ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ανοιχτά «μέτωπα» του ιού - Eνισχύονται τα clusters

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αλυσίδα στη Λάρνακα που απαριθμεί πλέον 18 άτομα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Κρούσματα σε σχολείο, στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά και στον χώρο της εστίασης δηλαδή σε συγκεκριμένο εστιατόριο, συγκαταλέγονται στα ανοιχτά «μέτωπα» του COVID-19 στην Κύπρο. Τα 10 κρούσματα αλλά και τα επτά τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (18/9) συμπεριλαμβάνουν νέα κρούσματα τα οποία φανερώνουν εγχώρια μετάδοση. Αυτό επεσήμανε στην «Κ», ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι οι αλυσίδες μετάδοσης αυξάνονται.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αλυσίδα στη Λάρνακα που απαριθμεί πλέον 18 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη αν και η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή, το γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια μετάδοση θα πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή. Από την πλευρά του ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αλυσίδα στη Λάρνακα ενώ υπενθύμισε ότι με παρόμοιο τρόπο είχε ξεκινήσει η αναζωπύρωση του ιού στη Λεμεσό.

Έγνοια κυριαρχεί και για το κρούσμα που εντοπίστηκε και αφορά εκπαιδευτικό που δίδασκε σε Γυμνάσιο στην Ακρόπολη και στο Φρέναρος.

Όπως ανέφερε στην «Κ», ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα.

Τα σχολεία στα οποία διδάσκει ο εκπαιδευτικός έχουν απολυμανθεί και λειτουργούν κανονικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τάξεων στις οποίες δίδασκε ο εκπαιδευτικός, θα παραμείνουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, μέσω του συστήματος τηλε-εκπαίδευσης που ενεργοποιείται και στα δύο αυτά σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Σε ότι αφορά στη Μητρόπολη Κιτίου, η ιχνηλάτιση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ εκτός από τους δύο εργαζόμενους που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, θετικός είναι και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό από την περασμένη Δευτέρα.

Σε αυτοπεριορισμό βρίσκεται και δεύτερος Ιεράρχης ο οποίος ήλθε σε επαφή με ένα από τα δυο θετικά κρούσματα της Μητροπόλεως Κιτίου. Πρόκειται για τον Ταμασού Ησαΐα.

Ανησυχίες για τη μη καθολική αποδοχή της μάσκας

Στο μεταξύ, οι επιδημιολόγοι συστήνουν προσοχή και υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να τηρούνται τα προληπτικά μέτρα προστασίας και ειδικά η μάσκα. Ο Δρ Κωστρίκης εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με την μη καθολική αποδοχή της σημασίας της μάσκας, τονίζοντας ότι με την αλλαγή του καιρού κι ενόψει των χειμερινών μηνών η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται λόγω του περιορισμού σε κλειστούς χώρους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει καθολική αποδοχή του μέτρου το οποίο θεωρείται άκρως σημαντικό για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση