ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Πέμπτη η συζήτηση για διελεύσεις εμβολιασμένων χωρίς έλεγχο στα οδοφράγματα

Τι μεταδίδουν τα τ/κ ΜΜΕ

ΚΥΠΕ

Την ερχόμενη Πέμπτη η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία θα ανταλλάξει επιδημιολογικά δεδομένα και σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν στην τελευταία συνεδρία, εάν τα στοιχεία το επιτρέψουν, μπορεί να αποφασιστεί όπως μην χρειάζεται τεστ PCR ή rapid για τους εμβολιασμένους κατά τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα, από τις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την δρ Ντερέν Οϊγκάρ.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, η «υφυπουργός υγείας» και «πρόεδρος» της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» ανέφερε ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται και εάν αυτή η πτώση συνεχιστεί, πολύ πιθανόν να μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση ώστε να περάσουν από τις 27 Σεπτεμβρίου στη δεύτερη κατηγορία, την πορτοκαλί και να μην χρειάζεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος αντιγόνου για τις διελεύσεις.

Δεν θα υπάρξει, πρόσθεσε, καμία αλλαγή για τους μη εμβολιασμένους από τους οποίους ζητείται PCR ή rapid τεστ, 72 ωρών.

Η κ. Οϊγκάρ είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και συζήτησαν επίσης τα θέματα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους Τ/κ αλλά και την επιστροφή των εμβολίων AstraZeneca.

Για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κ. Οϊγκάρ ανέφερε ότι στη συνεδρία της Παρασκευής τους λέχθηκε πως δεν είναι έτοιμη άλλη εφαρμογή για τους Τ/κ πέραν του συνδέσμου, που έχει δοθεί και ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν θα είναι έτοιμη άλλη εφαρμογή θα ενημερωθούν σχετικά από την ε/κ πλευρά, πρόσθεσε.

Η κ. Οϊγκάρ ανέφερε ότι θα επιστρέψουν 40.000 δόσεις AstraZeneca τα οποία ελαβαν από την ΕΕ – όπως είπε – στις 3 και 10 Αυγούστου. Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, στα κατεχόμενα έχουν γίνει 13.000 – 14.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οι υπόλοιπες δόσεις, συνέχισε, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν ημερομηνία λήξης την 30η Οκτωβρίου, λέγοντας πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί η επανπομείνασα ποσότητα. «Εάν γνωρίζαμε ότι η ημερομηνία λήξης ήταν τόσο σύντομα, δεν θα παίρναμε εξαρχής τόσο μεγάλη ποσότητα. Προτείναμε να επιστρέψουμε τις 40.000 δόσεις για να μην σπαταληθούν αυτά τα εμβόλια και να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Το αίτημα αντικρίστηκε θετικά».

Σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει καλή κάλυψη έναντι της μετάλλαξης Δ, η κ. Οϊγκάρ είπε ότι παρ’ αυτά δεν υπήρξε ζήτηση από τον κόσμο. Επειδή, συνέχισε, οι φοιτητές αναμένονται στα κατεχόμενα τέλος Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, αλλά τα εμβόλια λήγουν τέλος Οκτωβρίου, δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το «υπουργείο παιδείας, είπε, σήμερα βρίσκονται 30.000 φοιτητές στα κατεχόμενα και αναμένονται άλλες 30.000 από την Τουρκία και 20.000 από τρίτες χώρες. Υπάρχει, συμπλήρωσε, επαρκής ποσότητα για να εμβολιαστούν όλοι αυτοί.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 431.232 εμβόλια. Σύμφωνα με την κ. Οϊγκάρ, 218.479 άτομα ή 57,19% του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 212.753 με δύο δόσεις ή ποσοστό 55,69%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση