ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα δέκα μεγάλα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Β’ φάσης του ΓεΣΥ

Σε συνδυασμό, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, καλύπτουν μέχρι στιγμής το 80% των κλινών παγκύπρια, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ

Του Γιάννου Λύτρα

Αγώνα δρόμου θα πραγματοποιήσει ο ΟΑΥ μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναφορικά με όλα τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια –σαρανταδύο τον αριθμό- που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ, η δεύτερη φάση του οποίου τίθεται σε εφαρμογή την Δευτέρα 1 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, τα χέρια με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έδωσαν δέκα μεγάλα νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Διευθυντής του, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Επίσης, δεν παρέλειψε να εξηγήσει το πώς η πανδημία της νόσου COVID-19 άφησε εκτός Β’ φάσης ΓεΣΥ διάφορες άλλες υπηρεσίες οι οποίες επίσης θα εντάσσονταν από την 1η Ιουνίου.

Τα δέκα μεγάλα

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποίηση από την συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε κάθε επαρχία, καθώς είναι αυτά τα οποία διαθέτουν και τον μεγαλύτερο αριθμό κλινών, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή, είναι τα εξής:

Λευκωσία:

- Αρεταίειο Νοσοκομείο
- Απολλώνειο Νοσοκομείο

Λεμεσός:

- Mediterranean Hospital of Cyprus

Λάρνακα

- Άγιος Ραφαήλ Ιδιωτικό Νοσοκομείο
- Ιδιωτικό Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός

Πάφος

- Ευαγγελισμός Ιδιωτικό Νοσοκομείο
- Κυανούς Σταυρός
- Iasis Private Hospital Paphos

Αμμόχωστος

- Napa Olympic Private Hospital
- Lito Private Hospital

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αναμένονται άλλα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, καθώς τα πιο πάνω ήταν αυτά τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και συμμετείχαν στον διάλογο. Την Πέμπτη αναμένετο η απάντηση από το «Ιπποκράτειο» στην Λευκωσία, ωστόσο το ιδιωτικό νοσηλευτήριο ανέβαλε την λήψη της απόφασής του.

Ικανοποίηση από την ανταπόκριση

Υπάρχει συμμετοχή από διάφορες άλλες μικρότερες ιδιωτικές κλινικές –και μαιευτικές- σε όλες τις επαρχίες, με τον στόχο να επιτυγχάνεται σχεδόν στο 100%, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ ξεκινά με ένα δυνατό πρώτο βήμα την Δευτέρα, καθώς υπάρχει ικανοποίηση και από τους ασθενείς για την επιτυχία της συμμετοχής των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Σε συνδυασμό με τον δημόσιο τομέα, καλύπτεται το 80% των κλινών σε παγκύπρια βάση, δήλωσε ο διευθυντής του ΟΑΥ, εξηγώντας ότι από τις τρεις χιλιάδες κλίνες που υπάρχουν σε όλες τις επαρχίες, οι 2400 περίπου θα είναι διαθέσιμες μέσω του ΓεΣΥ.

Ωστόσο, αναμένεται ότι θα υπάρξουν και διάφορα προβλήματα, με κάποια από αυτά να μην μπορούν να προβλεφθούν. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μεταξύ των αναμενόμενων προβλημάτων είναι το ότι θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος ώστε να προσαρμοστούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επίσης, στοίχημα ανέφερε αποτελεί και το κατά πόσον οι ασθενείς θα απορροφηθούν από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς κανείς από μόνος του δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Τροχοπέδη και η πανδημία

Σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας και το πότε υπολογίζεται να ενταχθούν, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως αυτό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2020. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν στη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αναβάλλεται η ένταξη των πιο πάνω υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η πανδημία και τα προβλήματα που προέκυψαν, εξαιτίας των περιορισμών. Εξάλλου, «δεν προλαβαίναμε, έγινε τιτάνια προσπάθεια για να προλάβουμε τα ενδονοσοκομειακά. Παρά να καθυστερήσουν όλες οι διαδικασίες, το ΔΣ του ΟΑΥ αποφάσισε με την σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Υγείας, να αναβληθεί η ένταξη των υπολοίπων υπηρεσιών». Αναμφίβολα, τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά τις διαδικασίες και τις διαβουλεύσεις, καθώς είχαν σταματήσει να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των εμπλεκομένων μερών, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, καθώς τα πράγματα ήταν οριακά, όσον αφορά στον παράγοντα «χρόνος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε αναφέροντας ότι «ναι μεν ακούγονται αρκετά και όντως έχει πολλούς παρόχους σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά με την ένταξη της ενδονοσοκομειακής που γίνεται 1/6/2020, ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό το πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ ολοκληρώνεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X