ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιδημιολόγοι - Υπ.Υγείας: Τι συζήτησαν για την κατάργηση των δωρεάν rapid test

Ο προβληματισμός των ειδικών - Τι ξεκαθαρίζει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον προβληματισμό τους για τον τερματισμό των δωρεάν rapid test εξέφρασαν οι επιδημιολόγοι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, εξηγώντας ότι θα χαθεί «μερικώς» ένα εργαλείο επιτήρησης, την ώρα που τα ποσοστά διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι αυξημένα. Τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των δωρεάν τεστ ή αυτό να γίνεται με στοχευμένη διαδικασία. Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα, ο κ. Χατζηπαντέλας ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει η απόφαση για τερματισμό της παροχής δωρεάν rapid test από την 1η Αυγούστου και τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

Οι ομάδες που δικαιούνται δωρεάν rapid test

Με την απαραίτητη προσκόμιση του αποδεικτικού στοιχείου για σκοπούς ταυτοποίησης, οι πιο κάτω ομάδες δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας:

• Τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 16 ετών που στην παρούσα φάση δεν έχουν την επιλογή του εμβολιασμού κατά της COVID-19.

• Τα ανήλικα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών, νοουμένου ότι οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες τους δεν συναινούν στον εμβολιασμό τους.

• Τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό. Οι κατηγορίες πολιτών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικών προβλημάτων θα υιοθετηθούν μετά από εισήγηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.

• Οι εγκυμονούσες με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός.

• Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

• Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, θα συνεχίσει του ελέγχους σε κλειστές δομές, σε οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους όπου διαμένουν/φιλοξενούνται άτομα υψηλού κινδύνου ή/και που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τι βρίσκεται στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα rapid test, τη χθεσινή σύσκεψη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας απασχόλησαν η πορεία των εμβολιασμών, τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και το θέμα της επιστροφής μαθητών και φοιτητών στις σχολικές μονάδες. Έγινε μια γενική συζήτηση για την επιδημιολογική εικόνα, τις νοσηλείες, τα εμβόλια και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν να συζητηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς να συζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα ή και το ενδεχόμενο ενός lockdown.

Όσον αφορά τους Οίκους Ευγηρίας, κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, διότι, όπως σημειώθηκε βγαίνουν θετικά άτομα, πράγμα που δεικνύει ότι ίσως τα επίπεδα της ανοσίας πέφτουν και ίσως πρέπει να πάρουν μια τρίτη δόση αυτά τα άτομα.

Ειπώθηκε ακόμη ότι είναι καλό να εμβολιαστούν οι φοιτητές, ενώ οι 16χρονοι εμβολιάζονται αυτή την στιγμή. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους 12χρονους και άνω, και συζήτησαν κάποια πράγματα, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στο Υπουργικό, στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας.

Όσον αφορά τους ελέγχους σε χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού, σημειώθηκε ότι αρκετοί από αυτούς τους χώρους εφαρμόζουν το safepass και απ΄ εκεί και πέρα είναι θέμα επιτήρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση