ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σταδιακή χαλάρωση μέτρων - Σκέψεις για 3 μετακινήσεις ανά ημέρα

Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η επαναδραστηριοποίηση κάποιων μικρών επιχειρήσεων και ακολούθως η επαναλειτουργία εργοταξίων

Του Γιάννου Λύτρα

Διανύουμε την Μεγάλη Βδομάδα, η οποία φέτος διαφέρει πολύ από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών βρίσκεται κλεισμένο στο σπίτι του, προσπαθώντας να κάνει συνετή διαχείριση του ενός μηνύματος sms για μετακίνηση που δικαιούται ανά ημέρα. Εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφράζεται συνεχώς συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ παράλληλα γίνονται και οι πρώτες σκέψεις για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το θέμα αυτό αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος την Μεγάλη Παρασκευή, στην σύσκεψη της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργού Υγείας, για πιο εκτεταμένη συζήτηση, χωρίς να παραγνωρίζεται, βεβαίως, το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει, ενώ οι 20 και πλέον χιλιάδες δειγματοληψίες που θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό και στους εργαζόμενους αναμένεται ότι θα αυξήσουν κάπως τους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά.

Ερωτηθείς ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, είπε στην «Κ» ότι δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, καθώς οι έλεγχοι στοχεύουν κυρίως στον αριθμό των ατόμων που εξακολουθούν να εργάζονται. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρατηρήσουμε αριθμούς των προηγούμενων ημερών, καθώς και σκαμπανεβάσματα σε αυτούς, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι η καμπύλη μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι νωρίς για να θεωρήσουμε δεδομένη την χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επανέναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων σε συνδυασμό με την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, θα είναι τελευταία στην λίστα.

Η συμβουλευτική ομάδα αναμένεται ότι θα συζητήσει εκτενέστερα τα σενάρια για σταδιακή άρση μέτρων την Μεγάλη Παρασκευή, εξήγησε. Μέχρι τώρα, έγιναν κάποιες συζητήσεις, είπε, αλλά χωρίς την ανταλλαγή απόψεων. Κληθείς να αναφέρει τις δικές τους απόψεις σε σχέση με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι σε πρώτο βαθμό ενδεχομένως να επιτραπούν μέχρι και τρεις μετακινήσεις των πολιτών ανά ημέρα. Στην συνέχεια, να επαναδραστηριοποιηθούν κάποιες μικρές επιχειρήσεις και ακολούθως η επαναλειτουργία εργοταξίων. Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επανέναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων σε συνδυασμό με την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, θα είναι τελευταία στην λίστα, καθώς σχετίζονται άρρηκτα και με την συνάθροιση μεγάλου αριθμού ατόμων. Προς το τέλος, φυσικά, τοποθετείται και η επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, αυτή πρέπει να γίνει λαμβανομένης υπ’ όψιν της κατάστασης που θα επικρατεί στο εξωτερικό.

Τέλος, ο Δρ Καραγιάννης επεσήμανε ξανά ότι για να συζητηθούν τα πιο πάνω, πρέπει για κάποιες συνεχόμενες ημέρες να καταγράφονται μηδενικά κρούσματα. Ο ίδιος τοποθετεί την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων μετά τα μέσα, ακόμα και προς το τέλος Μαΐου, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικές κινήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση