ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχεδόν χίλιοι ασθενείς έλαβαν το Molnupiravir στην Κύπρο - Πόσοι είχαν παρενέργειες

Ποια η αποτελεσματικότητά του

ΚΥΠΕ

Σχεδόν χίλιοι ασθενείς έλαβαν μέχρι σήμερα το αντιικό χάπι Molnupiravir στην Κύπρο, για θεραπευτική αντιμετώπιση από Covid 19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παπαναγιωτοπούλου.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου, το Molnupiravir της εταιρείας Merck, γνωστή στην Ευρώπη ως MSD, χορηγήθηκε μέχρι σήμερα σε 984 ασθενείς, με το 7% να καταλήγει τελικά στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε δεν έχει παρατηρηθεί θάνατος μετά από τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά και ούτε αναφορά ανεπιθύμητης παρενέργειας στην Κύπρο.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Molnupiravir, η Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Εξήγησε ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου αντιικού χαπιού θα πρέπει ένας ίδιος αριθμός ατόμων να λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) και να έβλεπαν τελικά πόσοι από αυτούς θα κατέληγαν στο νοσοκομείο.

«Δεν ξέρουμε από τα άτομα που θα έπαιρναν το εικονικό φάρμακο, πόσοι από αυτούς θα κατέληγαν στο νοσοκομείο. Επομένως, είναι ριψοκίνδυνο να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα», είπε συγκεκριμένα.

«Υπέρ να το έχουμε, παρά να μην το έχουμε», δήλωσε

Ωστόσο, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών τόνισε πως το Molnupiravir «είναι ένα φάρμακο που είναι υπέρ να το έχουμε παρά να μην το έχουμε, ιδίως οι ομάδες πληθυσμού που το χρειάζονται».

Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια και δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος στην Κύπρο μετά από χορήγηση του Molnupiravir, για να σημειώσει ότι σε καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής θάνατος από τη χορήγηση του Molnupiravir.

Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, αναφέρουν μελέτες

Σύμφωνα με τις μελέτες που διενεργήθηκαν, το Molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%.

Επίσης, τo Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση