ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στόχος η μείωση κρουσμάτων με Safepass

Όλα όσα θα ισχύσουν από τις 20 Ιουλίου 2021

Της Ιωάννας Κυριάκου

Αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων υπό το φως της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της κατάστασης στα νοσοκομεία έλαβε την Παρασκευή (16/7) το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ανεξέλεγκτης πορείας που λαμβάνει η πανδημία το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», θα τεθούν σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου 2021. Ανακοινώθηκαν επίσης νέα κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα στους νέους αφού σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά το 31,5% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 10-19 ετών και το 30,1% είναι ηλικίας 20-29 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας χειροτερεύει και ότι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία ότι «ο μεγάλος στόχος δεν είναι μακριά». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 70% τις επόμενες ημέρες, ενώ το πέραν του 60% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Safepass παντού

Την εισαγωγή του SafePass σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας και συγκεκριμένα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου, έφερε η μετάλλαξη «Δέλτα» που φαίνεται να ευνοείται από τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από νεαρές ηλικίες σε νυχτερινές εξόδους. Απαραίτητη θα είναι επίσης από τις 20 Ιουλίου η προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους, ενώ με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test. Αποφασίστηκε επίσης η αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου, αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι χώροι υψηλής διασποράς του ιού.

Χορός μόνο για εμβολιασμένους

Προκειμένου να «στριμωχτούν» οι ανεμβολίαστοι και να αναχαιτιστούν οι αλυσίδες μετάδοσης ανάμεσα στα νεαρά άτομα, στο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της εστίασης. Όπως αποφασίστηκε, επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται τα υποστατικά/επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Υποχρέωση του ιδιοκτήτη/διαχειριστή του υποστατικού θα είναι να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με Covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση. Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους αποφασίστηκε η αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού θα οφείλει επίσης να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας.

Πακέτο κινήτρων στους νέους

Ακολουθώντας την πρακτική και άλλων μεσογειακών χωρών, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε ένα πακέτο κινήτρων για όσους εμβολιαστούν και είναι από 18 έως 30 ετών, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα που έχουν να κάνουν με τεχνολογία, επικοινωνία, διασκέδαση, ταξίδια, θεματικά πάρκα και άλλα. Ενδιαφέρον για παροχή κινήτρων με στόχο τον εμβολιασμό εξέφρασαν 13 ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί δημοσίου δικαίου. Κατά την ανακοίνωση των κινήτρων ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι το ενδιαφέρον εταιρειών και οργανισμών, ενισχύει τη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ανάμεσα στους νέους. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.besafe.gov.cy στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την περιγραφή των κινήτρων και ακολουθώντας τον σχετικό σύνδεσμο μπορούν να λάβουν γνώση για τη διαδικασία εξασφάλισης.

«Δεν θέλουμε να διαχωρίσουμε τους πολίτες»

Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβούλιου και λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό με μηνύματα για τήρηση μέτρων και πρωτοκόλλων και αύξηση των εμβολιασμών. Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος τόνισε ότι «τα όσα εξ ανάγκης είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε δεν αποτελούν την αυθαίρετη δική μας άποψη αλλά την τεκμηριωμένη θέση της επιστημονικής κοινότητας πως είτε εμβολιαζόμαστε είτε θα νοσήσουμε με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες». Σημείωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε υπερδιπλάσια του πληθυσμού εμβόλια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι «αυτό που απασχολεί τον ίδιο όσο και την Κυβέρνηση, και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι η προστασία της υγείας, των ατομικών ελευθεριών αλλά και της οικονομίας». Εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία των ιατρικών υπηρεσιών, 9 στα 10 άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κάτω των 40 ετών.

«Επιλέξαμε μέτρα που στόχο έχουν την προστασία των πολλών από την αδιαφορία ή την επιλογή των ολίγων», είπε, τονίζοντας πως πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να διαχωρίσει τους πολίτες σε εμβολιασμένους ή μη και ότι «ο σεβασμός μας είναι δεδομένος προς το δικαίωμα επιλογής του κάθε πολίτη».

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Αύξηση για ακόμα μια ημέρα κατέγραψαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες (16/7) ότι στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται συνολικά 190 ασθενείς. Μια ημέρα πριν, στις 15/7, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 181. Από τους 190 ασθενείς με Covid-19, οι 44 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ποσοστό 89,5% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Από τους 44 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 19 είναι διασωληνωμένοι, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 25 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τέλος, ανακοινώθηκαν χθες ο θάνατος μιας 90χρονης γυναίκας και 953 (ποσοστό θετικότητας: 1,31%) νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 από 73,011 τεστ ανίχνευσης της νόσου. Συνεπώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 384 και των κρουσμάτων σε 89,410.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση