ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ποσοστό που ιδανικά θα πρέπει να εμβολιαστεί μέχρι το Φθινόπωρο

Τι αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης

Της Άντρης Θρασυβούλου

Τον στόχο του 65% επιτυγχάνει αυτόν τον μήνα το Υπουργείο Υγείας όπως εκτιμούν πηγές καθώς μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει αγγίξει το 60% έλαβε την 1η δόση του εμβολίου ενώ ποσοστό 40% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα είτε μετά τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson είτε λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer/BioNTech. Το ζήτημα που προκύπτει αυτή τη περίοδο είναι το χαμηλό ενδιαφέρον για εμβολιασμό από μικρότερες ηλικίες (18-29 ετών) με τους αρμοδίους να επεξεργάζονται τρόπους για αύξηση του ενδιαφέροντος όπως την έναρξη διαφημιστικής καμπάνιας. Υπενθυμίζεται ότι η Πύλη Εμβολιασμού ανοίγει αύριο, Παρασκευή (18/6) για όλες τις ηλικίες οπότε και το αρμόδιο Υπουργείο θα παρακολουθήσει και το ενδιαφέρον που θα προκύψει. 

Η Πύλη ανοίγει στις 07:30, για τους πολίτες 18 ετών και άνω και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι να εξαντληθούν τα ραντεβού που θα διατεθούν για εμβολιασμό σε Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια. Οι πολίτες μπορούν να διευθετήσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 17:30.

Καθοριστικός ο ρόλος των μεταλλάξεων

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν για να αποκτηθεί η λεγόμενη ανοσία ο δρ Πέτρος Καραγιάννης αναφέρει στην «Κ» ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον το 80-85%, μέχρι το Φθινόπωρο με φόντο τις ανησυχίες που υπάρχουν για πιθανό 4ο κύμα του ιού το χειμώνα.

 Παγκοσμίως, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο κτίσιμο αλλά και στη διατήρηση ενός υψηλού τείχους προστασίας με τη συνέχιση των εμβολιασμών και την προσεκτική διαχείριση της κατάστασης σε ό,τι αφορά στις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.

Ο δρ Καραγιάννης εξηγεί ότι ο ρόλος των μεταλλάξεων στην πορεία της πανδημίας είναι καθοριστικός. Το 65% είχε τεθεί ως στόχος πριν να προκύψουν οι μεταλλάξεις στο προσκήνιο, άρα το ποσοστό αυξάνεται λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των στελεχών, εξηγεί ο ίδιος.

Εάν η βρετανική μετάλλαξη παραμείνει κυρίαρχη, τότε θα χρειαστεί το 80-85% περίπου του πληθυσμού είτε να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση