ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο τα «βραχιολάκια»

Τα φαινόμενα μη συμμόρφωσης έφεραν σκληρότερα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν υπό προϋποθέσεις

Την λύση της παρακολούθησης των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέσω των ηλεκτρονικών βραχιολιών που χρησιμοποιούνται για τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση, μελετά η Κυβέρνηση ως επιπρόσθετο μέτρο κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Αυτό, σε συνδυασμό με το μέτρο για την επέμβαση σε οικίες για τις οποίες θα υπάρχουν καταγγελίες που θα αφορούν στην συγκέντρωση περισσότερων ατόμων πέραν των νομίμως διαμενόντων, έχουν προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων, ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους. Στα αξιοσημείωτα της Δευτέρας 30 Μαρτίου καταγράφεται και η πρωτοβουλία των δημάρχων Πάφου και Αραδίππου για μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, καθώς πρόκειται για δύο περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά κορωνοϊού.

16 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ακόμη ένας θάνατος

Με τα περιστατικά να ανέρχονται συνολικά στα 230 το απόγευμα της Δευτέρας και τα 130 από αυτά να προέρχονται από επαφές, το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου η κατάσταση στην Κύπρο να μην εκτροχιαστεί. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, μεταξύ άλλων στόχο έχουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις των ατόμων τα οποία είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ως θετικά ή ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Εξάλλου, με αφορμή δύο περιπτώσεις που αφορούν σε οικογενειακές συνάξεις εν καιρώ διαταγμάτων και κατά παραβίασή τους, με το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ενεργοποιούνται οι παρατηρητές της γειτονιάς και η Αστυνομία, με στόχο την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Τα βραχιολάκια

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση που μίλησαν στην «Κ», ο σκοπός για τον οποίο θα εφαρμοστεί το «βραχιολάκι» ως περιοριστικό μέτρο, είναι να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους οι ασθενείς με κορωνοϊό ή τα άτομα που αποτελούν ύποπτα κρούσματα, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους. Η παρακολούθηση των κινήσεών τους θα εξασφαλίζει το ότι θα παραμένουν στο σπίτι τους, όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο μελέτης στοιχείων που αφορούν κυρίως την διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών, αλλά και το κόστος. Εάν και εφόσον αυτή εξασφαλιστεί, θα περάσουν στο επόμενο στάδιο που θα αφορά στην μελέτη του τρόπου εφαρμογής αυτού του μέτρου και του τρόπου παρακολούθησης των ασθενών.

Στα σπίτια

Μόνο κατόπιν καταγγελίας στην Αστυνομία, τα μέλη της δύναμης θα έχουν το δικαίωμα επέμβασης σε οικία και μόνο αν ο ιδιοκτήτης δώσει την έγκρισή του ή δυνάμει δικαστικού διατάγματος. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, εξήγησε ότι η κατοικία δεν μπορεί να παραβιαστεί, εξηγώντας ότι τα μέλη της Αστυνομίας θα ανταποκρίνονται σε τυχόν καταγγελίες από γείτονες ή από τους παρατηρητές της γειτονιάς, εάν και εφόσον υπάρχει εύλογη υπόνοια για παραβίαση του διατάγματος, όπως, για παράδειγμα, η συγκέντρωση αρκετών οχημάτων έξω από ένα σπίτι. Θα φθάνουν σε αυτό και θα ζητούν από τον ιδιοκτήτη να προβούν σε έλεγχο, αλλά σε περίπτωση άρνησής του, οι αστυνομικοί θα παραμείνουν έξω από την οικία, μέχρι να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας. Την συγκεκριμένη πρακτική η Αστυνομία την εφαρμόζει συχνά, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του Σώματος.
Μάλιστα, σε περίπτωση που σε ένα σπίτι εντοπιστούν άτομα εκτός των μονίμως διαμενόντων, θα κληθούν να καταβάλουν το πρόστιμο των 300 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούν και ενώπιον του δικαστηρίου. Με την επιβολή προστίμου θα τιμωρηθεί και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος επέτρεψε την είσοδό τους στην οικία του, κατά παράβαση του διατάγματος του Υπουργού Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα αυστηρότερα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 13 Απριλίου, βάσει του προηγούμενου διατάγματος του Υπουργού Υγείας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να παραταθεί η εφαρμογή τους, αν οι πολίτες δεν επιδείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας.

Δράσεις στην Πάφο

Η Πάφος αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσον αφορά στο ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της επί του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου. Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος στην «Κ», εξηγώντας ότι η Πάφος αποτελεί το 9% του πληθυσμού του νησιού, ωστόσο κατέγραψε το 27% των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ενώ, μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο ότι ο μεγάλος «ασθενής» ήταν τα εργοτάξια, φαίνεται ότι τα δεδομένα αλλάζουν και, πλέον, πηγή του προβλήματος αποτελούν και οι ουρές έξω από τις τράπεζες. Προβληματικές μέρες θεωρούνται η Δευτέρα 30/03 και η Τρίτη 31/03, καθώς είναι οι δύο τελευταίες μέρες του μήνα, κατά τις οποίες καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος, κυρίως ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, να προστρέχουν στις τράπεζες για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Από την Τρίτη, στα υποκαταστήματα των τραπεζών που θα λειτουργούν, θα υπάρχει στατική επιτήρηση, δηλαδή θα υπάρχουν υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι θα αποτρέπουν την συγκέντρωση πολιτών έξω από τα υποκαταστήματα.

Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν τρόπους για να διευκολύνουν τους ηλικιωμένους, κυρίως, συνανθρώπους μας, ώστε να μην συναθροίζονται έξω από αυτές, καθώς είναι και τα άτομα τα οποία πρώτα απ’ όλους πρέπει να περιοριστούν στα σπίτια τους.

Έλεγχοι στην Αραδίππου

Σημαντικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού λαμβάνει και ο Δήμος Αραδίππου, ο οποίος ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 1 και την Παρασκευή 3 Απριλίου, οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε εξέταση για την νόσο COVID-19. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος θα επιχορηγήσει μέρος του κόστους της εξέτασης PCR. Το ποσό που θα καταβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης έχει διαμορφωθεί στα €100.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθεί όλα τα βήματα Α, Β και Γ:
Α. Να συνδεθεί στην ιστοσελίδα https://form.jotform.com/200793745748063  
και να συμπληρώσει το ηλεκτρονικό έντυπο.
1. Στο σημείο «Επάγγελμα/Profession» να καταγραφεί «ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ»
2. Μόλις η φόρμα υποβληθεί, ο καθένας θα λαμβάνει email επιβεβαίωσης το οποίο θα αναφέρει ένα μοναδικό κωδικό.
3. To έντυπο αυτό θα πρέπει να εκτυπωθεί και ο κάθε ένας να το έχει μαζί του κατά την διάρκεια της λήψης δείγματος. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει εκτυπωτή, να καταγράφει το όνομα του και τον μοναδικό κωδικό αριθμό που θα λάβει στο email επιβεβαίωσης σε ένα χαρτί και να το φέρει μαζί του.
Β. Να καταβάλει το ποσό των €100 στο Δήμο Αραδίππου μέσω της ιστοσελίδας της JCC Smart http://www.jccsmart.com 
Γ. Να επικοινωνεί στα τηλέφωνα 24524601, 24524606, και 99951218 για διευθέτηση ραντεβού ή για περισσότερες πληροφορίες.

Όσοι δημότες υποψιάζονται ότι μπορεί να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έστω με ύποπτο περιστατικό, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να το διερευνήσουν για να μην γίνουν άθελά τους αιτία μετάδοσης του ιού, αναφέρεται, τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση