣΥ

Κανονικά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες νοσηλείας τους οι δικαιούχοι με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιουνίου του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, οι πολίτες που μέχρι σήμερα λάμβαναν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια μέσω της κάρτας νοσηλείας, καλούνται να προβούν σε ανανέωσή τους ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας.

Σημειώνεται δε, πως η κάρτα νοσηλείας δεν θα ισχύει μόνο για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ αλλά και όταν αυτό τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι της κάρτας νοσηλείας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να επισκέπτονται τους οδοντίατρους του δημοσίου σε περιβάλλον ΓεΣΥ, κάτι που δεν θα ισχύει για τους μη δικαιούχους αφού το Σύστημα δεν θα καλύπτει οδοντιατρικές υπηρεσίες. Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα των οδοντιατρικών υπηρεσιών που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια και στα κέντρα υγείας, αυτά θα καλύπτονται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση