ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάπι MSD: Πόσοι Κύπριοι το έλαβαν και πόσοι νοσηλεύτηκαν

Τι δήλωσε στην «Κ» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Της Ιωάννας Κυριάκου

Ολοένα και περισσότερα φάρμακα εντάσσονται στην φαρέτρα των γιατρών με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατίθενται οκτώ σκευάσματα - χάπια και μονοκλωνικά αντισώματα – τα οποία η Κύπρος φρόντισε να εξασφαλίσει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, τα φάρμακα που έχουν λάβει το «πράσινο» φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι το «Paxlovid» (Pfizer), το «Remdesivir», το «Roactemra» (μονοκλωνικό), το «Kineret», το «Regeneron Roche» (μονοκλωνικό) και το «Xevudy» (μονοκλωνικό). Σημειώνεται ότι στη διάθεση των γιατρών βρίσκεται και το φάρμακο «Molnupiravir» (MSD), το οποίο έχει πάρει μόνο έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ακόμα να αδειοδοτηθεί.

Στοιχεία για το χάπι της MSD στην Κύπρο  

Το «molnupiravir» χορηγείται από τις 17 Ιανουαρίου στους Κύπριους ασθενείς και όπως μας ανέφερε η Δρ Παναγιωτοπούλου, μέχρι την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 166 ασθενείς είχαν λάβει το χάπι. Σύμφωνα πάντα με την ίδια δεν υπήρξε καμία αναφορά ανεπιθύμητης παρενέργειας, ωστόσο προέκυψαν δύο αναφορές ασθενών που παρότι έλαβαν το χάπι τελικά νοσηλεύτηκαν. Ερωτηθείσα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, η Δρ Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι αναμένονται τα real world evidence από χώρες που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές και έχουν χορηγήσει τα σκευάσματα σε μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μέσα του Φλεβάρη το χάπι της «Pfizer»

Στα μέσα Φεβρουαρίου η Κύπρος αναμένεται να αποκτήσει ένα νέο «όπλο» κατά της πανδημίας, το σκεύασμα «Paxlovid» (Pfizer), το οποίο θα καλύψει τη θεραπεία πέραν των 15 χιλιάδων ασθενών. Η Δρ Παναγιωτοπουλου είπε πως η άφιξη του αναμένεται ενδεχομένως την 3η ή 4η εβδομάδα του μήνα. Πρόκειται για το δεύτερο αντιικό χάπι, που θα παραλάβει η Κύπρος, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, είναι αποτελεσματικό έως και 90% στην πρόληψη νοσηλειών και την αποτροπή θανάτων από κορωνοϊό, για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο χάπι δεν μπορεί να χορηγηθεί σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, καθώς επίσης σε άτομα με ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Καινούργιο εμβόλιο τέλη του μηνός

Εκτός από το χάπι της «Pfizer», η Κύπρος θα εντάξει στην φαρέτρα της και ένα καινούργιο εμβόλιο, αυτό της Novavax, το οποίο είναι πρωτεϊνικής τεχνολογίας. Το εμβόλιο αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου, η φαρμακοβιομηχανία εστιάζει πλέον στην παραγωγή εμβολίων τα οποία θα χορηγούνται μόνο μια φορά το χρόνο και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μεταλλάξεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση