ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:39
 

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας ολόκληρες περιοχές

Φαινόμενα μη συμμόρφωσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού οδηγούν τις αρχές στην κατάρτιση πλάνου

Του Γιάννου Λύτρα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη 31 Μαρτίου από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου είναι αυτές που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, μέχρι στιγμής, στην Κύπρο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επικοινώνησε με τους δημάρχους Πάφου και Αραδίππου, τους οποίους ενημέρωσε για την πρόθεση της Κυβέρνησης για την κατάρτιση πλάνου στοχευμένης δειγματοληψίας στον πληθυσμό των δύο Δήμων. Εξάλλου, στοχευμένη δειγματοληψία πραγματοποιεί και ο Δήμος Γεροσκήπου, όπου έχουν ήδη καταγραφεί περιστατικά της νόσου COVID-19.

Όπως πληροφορείται η «Κ», στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να τεθούν ολόκληρες περιοχές σε καραντίνα, όπως και το σενάριο της μεταφοράς των ασθενών σε χώρους καραντίνας, αντί να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, θέση που εξέφρασε επανειλημμένα ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης. Ωστόσο, πηγές από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι, όσον αφορά το ενδεχόμενο να κλείσουν περιοχές, αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε συνεννόηση με την υπόλοιπη διυπουργική επιτροπή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σχετικά με το σενάριο μεταφοράς ασθενών σε χώρους καραντίνας, εδώ και μέρες συζητείται, αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις. Μέχρι στιγμής, αυτό το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.

Προς το παρόν, το επόμενο βήμα είναι η στοχευμένη δειγματοληψία από τις περιοχές όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι η Πάφος και η Λάρνακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Υπουργός ενημέρωσε τους Δημάρχους, Φαίδωνα Φαίδωνος και Ευάγγελο Ευαγγελίδη, για την απόφαση του Υπουργείου να επιδοτήσει τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης για COVID-19 στους κατοίκους των δύο περιοχών, μετά και από τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη και επαρχία Πάφου και τον Δήμο Αραδίππου. Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης θα επικοινωνήσουν μαζί τους άμεσα, ώστε να καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο, και να διενεργηθεί στοχευμένος έλεγχος στον πληθυσμό των δύο Δήμων. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, όπως, για διευκόλυνση της διαδικασίας, θα οργανωθούν κλιμάκια σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη λήψη των δειγμάτων.

Διπλό τεστ

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, είπε ότι η αρχή θα γίνει με την διενέργεια χιλίων εξετάσεων, κόστους 110 χιλιάδων ευρώ. Ήδη ο ίδιος, εκτός από τον Υπουργό, έχει έρθει σε επαφή και με τον υπεύθυνο Λοιμωξιολόγο, ώστε οι διαδικασίες να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Όπως εξήγησε ο κ. Φαίδωνος, το τεστ θα είναι διπλό, δηλαδή, θα πραγματοποιείται έλεγχος για να εντοπιστούν τα ενεργά κρούσματα και έλεγχος αντισωμάτων, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά έχουν ιαθεί και δημιούργησαν αντισώματα.

Σε εξετάσεις θα υποβληθεί όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Γεροσκήπου, είπε στην «Κ» ο δήμαρχος, Μιχάλης Παυλίδης. Επίσης, σε εξετάσεις θα υποβληθούν οι εργαζόμενοι σε καφετέριες που παρέχουν υπηρεσίες «take away» και κατ’ οίκον διανομής, όπως και άτομα που εργάζονται σε περίπτερα και υπεραγορές. Μάλιστα, οι εξετάσεις στον Δήμο ήδη έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης, καθώς έχουν παρουσιαστεί κάποια κρούσματα μεταξύ του πληθυσμού. Στόχος είναι η διαφύλαξη του προσωπικού του Δήμου, εξήγησε ο κ. Παυλίδης, καθώς αν παρατηρηθούν κρούσματα, θα παραλύσουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Παράλληλα, σε εξετάσεις θα υποβληθούν και οι παρατηρητές της γειτονιάς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Ένα γεγονός το οποίο αύξησε την ανησυχία των δημοτών, αφορά στο ότι οικογένεια, μέλος της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, διατηρεί κατάστημα στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη διεθνώς και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών.

My Digital Doctor: Η νέα εφαρμογή ελέγχου ιατρικών συμπτωμάτων με τεχνολογία Artificial Intelligence ειδικά για το πελατολόγιο της Universal Life!

H εφαρμογή είναι η πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και παρουσίασε 91% ακρίβεια στην αξιολόγηση ιατρικών συμπτωμάτων σύμφωνα ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ
Μηδενικά φαίνεται ότι είναι τα κρούσματα στην Κύπρο, βάσει και των αποτελεσμάτων της Κυριακής, σύμφωνα με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη.

Δύσκολα ξαναπάμε σε lockdown

Από τα αποτελέσματα της υπερβολικής χαλάρωσης των πολιτών θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο πισωγύρισμα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X