ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα Κέντρα Τραύματος του ΟΚΥπΥ πρότυπα στη μάχη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής

Τα Κέντρα Τραύματος μειώνουν τη θνητότητα από σοβαρό τραύμα κατά 25%.

Προωθητική Ενέργεια

του Δρ. Χρύσανθου Γεωργίου
Χειρουργός
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει το τραύμα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της υγειονομικής περίθαλψης του αιώνα μας, λόγω της σημαντικής θνητότητας, νοσηρότητας, ψυχοκοινωνικών και οικονομικών του επιπτώσεων.

Πρώτη αιτία θανάτου μέχρι τα 40

Το τραύμα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της ζωής, αποτελώντας το 60% των θανάτων της παιδικής ηλικίας και το 8 – 10% του συνόλου των θανάτων. Αν και η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σειρά μελετών έχει αναδείξει ότι τα Κέντρα Τραύματος μειώνουν τη θνητότητα από σοβαρό τραύμα κατά 25%.

Τα τροχαία στην κορυφή των τραυμάτων στην Κύπρο

H Κύπρος πλήττεται κυρίως από τροχαία και λιγότερο από άλλου τύπου τραυματισμούς, όπως εργατικά ατυχήματα, πτώσεις και διαπροσωπική βία. Μεγάλο ποσοστό θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων αφορά σε ευάλωτους χρήστες μέσων μετακίνησης, όπως πεζούς, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες.

Το Κέντρο Τραύματος του ΓΝ Λευκωσίας

Η θεσμοθέτηση και η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Τραύματος (ΚΤ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έγινε πλέον πραγματικότητα ως ένα ακόμα μέτρο βελτίωσης της ποιότητας και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο. Αποστολή μας είναι η παροχή ολοκληρωμένης, υψηλού επιπέδου, φροντίδας του σοβαρά τραυματισμένου ασθενή βασισμένη στα καλύτερα και πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των τραυματιών και των οικογενειών τους σε όλη την Κύπρο, μέσω της κλινικής αριστείας, καινοτομίας, εκπαίδευσης, έρευνας και πρόληψης.

Καταρτισμένο προσωπικό

Το Κέντρο Τραύματος στελεχώνεται από πέντε εξειδικευμένους χειρουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του βαρεία τραυματισμένου ασθενή. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Ομάδα Τραύματος, με επικεφαλής τον χειρουργό τραύματος, έτοιμη ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο, για την αρχική αναζωογονητική αντιμετώπιση που απαιτείται για τον πολυτραυματία και ακολούθως για τον συντονισμό της θεραπευτικής στρατηγικής. Οι χειρουργοί τραύματος συμμετέχουν σε όλες τις σημαντικές θεραπευτικές αποφάσεις, είναι παρόντες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κατά την άφιξη του τραυματία εάν κριθεί αναγκαίο, είναι παρόντες στις χειρουργικές παρεμβάσεις και χειρουργεία και συμμετέχουν ενεργά στην εντατική φροντίδα όλων των σοβαρά τραυματιών.

Στη διάθεση του ασθενή όλες οι ειδικότητες και υπηρεσίες

Χωροταξικά και λειτουργικά η Κλινική Τραύματος είναι ενταγμένη στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες επείγουσας και εντατικής ιατρικής καθώς και όλο το φάσμα των άμεσα με το τραύμα εμπλεκομένων ειδικοτήτων όπως: Αναισθησιολογίας, Νευροχειρουργικής, Ορθοπεδικής, Θώρακα, Καρδιάς, Αγγείων, Γναθοπροσωπικής, Πλαστικής χειρουργικής, διαγνωστικής και επεμβατικής Ακτινολογίας. Παρέχει επίσης υπηρεσίες κλινικών εργαστηρίων, τράπεζας αίματος – μεταγγίσεων και αποκατάστασης.

Αρχείο Τραύματος

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη λειτουργία και πιστοποίηση του Κέντρου Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ είναι το Αρχείο Τραύματος (Trauma Registry), το οποίο διαχειρίζονται δύο πιστοποιημένες νοσηλεύτριες από την Αμερικανική Εταιρεία Τραύματος. Στο αρχείο γίνεται η συλλογή δεδομένων που περιγράφουν, μεταξύ άλλων, το συμβάν του τραυματισμού, δημογραφικά στοιχεία, προνοσοκομειακές πληροφορίες, διάγνωση, θεραπεία, αποτελέσματα και κόστος. Τα δεδομένα είναι ακριβή, έγκυρα και αξιόπιστα για αυτό η ανάλυση τους μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το τραύμα στην χώρα μας, ώστε να βελτιώσουμε τη φροντίδα και ασφάλεια των ασθενών μας, να αξιολογούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες, να παράγουμε έρευνα και να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους πρόληψης του τραύματος στην Κύπρο.

Στόχος μας μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος παραμένει η μείωση των θανάτων και η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας σε όλους τους Τραυματίες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 22603035.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση