ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρικυμία στον ΟΚπΥ από πιθανή παραίτηση Νίκολσον

Οι παρενέργειες αποχώρησης από την προεδρία του Οργανισμού - το Υπουργείο Υγείας πιέζει για παραμονή του ιδίου στα καθήκοντα του

Νέες αναταράξεις καταγράφονται στον τομέα της Υγείας με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Σερ Νίκολσον έχει αναφέρει επανειλημμένα στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, πως κάνει σκέψεις να υποβάλει την παραίτηση του από τότε που άρχισε να συζητείται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου το φερόμενο θέμα ασυμβίβαστου με τη συνεργασία που έχει ο ίδιος και η σύζυγος του με νοσηλευτήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές μέσα από του Υπουργείο Υγείας υποστήριζαν στην «Κ» πως το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει γίνει ιδιαίτερα βαρύ για τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ και πως καταβάλεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου ο Σερ Νίκολσον να κάνει δεύτερες σκέψεις, ωστόσο ο ίδιος έχει απογοητευτεί για τη διάσταση που έχει πάρει το όλο ζήτημα και εκτιμάτε πως είναι ζήτημα ημερών να υποβάλλει και γραπτώς την παραίτηση του. Η τελευταία φορά που ο Σερ Νίκολσον φέρεται να εξέφρασε αυτή του την επιθυμία στον υπουργό ήταν πριν περίπου δέκα ημέρες κατά την παρουσία του στην Κύπρο, ωστόσο τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει γραπτή παραίτηση.

Η Επιτροπή Ελέγχου ετοίμασε έκθεση για να διασφαλίζεται η νομιμότητα και το κράτος δικαίου

Τι σημαίνει παραίτηση Νίκολσον

Μια πιθανή παραίτηση Νίκολσον μπορεί να μη σημαίνει τίποτα αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να σημαίνει και πολλά. Αν τελικώς ο Σερ Νίκολσον αποφασίσει να παραιτηθεί και επίσημα από την προεδρία του ΟΚΥπΥ δεν αναμένεται να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά την πορεία της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ωστόσο το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να κινηθεί αστραπιαία ούτως ώστε να βρει τον αντιστάτη του, αφού δεν μπορεί ο Οργανισμός να μείνει ακυβέρνητο καράβι σε μια τόσο κομβικής σημασίας φάση.

Σημειώνεται δε, πως όποιος και αν είναι τελικώς ο αντικαταστάτης του Σερ Νίκολσον σε περίπτωση παραίτησης του, καμία εκ των αποφάσεων που πάρθηκαν δεν αναμένεται να αναιρεθεί αφού όπως πληροφορείται η «Κ» οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ ήταν ομόφωνες, άρα δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης των αποφάσεων που πάρθηκαν για τη διοίκηση του δημόσιου τομέα υγείας. Από την άλλη, αν τελικώς παρθεί αυτή η απόφαση από πλευράς Νίκολσον, τότε θα αρχίσουν να δημιουργούνται αρκετοί εύλογοι προβληματισμοί πως με το «καλημέρα» της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων οδηγούμαστε σε αυτή την πρόσκρουση. Επιπρόσθετα, η πιθανή αποχώρηση της κεφαλής αυτού του σχεδιασμού μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην αποτελέσει πρόβλημα, όμως από τη στιγμή που θα αποχωρήσει ο εγκέφαλος αυτής της μεταρρύθμισης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστούν αρκετά προβλήματα στην πορεία και ο Σερ Νίκολσον δεν θα είναι παρών να τα επιλύσει.

Το ιστορικό ασυμβίβαστου

Εντατικά άρχισε να εξετάσει το φερόμενο θέμα ασυμβίβαστου Νίκολσον η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου κατά τις τελευταίες συνεδρίες της. Συγκεκριμένα, το όλο ζήτημα έφερε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος παρουσίασε στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τόσο τα ευρήματα της έρευνας του όσο και την προκαταρτική γνωμάτευση που έλαβε από του Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, σχετικά με το θέμα.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης ο διορισμός του Σερ Νίκολσον στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Worcestershire ACUTE Hospitals NHS Trust όπως και η ιδιότητα ανωτέρου συμβούλου που έχει ο στο Συμβουλευτικό Οίκο KPMG για θέματα Γενικών Σχεδίων Υγείας δημιουργεί ασυμβίβαστο, ενώ συμπλήρωσε πως ισχύει το ίδιο σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως η σύζυγος του κατέχει τη θέση της «Chief Executive of Birmingham Women’s and Children’s NHS Foundation Trus». Αντικρούοντας αυτή τη θέση του κ. Μιχαηλίδη ο υπουργός Υγείας απάντησε πως θα ζητούσε από τον Σερ Νίκολσον να υπογράψει γραπτώς ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία του ΟΚΥπΥ με τα προαναφερθέντα νοσηλευτήρια κάτι ωστόσο που έφερε τις αντιδράσεις του Γεν. Ελεγκτή εξηγώντας στον κ. Ιωάννου πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Ελέγχου ετοίμασε έκθεση την οποία αναμένεται να προωθήσει στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, μέσω της οποίας αναφέρει πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, με σεβασμό στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η νομιμότητα και το κράτος δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

«Μια πιθανή παραίτηση Νίκολσον μπορεί να μη σημαίνει τίποτα αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να σημαίνει και πολλά». Δηλαδή;

ayiannis

"Πηγές μέσα από του Υπουργείο Υγείας υποστήριζαν στην «Κ» πως το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει γίνει ιδιαίτερα βαρύ για τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ και πως καταβάλεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου ο Σερ Νίκολσον να κάνει δεύτερες σκέψεις".... δηλαδή υπάρχει ασυμβίβαστο και κάποιοι στο Υπουργείο τον παρακαλούν να μείνει. Το άρθρο σας αποπνέει τεράστια δουλικότητα και ανεκτικότητα στη διαπλοκή. Ελπίζω να είναι δική σας κακή δημοσιογραφία και όχι πραγματικά γεγονότα.

GeorgeK

Αντί να βλέπουν το δάσος βλεπουν το δέντρο τόσο ο ΓΕισαγγελέας όσο και ο Γ Ελεγκτής. Ο ΟΚΥΠΥ με αρμοδιότητα τη διαχείρηση των ιατρικών υποδομών και του ιατρικού, παραϊατρικού προσωπικού, τί σχέση έχει με νοσηλευτήρια στο Ην Βασίλειο όπου μαλιστα η σχεση του Νίκολσον ή της συζύγου του φαίνεται να ειναι ανεπίσημη. Την ίδια ωρα δεν ασχολούνται με το ασυμβίβαστο των βουλευτών που βοά, και προκλητικά οι βουλευτές απέσχουν ενίοτε απο την τελική ψηφοφορία, για να ρίχνουν στάχτη στα ματια του κόσμου αφού την μπάντα τους την έσασαν στο παρασκήνιο. Ακόμα μια νίκη λοιπόν για όσους πολεμούν να διώξουν αξιους, αντικειμενικούς και αμερόληπτους και να τους αντικαταστήσουν με εχγωριες μετριότητες τραβηγμενες απο τον κάδο της ανακύκλωσης.

YiannakisKosti
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X