ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχεδόν 4,000 κρούσματα σε δύο μέρες - Δεν αναμένονται νέα μέτρα

Πού εντοπίζονται συρροές

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους να αξιολογούν, σε σημερινή τους σύσκεψη, τα δεδομένα και να εξετάζουν τα επόμενα βήματα ενόψει και της άφιξης του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της αυστηροποίησης των μέτρων, όπως η επιστροφή των Safepass, καθώς η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη παρά τον αυξημένο αριθμό θετικών περιστατικών και νοσηλευoμένων. Η μοναδική εισήγηση που αναμένεται να επεξεργαστούν, είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αύξηση των μονάδων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Αναμένεται μάλιστα ότι μετά τη σύσκεψη το αρμόδιο Υπουργείο θα προβεί σε συστάσεις για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Σχεδόν 4,000 κρούσματα σε δύο μέρες

Τα κρούσματα των δύο τελευταίων ημερών φαίνεται να αγγίζουν τις 4,000 αφού, όπως πληροφορείται η «Κ», την Τρίτη (12/07) εντοπίστηκαν 2,400 περιστατικά ενώ την Δευτέρα (11/07) 1,200. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εβδομάδα 2-8 Ιουλίου, οι παραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 βρίσκονται στο 90%, ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 12-64 ετών. Το ποσοστό θετικότητας σε αυτές τις ηλικίες κυμαίνεται μεταξύ 12-19%. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Λευκωσία, ακολουθεί η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Αμμόχωστος και η Πάφος. Επιπρόσθετα, είχαμε 1894 επαναλοιμώξεις με ημερομηνία δειγματοληψίας 2-8 Ιουλίου.

Που εντοπίζονται οι συρροές

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συρροές κρουσμάτων παρατηρούνται κυρίως σε χώρους συγχρωτισμού. Συγκεκριμένα, μεταξύ οικογενειών που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι και ευρύτερων κοινωνικών κύκλων που συναθροίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι γάμοι (16 συρροές), κηδείες (5 συρροές) και βάφτιση (3 συρροές), εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους (πχ. ανοιχτή συναυλία - 14 συρροές, club - 5 συρροές, Summer school/camps -15 συρροές, γυμναστήριο - 10 συρροές), εργασιακό περιβάλλον (30 συρροές), φροντίδα κρούσματος/επαγγελματίες υγείας (4 συρροές), γηροκομεία/ιδρύματα (3 συρροές), ενώ 415 κρούσματα ανάφεραν ότι κόλλησαν από κάποιο πρόσφατο ταξίδι τους.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Το επακόλουθο της αύξησης των κρουσμάτων είναι και η αύξηση στις νοσηλείες. Στην εβδομαδιαία ενημέρωση κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (8/7), o αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν στους 97, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονταν σε ΜΑΦ και ένας στη ΜΕΘ. Σήμερα, Τετάρτη (13/07), οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφθασαν τους 115, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε ΜΑΦ και οι τρεις στην εντατική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση