ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνολικά 35 χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιαστεί στην επαρχία Λάρνακας

«Ο κόσμος προσέρχεται κανονικά στα ραντεβού του, ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας»

ΚΥΠΕ

Συνολικά 35 χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, ανέφερε σήμερα ο Ευαγόρας Ταμπούρης Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις στο Εμβολιαστικό Κέντρο που υπάρχει στο λιμάνι Λάρνακας, ο κ. Ταμπούρης είπε ότι «ο κόσμος προσέρχεται κανονικά στα ραντεβού του, ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι τον Απρίλιο έχουν γίνει περίπου 100 χιλιάδες εμβολιασμοί. Στην επαρχία Λάρνακας έχουν εμβολιαστεί 35 χιλιάδες άτομα».

Πρόσθεσε ότι «καλούμε τον κόσμο να κλείνει τα ραντεβού του κανονικά και να προσέρχεται για τον εμβολιασμό του. Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, μετά το Πάσχα οι εμβολιασμοί θα κατέβουν για την ηλικία των 35 ετών» είπε και σημείωσε πως «σήμερα εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 43 - 44 χρονών, ενώ έχουν κλείσει ραντεβού από την Πύλη Εμβολιασμού πρόσωπα ηλικίας 42 ετών».

Ταυτόχρονα συνέχισε «εμβολιάζονται και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών για τα οποία ανοίγει η πύλη εμβολιασμού. Σήμερα θα εμβολιαστούν περίπου 1300 άτομα και επιπλέον 200 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα κάνουν τη δεύτερη δόση».

Κληθείς να αναφέρει πόσα σημεία εμβολιασμού υπάρχουν στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στο λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Ταμπούρης είπε πως «σήμερα λειτουργούν 8 σημεία, η δύναμη είναι μέχρι δέκα σημεία, ενώ έχει γίνει μελέτη για επιπλέον επέκταση τους, ούτως ώστε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, με τα εμβόλια που έφτασαν στην Κύπρο, αφού έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί της ομάδας του Υπουργείου Υγείας».

Οσον αφορά τις ώρες λειτουργίας του Εμβολιαστικού Κέντρου είπε πως «αυτές έχουν επεκταθεί μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ γίνεται μελέτη για επιπλέον ώρες, λόγω αύξησης του εμβολιασμού αφού έχουν φτάσει στην Κύπρο περισσότερα εμβόλια».

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό πολιτών που εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως λιμάνια, αεροδρόμια ακόμα για τα άτομα που θα εργαστούν κατά την περίοδο των βουλευτικών εκλογών, ο Ευαγόρας Ταμπούρης απάντησε πως στο Υπουργείο «έφτασαν και καταγράφηκαν τέτοιου είδους αιτήματα από συγκεκριμένες ομάδες, ενώ ήδη άρχισαν να γίνονται εμβολιασμοί σε ομάδες επιπλέον της Πύλης Εμβολιασμού. Τέτοια άτομα είναι αυτά που θα εργαστούν στις βουλευτικές εκλογές, εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια καθώς και ορισμένες ομάδες που εργάζονται σε χώρους, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να κολλήσουν κορωνοϊό και πρέπει να εμβολιαστούν».

Επιπλέον συνέχισε θα εξυπηρετηθούν και «οποιεσδήποτε άλλες ομάδες αιτούνται να μπουν στη διαδικασία για να τους κλείσουμε ραντεβού τηλεφωνικά. Ακόμα υπάρχουν και οι ανασφάλιστοι, δηλαδή άτομα από άλλες χώρες που μένουν στη Κύπρο, δεν είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ αλλά έχουν δικαίωμα εμβολιασμού, θα κληθούν να προσέλθουν για εμβολιασμό ώστε να γίνει κάλυψη όλου του πληθυσμού».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα εμβολιαστούν άτομα που εργάζονται σε ξενοδοχεία και γενικά την τουριστική βιομηχανία, δεδομένου ότι στις 10 Μαϊου η Κύπρος ανοίγει για τουρισμό, ο κ. Ταμπούρης απάντησε πως «γίνεται πλάνο ούτως ώστε να αρχίσουν να εμβολιάζονται και αυτές οι ομάδες όπως είναι ο στρατός, η Αστυνομία και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι εμβολιασμοί τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στις 5μιση περίπου χιλιάδες, χθες ο αριθμός ανήλθε στις 8.400 και φαίνεται πως το ενδιαφέρον του κόσμου αυξήθηκε και προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους».

Ο κ. Ταμπούρης κλήθηκε επίσης να σχολιάσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα που έκλεισαν ραντεβού για συγκεκριμένο εμβόλιο, ενημερώθηκαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο που πήγαν, ότι θα λάβουν άλλο εμβόλιο, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Αφού ανέφερε ότι «ο προγραμματισμός για τον τύπο του εμβολίου σε κάθε Κέντρο Εμβολιασμού γίνεται από το Υπουργείο Υγείας» εξήγησε πως «ενδεχομένως αυτό που γίνεται είναι ότι ορισμένοι πολίτες στη βιασύνη τους να κλείσουν ραντεβού με το εμβόλιο που επιθυμούν, να ξεχάσουν το σημείο όπου γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο και να κλείσουν σε άλλο σημείο, σε λάθος ημερομηνία ή ακόμα και σε άλλη επαρχία».

Εξήγησε πως «σε αρκετές περιπτώσεις που έγινε αυτό το λάθος, οι πολίτες επικοινώνησαν και ακύρωσαν το ραντεβού τους. Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες υγείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να αλλάξουν το είδος του εμβολίου που γίνεται στο Εμβολιαστικό Κέντρο, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να παραλάβουν άλλο εμβόλιο από αυτό που έχει καθοριστεί για τη συγκεκριμένη μέρα».

Σε περίπτωση, είπε «που πολίτες αντιληφθούν ότι έκαναν λάθος με το είδος του εμβολίου, τη μέρα ή ακόμα και την επαρχία, καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 1474 και να ακυρώσουν το ραντεβού που έκλεισαν. Ταυτόχρονα καλούνται να κλείσουν ξανά ραντεβού από την Πύλη Εμβολιασμού με το εμβόλιο για το οποίο ενδιαφέρονται».

Ο κ. Ταμπούρης ανέφερε ακόμα πως «η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει σύντομα και για πιο μεγάλες ηλικίας, ενώ όσο συνεχίζεται ο εμβολιασμός μικρότερων ηλικιών, θα προχωρούμε και στον εμβολιασμό ηλικιωμένων μέχρι και 100 ετών, για τους οποίους υπήρχαν κάποια προβλήματα με την πλατφόρμα και δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού.

Από την πλευρά της η Χρυστάλλα Προδρόμου – Τυρίμου νοσηλευτικός Λειτουργός Α, στο Εμβολιαστικό Κέντρο του λιμανιού Λάρνακας, ανέφερε πως «συνεχίζεται κανονικά η ροή των ραντεβού και σήμερα αναμένεται ότι 1300 με 1500 άτομα θα περάσουν για εμβολιασμό. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Υγείας για την οργάνωση στο θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού» είπε και πρόσθεσε πως «στο Κέντρο εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα και τα πλάνα του Υπουργείου Υγείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Τυρίμου είπε πως «το Εμβολιαστικό Κέντρο στο λιμάνι της Λάρνακας έχει εμβολιαστική δύναμη για εξυπηρέτηση μέχρι 1500 ατόμων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση