ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα clusters μεγαλώνουν, δυσκολεύει η ιχνηλάτηση

Επιβεβαιωμένα περιστατικά συχνά ξεχνούν άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, όταν καλούνται να αναφέρουν τις επαφές τους

Του Γιάννου Λύτρα

Μαραθώνιο αγώνα διεξάγει η ομάδα της ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταφέρει να σπάσει τις αλυσίδες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, ο οποίος πλέον δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Παρά την πολλή δουλειά που γίνεται, όμως, τα clusters τα οποία έχουν δημιουργήσει τα ήδη επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 συνεχώς μεγαλώνουν. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εντοπίζουν την αιτία του προβλήματος στο γεγονός ότι οι επαφές των πολιτών έχουν αυξηθεί στην μετά lockdown εποχή, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των ειδικών. Για την ώρα, το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επαρχία Λάρνακας, όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, τα οποία πρέπει να αποφέρουν καρπούς, προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να δούμε και την γενίκευσή τους, προς αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων εξελίξεων.

Μακραίνουν οι αλυσίδες

Δεκαεπτά νέα κρούσματα κορωνοϊού προέκυψαν την Δευτέρα από σύνολο 2.465 εργαστηριακών διαγνώσεων. Εξ αυτών, οι δύο είναι ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης, με τον ένα να έχει συγγένεια με ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας ο οποίος προέκυψε θετικός τις προηγούμενες μέρες. Ακόμα ένα θετικό στον ιό άτομο που ανακοινώθηκε, έχει σχέση με την αλυσίδα μετάδοσης νοσηλεύτριας στην Λάρνακα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», ανέφερε επαφή με την συγκεκριμένα αλυσίδα μετάδοσης. Παράλληλα, με τις πιο πάνω αλυσίδες, άλλα δύο άτομα από την αλυσίδα μετάδοσης που σχετίζεται με την μαθήτρια στην Λεμεσό, προέκυψαν θετικά και πρόκειται για τους γονείς της. Τέλος, «ορφανό» κρούσμα πρέπει να θεωρείται ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό που εντοπίστηκε στην Τράπεζα Κύπρου στα Λιβάδεια Λάρνακας.

Εκτός από τα clusters της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας, νέο περιστατικό COVID-19 εντοπίστηκε και ανακοινώθηκε την Δευτέρα από την αλυσίδα μετάδοσης της επιχείρησης στην Λεμεσό.

Τιτάνιο το έργο της ιχνηλάτησης

Ένα από τα μέτρα που είχαν ευεργετικά αποτελέσματα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η εντατική ιχνηλάτηση επαφών, τώρα αποδεικνύεται ανεπαρκής για να συγκρατήσει την εξάπλωσή της. Όπως αναφέρει στην τελευταία του αξιολόγηση επιδημιολογικού κινδύνου το ECDC, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για περιορισμό της πανδημίας, πλέον δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, καθώς οι συνθήκες lockdown δεν υφίστανται. Ο επικεφαλής της ομάδας της ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, επιδημιολόγος πεδίου, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, από το καλοκαίρι προειδοποιούσε, μέσω της «Κ», ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα καθιστούσε το έργο της ομάδας πολύ πιο δύσκολο.

Η Δρ Μαρία Κολιού, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι οι αλυσίδες είναι πολύ πιο δύσκολο να σπάσουν, σε σύγκριση με την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, καθώς οι επαφές των πολιτών είναι πολλές. Αρκετοί φορείς του ιού, κληθέντες να αναφέρουν τις επαφές που είχαν τις τελευταίες 14 ημέρες, συχνά ξεχνούν κάποια άτομα. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ εύκολο κάποιοι πολίτες να φέρουν τον ιό, να μην το γνωρίζουν και να τον διασπείρουν περαιτέρω μέσα στην κοινότητα.

Ετοιμότητα για κλιμάκωση

Το πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και το Υπουργείο Υγείας, με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να προβαίνει συνεχώς σε εκκλήσεις προς το κοινό. Είναι κοινό μυστικό, πια, ότι οι επιστήμονες σύμβουλοι της Κυβέρνησης έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο λήψης γενικευμένων περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα επεκταθούν εκτός της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Ωστόσο, προς το παρόν, σύμφωνα με την Δρ Μαρία Κολιού, το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται σ’ εκείνη την περιοχή. Δεν αποκλείεται, όμως, αν δεν επιτευχθεί ο έλεγχός του εγκαίρως, να ληφθούν πιο σκληρές αποφάσεις από τον Υπουργό Υγείας.

Νοσούν οι νέοι

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων εδώ και αρκετούς μήνες, σε σχέση με το ότι ο νέος κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις ως προς τα άτομα που προσβάλλει και επηρεάζει, φαίνεται ότι επαληθεύονται από τα στοιχεία που αφορούν τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αριθμός ασθενών μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 20-30 ετών. Μάλιστα, ήταν ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα πνευμονίας και πυρετό, ωστόσο, από την μέχρι σήμερα εμπειρία των ιατρών, ως επί το πλείστον, οι νεαροί ασθενείς έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την Δρ Μαρία Κολιού, τα δεδομένα από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο, μέχρι και σήμερα, καταδεικνύουν ότι περίπου 100 έφηβοι και παιδιά στην Κύπρο μολύνθηκαν από τον ιό, χωρίς, ευτυχώς, ιδιαίτερα προβλήματα.

Αρνητικά τεστ στο σχολείο

Ευοίωνα είναι τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας μέχρι και αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε σχέση με το Λανίτειο Λύκειο, όπου εντοπίστηκε μαθήτρια θετική στον ιό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ροή των αποτελεσμάτων από τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμαθητές της μαθήτριας είναι συνεχής, αλλά δεν έχει προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των άλλων μελών του προσωπικού με τα οποία το συγκεκριμένο άτομο έχει έρθει σε επαφή κατά την τελευταία βδομάδα, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής

Κρούσμα κορωνοϊού στη ΔΕΑ

Όλα τα μέλη του προσωπικού που ήρθαν σε στενή επαφή με το εν λόγω άτομο, έχουν τεθεί σε αυστηρό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ