ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσουνάμι κρουσμάτων και νέα αυστηρότερα μέτρα - Τι θα προτείνουν οι επιδημιολόγοι

Σχολεία, συναθροίσεις, Θεοφάνεια και καραντίνα στο επίκεντρο

Η άφιξη της μετάλλαξης «Όμικρον» φέρεται να συνέπεσε με αυτήν της καινούριας χρονιάς, με τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοινώνονται την τελευταία εβδομάδα να έχουν σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Παρασκευή 31/12) με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά να ξεπερνούν ακόμη και τις 5.000 (5.048) αποτέλεσε την κορυφή του… παγόβουνου της ανησυχίας με τις δηλώσεις μελών της επιστημονικής ομάδας να μην αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς τις επόμενες ημέρες.

Με το βλέμμα καρφωμένο στις νοσηλείες -που ξεπέρασαν μετά από αρκετό καιρό τις 200- και την ραγδαία αύξηση των θετικών περιστατικών να φέρνει προβλεπτικά ακόμη περισσότερες εισαγωγές οι ειδικοί ετοιμάζονται χωρίς χρονοτριβή να προτείνουν νέα μέτρα με σκοπό την ανακοπή της διασποράς.

Μείωση στον μέγιστο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις

Μελετώντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και τις εκθέσεις της μονάδας ιχνηλάτησης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι λόγω και της υπερμεταδοτικότητας της «Όμικρον» οποιεσδήποτε συναθροίσεις -είτε αυτές αφορούν οικίες, είτε χώρους διασκέδασης- ελλοχεύουν τον κίνδυνο δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης. Πληροφορίες της «Κ» που προέρχονται από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή κάνουν λόγο για πρόθεση μείωσης τόσο του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε υποστατικά ή/και οικίες αλλά και ταυτόχρονα μείωση των όσων μπορούν να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Σε ξεχωριστό… «κάδρο» τα Φώτα

Η επερχόμενη αργία και γιορτή της ημέρας των Θεοφανείων βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων. Παραδοσιακά τέτοια μέρα κάθε χρόνο παρατηρείται μαζικός εκκλησιασμός των πιστών ενώ πέραν αυτού οι εκδηλώσεις που αφορούν το ρίξιμο του σταυρού στη θάλασσα ευνοούν τις μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων στον ίδιο χώρο. Σε ότι αφορά λοιπόν τις περιπτώσεις Αγιασμού των Υδάτων η κυρίαρχη άποψη είναι η απαγόρευση της πραγματοποίησης τους παρουσία κοινού ενώ σχετικά με τον εκκλησιασμό δεν αποκλείεται να προταθεί όπως πραγματοποιηθεί με μειωμένο αριθμό πιστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση