ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην κόψη του ξυραφιού η επάρκεια ιατρικών αναλωσίμων

Οι ανησυχίες του Υπουργού Υγείας για τα αποθέματα και το «μάνα εξ ουρανού» από Κίνα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μια μεγάλη παρτίδα ιατρικών αναλωσίμων από την Κίνα, που αναμένεται μέχρι τέλος της εβδομάδας, σήμανε λήξη συναγερμού στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, κυριολεκτικά στα παρά πέντε. Εδώ και μερικές μέρες η δραματική μείωση ιατρικών αναλωσίμων, των δημοσίων νοσοκομείων είχε καταστεί, ίσως, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της πολιτικής ηγεσίας στη μάχη για περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Την κατάσταση που επικρατεί στις αποθήκες ιατρικών υλικών είχε περιγράψει με τον πλέον ανησυχητικό τόνο, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στη συνέντευξή του στην έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της περασμένης Κυριακής. Ερωτηθείς για τα προβλήματα με τα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό προστασίας των επαγγελματιών υγείας από τον ιό, ο Υπουργός Υγείας αφού επισήμανε πως αποτελεί πρόβλημα και άλλων χωρών της Ευρώπης, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. «Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες, διότι τα αποθέματα λιγοστεύουν και τις επόμενες μέρες θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, όπως έχουν όλες οι χώρες».

Ο κώδωνας του κινδύνου για ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο ιατρικό υλικό κατά της πανδημίας, είχε σημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα όπου οι διαθέσιμες ποσότητες μειωνόντουσαν δραματικά, μέρα με την ημέρα. Εικόνα που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Υπουργείου Υγείας, κυρίως για το κομμάτι διαχείρισης των αναλωσίμων από πλευράς δημοσίων νοσοκομείων. Επί του προκειμένου χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Ιωάννου στη συνέντευξή του, στην «Κ». «Δυστυχώς, λόγω και της έντονης ανησυχίας επαγγελματιών υγείας έγινε μια κατάχρηση στη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού που μείωσε περισσότερο τα αποθέματά μας».

Από Κίνα

Η λήξη του συναγερμού που είχε σημάνει, σημειώθηκε κατά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εμφανώς ανακουφισμένος έκανε γνωστό πως ο αγώνας δρόμου για εντοπισμό και προμήθεια ιατρικών αναλωσίμων, απέδωσε αποτελέσματα. Οι όποιες ελλείψεις παρατηρούνται θα καλυφθούν από μια μεγάλη παρτίδα από την Κίνα που θα παραδοθεί στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο. Το φορτίο με τα αναλώσιμα θα φθάσει στην Λάρνακα με πτήση της Aegean, σε συνεργασία με το Ελληνικά Πετρέλαια, εταιρείες τις οποίες ευχαρίστησε δημοσίως ο Υπουργός Υγείας. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ιωάννου, με τη συγκεκριμένη παρτίδα θα καλυφθούν οι ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων για το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. Επιπλέον πρόβλεψη έχει γίνει και για το ενδεχόμενο που θα υπάρξει ανάγκη για νέες ποσότητες. Η Κύπρος έχει παραγγείλει επιπλέον ποσότητες εάν χρειασθεί ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Τα αναλώσιμα

Το πρόβλημα με τα αναλώσιμα είχε τεθεί και από κυπριακής πλευράς, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε εδώ και έξι εβδομάδες και προτού η εξάπλωση του ιού πάρει διαστάσεις. Τις προσπάθειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας στην «Κ». «Καμία χώρα δεν έχει αποθέματα για να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Επίσης, τα όποια αποθέματα υπήρχαν στις διεθνείς αγορές τα είχε απορροφήσει η Κίνα, που είχε προηγηθεί. Εδώ και έξι εβδομάδες κάνουμε πάρα πολλές προσπάθειες να εξεύρουμε προστατευτικό εξοπλισμό, από διάφορες χώρες.

Πολύ λίγες ποσότητες, έχουμε εξασφαλίσει. Σε χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός. Άλλο είναι το να θέλεις και άλλο να μην μπορείς να βρεις. Η από κοινού προμήθεια με την Ε.Ε. προχωρά». Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην κοινή προσπάθεια με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προκειμένου να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η από κοινού προμήθεια αναλωσίμων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «Έχω ενημερωθεί από την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ότι έχει ολοκληρωθεί, αλλά μέχρι να λάβουμε τις προμήθειες θα περάσουν τρεις με τέσσερις εβδομάδες που είναι χρόνος που δεν έχουμε. Τώρα γίνονται προσπάθειες από την Κίνα με ναυλωμένα αεροπλάνα». Προσπάθειες που τελικά είχα αίσια κατάληξη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση