ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το εμβόλιο της Moderna στο οπλοστάσιο κατά της πανδημίας

Λιγότερες ποσότητες σε σύγκριση με των Pfizer/BioNTech θα παίρνει η Κύπρος από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία

Του Γιάννου Λύτρα

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται ότι θα φτάσουν στην Κύπρο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna, μετά την έγκριση που έλαβε στις 6 Ιανουαρίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το εμβόλιο θα αποτελέσει ακόμα ένα όπλο στην φαρέτρα των κρατών μελών της Ε.Ε. στην μάχη κατά της πανδημίας, ωστόσο οι ποσότητες που θα παραδίδονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν αναμένεται ότι θα είναι μεγάλες. Αυτό προκύπτει και από το πλάνο εμβολιασμού όπως παρουσιάστηκε περί τα μέσα Δεκεμβρίου από την αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, δρ Όλγα Καλακούτα, ωστόσο η παραλαβή εμβολίων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα, όπως συνέβη και με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη διανομή των δόσεων του εμβολίου της Moderna την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με το πλάνο εμβολιασμού που κατάρτισε η Κύπρος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η χώρα μας θα παραλάβει 19.584 δόσεις, ενώ κάθε βδομάδα θα παραλαμβάνει η Κύπρος από μια μέχρι τρεις χιλιάδες δόσεις.

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Moderna χορηγήθηκε στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ)

Οι πιο πάνω αριθμοί καταδεικνύουν ότι η αμερικανική εταιρεία έχει περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο αποτελεί το θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις ώστε η Moderna να επιχορηγηθεί για να δημιουργήσει περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη, μέχρι τον Φεβρουάριο, και να μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της. Επιχορήγηση δεν θα πάρει, όμως, μόνο η Moderna, αλλά όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει για προμήθεια εμβολίων, για να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη παραγωγή εκ μέρους τους.

Οι λεπτομέρειες και η δράση

Σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο της Moderna κατά τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 έδειξε ότι έχει αποτελεσματικότητα 94,1%. Θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών η πρώτη από την δεύτερη και λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται mRNA και έχει οδηγίες για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 την οποία ο ιός χρειάζεται για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρα του θα διαβάσουν τις οδηγίες mRNA και θα παράγουν προσωρινά την ακίδα πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να επιτεθούν. Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό εναντίον του.

Παρενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το εμβόλιο COVID-19 Moderna στη δοκιμή ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Περιλάμβαναν πόνο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κούραση, ρίγη, πυρετό, πρησμένους ή ευαίσθητους λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ναυτία και έμετο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτές οι παρενέργειες εμφανίστηκαν σε ένα ανά δέκα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο.

Επιπλέον, ερυθρότητα, κνίδωση και εξάνθημα στο σημείο της ένεσης και εξάνθημα εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα. Ο κνησμός στο σημείο της ένεσης εμφανίστηκε σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα. Πρήξιμο του προσώπου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει άτομα που είχαν κάνει ενέσεις καλλυντικών προσώπου στο παρελθόν και αδυναμία στους μύες στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση προσώπου ή παράλυση) εμφανίστηκε σπάνια, σε λιγότερα από 1 στα 1000 άτομα.

Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μικρού αριθμού περιπτώσεων σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία). Όσον αφορά όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο COVID-19 Moderna πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση με κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Η έγκριση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε ότι τα οφέλη του εμβόλιο COVID-19 Moderna υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και μπορεί να συνιστάται για έγκριση στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός προσμέτρησε το ότι η κύρια δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,1%. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες έως μέτριες σε σοβαρότητα και εξαφανίζονται μέσα σε μερικές ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X