ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δις εξαμαρτείν με τις χαλαρώσεις ουκ ανδρός σοφού

Από τέλη Οκτωβρίου και βλέπουμε η αποκλιμάκωση των μέτρων παρά την υποχώρηση των δεικτών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει για άλλες 17 μέρες το υφιστάμενο πακέτο υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, αποκαλύπτει τον προβληματισμό που επικρατεί σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους σε μια ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας. Η όποια προοπτική χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας μετακινείται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση πως η σημερινή επιδημιολογική εικόνα παραμείνει ως έχει, στο χειρότερο σενάριο, ή συνεχιστεί η τάση υποχώρησης των επιδημιολογικών δεικτών. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις κυβέρνηση και επιδημιολόγοι θα ασχοληθούν με το ενδεχόμενο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων και εφόσον η χαλάρωση δεν προκαλέσει επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας. Σε μια πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων που υπάρχουν με ανοικτή την εκπαίδευση, οι επιδημιολόγοι εντοπίζουν θετικά σημάδια τα οποία θα επαναξιολογηθούν προς το τέλος του μήνα προκειμένου τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν να είναι ασφαλέστερα. Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με γενική διαπίστωση πως οι υγειονομικοί έλεγχοι (safe pass) έχουν μέγιστη συμβολή στην υποχώρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών.

Το κρίσιμο τεστ

Με βάση το πλάνο που φαίνεται να υπάρχει στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας, η καθοριστική περίοδος προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας είναι το διάστημα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Το διάστημα αυτό, εκτιμούν οι ειδικοί, θα φανεί το αποτύπωμα ανοίγματος της εκπαίδευσης που συνεχίζει να παρακολουθείται επισταμένα υπό τον φόβο επιδείνωσης της διασποράς του ιού τόσο εντός όσο και εκτός των σχολικών μονάδων. Ενδεχομένως, η αποκλιμάκωση των μέτρων να μετατεθεί για μετά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου προκειμένου οι επιστήμονες να είναι σε θέση να δουν εάν οι καιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν μια νέα έξαρση της πανδημίας κάτι που συνέβη το περσινό φθινόπωρο. Όπως και να έχει η κατάσταση, σε γενικές γραμμές, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και κυρίως φειδωλοί με τις κινήσεις που σχετίζονται με την αποκλιμάκωση των μέτρων, τακτική που επιβεβαιώνει το εύθραυστο επιδημιολογικό περιβάλλον που επικρατεί.

3η δόση

Ένας άλλος παράγοντας που θα λειτουργήσει θετικά για το χρόνο χαλαρώσεων των μέτρων είναι πρώτον η τρίτη δόση του εμβολίου καθώς και η μείωση του ποσοστού των ανεμβολίαστων. Σχετικά με την τρίτη δόση, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά με την χορήγηση της ενισχυτικής να επεκτείνεται σε άτομα 65 ετών και άνω. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα walk-in και επί του παρόντος θα αφορούν τους δικαιούχους 86 ετών και άνω. Σύμφωνα με διευκρινήσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό με την τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση θα τους χορηγηθεί εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από την ημερομηνία που έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου. Επίσης διευκρινίστηκε πως η περίοδος των έξι μηνών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης αφορά όλους τους υπόλοιπους πολίτες (65 και άνω, επαγγελματίες υγείας, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας).

Εμβολιασμοί

Με βάση επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τελευταίο διάταγμα του υπουργείου Υγείας για παράταση των μέτρων μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, μέχρι την περασμένη Δευτέρα 20/09/2021 «ποσοστό 80,5% του ενήλικου πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου και ποσοστό 76,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό σχήμα». Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στον εμβολιασμό των νέων σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών από 12 έως 17 ετών. Στην προσπάθεια αυτή τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας συμφώνησαν όπως δοθούν διευκολύνσεις. Συγκεκριμένα μαθητές που θα προγραμματίσουν να εμβολιασθούν με την 1η ή 2η δόση του εμβολίου, η απουσία τους από τα μαθήματα θα θεωρείται δικαιολογημένη και δεν θα αφαιρείται από τις ετήσιες δικαιολογημένες απουσίες. Προϋπόθεση η παρουσίαση της κάρτας εμβολιασμού στα σχολεία τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση