ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σπριντ εμβολιασμών το επόμενο επταήμερο

Επιταχύνεται το πρόγραμμα του Υπ. Υγείας - Στόχος οι 50 και άνω μέχρι τέλος Απριλίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πλάνο σταδιακής αποκλιμάκωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης επιστρέφει στη λογική των αυστηρών μέτρων, είναι συνυφασμένο με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τους επιδημιολόγους να παρακολουθούν στενά τους ημερήσιους δείκτες, για τυχόν επιδείνωση της πανδημίας, το ζητούμενο είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού του εμβολιαστικού προγράμματος, μέχρι αρχές Μαΐου. Στόχος που εάν δεν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες θα εκτονώσει σημαντικά τη σημερινή κατάσταση. Στο πνεύμα αυτό το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η προσπάθεια θα ενταθεί από το επόμενο επταήμερο σε μια προσπάθεια να μπουν σε διαδικασία προγραμματισμού, ραντεβού ατόμων κάτω των 60 ετών. Παράλληλα με τα ραντεβού των ηλικιακών ομάδων, σε διαδικασία προγραμματισμού θα εισέλθουν το επόμενο επταήμερο και ευπαθείς ομάδες.

Το πρόγραμμα

Παρά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και είχαν ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ραντεβού να παραμείνει αδιάθετος, το υπουργείο Υγείας προχωρά με νέο προγραμματισμό μετακυλώντας τα διαθέσιμα ραντεβού στις επόμενες ηλικιακές ομάδες. Τη Δευτέρα η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει μια παρτίδα 50 χιλιάδων δόσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν θα παραδοθούν και έξτρα δόσεις του εμβολίου της Pfizer από μια ποσότητα 10 εκατομμυρίων. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, για το επόμενο επταήμερο το υπουργείο Υγείας θα ανοίξει την εμβολιαστική πύλη για τις ηλικίες άνω των 61, συν άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης το ερχόμενο Σάββατο σειρά θα πάρουν οι άνω των 58 ετών. Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες θα είναι διαθέσιμα 4 χιλιάδες ραντεβού για καρκινοπαθείς και για μεταμοσχευμένους. Σε ένα δεκαήμερο υπολογίζεται πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και για διαβητικούς.

Οι 50 και άνω

Το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας είναι μετά το Πάσχα ο εμβολιαστικός προγραμματισμός να έχει προχωρήσει, συμπεριλαμβάνοντας τις ηλικίες 50 και άνω. Όπως εκτιμάται, ο στόχος είναι εφικτός αν ληφθεί υπόψη η τρέχουσα πρακτική με τα αδιάθετα ραντεβού. Όπως έχει διαφανεί από την τριήμερη αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca, πρακτική του υπουργείου Υγείας είναι τα αδιάθετα ραντεβού να διατίθενται εκ νέου στις επόμενες ηλικιακές ομάδες. «Φιλοσοφία του υπουργείου είναι να ανοίγει η εμβολιαστική πύλη και να δίνεται περιθώριο χρόνου. Όποιος έκλεισε ραντεβού έκλεισε. Όποιος δεν έκλεισε ο εμβολιασμός θα προχωρά με τις επόμενες ηλικίες» είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγή με γνώση των προγραμματισμών που γίνονται.

Τα στοιχεία

Η «Κ» έχει στην διάθεσή της στοιχεία που αφορούν τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατά ηλικιακή ομάδα και που δείχνουν ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

- 80 ετών: εμβολιασμός άνω του 80%.
- 70-79 ετών: εμβολιασμός άνω του 70%
- 60-69 ετών: ο εμβολιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στους εμβολιασμούς των 80 ετών εκτιμάται πως η Κύπρος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ενώ για του 70 έως 79 η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι και τις 3 Απριλίου, έγιναν 161,526 εμβολιασμοί, 114,660 αφορούν τη χορήγηση της 1ης δόσης και 46,866 αφορούν τη λήψη και των δύο δόσεων. Την 1η δόση έλαβαν 6,374 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, 521 κλινήρη άτομα, ενώ άρχισε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές και έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση 158 άτομα στις Κεντρικές Φυλακές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση