ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:15
 

Συνεχίζουν την συνεργασία τους Κυπριακή Δημοκρατία και ΙΝΓΚ

Την συμφωνία υπέγραψαν ο επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου μαζί με τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Λεωνίδα Φυλακτού

Newsroom K

Την ανανέωση της συμφωνίας υπέγραψαν σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία  και του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία για την ταυτοποίηση λειψάνων/ σκελετικών δειγμάτων αγνοουμένων και πεσόντων. Την συμφωνία υπέγραψαν ο επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου μαζί με τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Λεωνίδα Φυλακτού.

Η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε το 2001 και όπως δήλωσε ο κ. Φωτίου, μετά τη συνάντηση στο Ινστιτούτο, η συνεργασία των δύο πλευρών είναι πολύπλευρη και με τη σημερινή υπογραφή ανανεώνεται επίσημα η θέλησή τους να συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο κ. Φυλακτού είπε ότι σήμερα ανανεώνεται η συνεργασία για να συνεχιστεί το «ιερό έργο το οποίο αποσκοπεί στον εντοπισμό των ηρώων μας κατά την περίοδο των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα μας». «Το Ινστιτούτο είναι πάντα στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ό,τι χρειαστεί» πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει προς τους ασθενείς, το ΙΝΓΚ συμβάλλει και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και πεσόντων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΓΚ Ιωάννης Μάτσης διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο παραμένει κοντά στην κοινωνία και την Πολιτεία «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι "είναι κοινός ο στόχος με το Ινστιτούτο για την επίλυση του πονεμένου ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων". Η συνεισφορά του Ινστιτούτου σε αυτή την προσπάθεια ήταν, είναι και θα είναι σημαντική, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η συνεργασία του Ινστιτούτου με την Κυπριακή Δημοκρατία για θέματα αγνοουμένων ξεκίνησε ανεπίσημα τη δεκαετία του ‘90 και επίσημα το 2001 και αφορούσε τη συλλογή και τυποποίηση γενετικών δειγμάτων από οικογένειες αγνοουμένων και πεσόντων, καθώς και την ταυτοποίηση λειψάνων που είχαν εκταφεί στα πλαίσια του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφέρθηκε στις εκταφές των πεσόντων του Νοράτλας, του Φαέθων, στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και πιο πρόσφατα στην Αθαλάσσα, όπου «το Ινστιτούτο ήταν ένας από τους σημαντικούς συνεργάτες μας».

Ερωτηθείς για τις εκταφές στην Αθαλάσσα, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε όλα τα οστά των 31 ανθρώπων που αναζητούμε, καθώς σε παρακείμενο κρατήρα βρέθηκαν 11 σοροί.

Είπε επίσης ότι στην προσπάθεια εντοπισμού και δεύτερου κρατήρα, ύστερα από σχετική πληροφορία, εντοπίστηκαν άλλοι τρεις μικροί τάφοι με σκελετικά δείγματα.

«Δεν έχει εντοπιστεί δεύτερος κρατήρας» πρόσθεσε, ενώ είπε ότι άλλη πληροφορία παραπέμπει σε οστά που τάφηκαν στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, μετά από έρευνα στα αρχεία, εντοπίστηκε ότι υπάρχουν επτά περιπτώσεις με ασθενείς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο, δύο εκ των οποίων φαίνεται ότι συγκαταλέγονται στα 31 ονόματα που αναζητούνται. Για τους άλλους πέντε είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν προσωπικά στοιχεία.

Ο Επίτροπος Προεδρίας διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, όλες τις μαρτυρίες και όλες τις πληροφορίες, ενώ έκανε έκκληση στον κόσμο που γνωρίζει να δώσει πληροφορίες.

Εξάλλου, είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με το ΙΝΓΚ συζητήθηκε και το θέμα των ψεκασμένων οστών των αγνοουμένων. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξαντλήσουμε όλα εκείνα που πρέπει [να γίνουν] ώστε να μπορέσουμε να εξάξουμε γενετικό υλικό από αυτά τα ψεκασμένα οστά» είπε.

Πρόσθεσε ότι ήδη υπήρξε μια επικοινωνία και κάποια πρώτα αποτελέσματα με εξειδικευμένο Ινστιτούτο στις ΗΠΑ, ενώ στάλθηκαν και δείγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως Πολιτεία, είπε ο κ. Φωτίου, «έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες όλοι μας για να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας» ενώ εξέφρασε προβληματισμό για τις μειωμένες ανακαλύψεις οστών Ε/κ στα κατεχόμενα.

Αυτό, συνέχισε, δημιουργεί προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΑ καθώς «η κατοχική δύναμη δεν συνεργάζεται» και δεν δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για την τοποθεσία των ομαδικών τάφων και τις μετακινήσεις οστών.

Κατέληξε, λέγοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, τόσο σε διπλωματικό όσοι και νομικό επίπεδο, αλλά και εδώ στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μάχη μέχρι την υστάτη για αλλαγές στο ψήφισμα

«Αντί να μεμψιμοιρούμε για την νέα εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να υποβάλουμε ...»
YIANNOULIS  |  11:47

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X