ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Ανησυχία για φαινόμενα απειθαρχίας

Όλα όσα αναφέρει ο Υπ. Υγείας

Newsroom K

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων γιατί ακολουθεί μια συντηρητική πολιτική, βασισμένη στις εισηγήσεις των ειδικών με συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης της κάθε φάσης, ώστε να περιορίσει στον μέγιστο βαθμό τους πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπ. Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Αυτούσια η  δήλωση του Υπουργού:

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η επιδημιολογική εικόνα είναι άκρως ευμετάβλητη και δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων σε βάθος χρόνου, γιατί όλα τελούν υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.
Μέχρι να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, το πλάνο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης εδράζεται στη στρατηγική που προβλέπει:

1. Μαζικά τεστ για γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση λοιμώξεων,
2. Σχολαστική διαδικασία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για ανακοπή της εξάπλωσης του ιού, και
3. Εφαρμογή και επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων αυτοπροστασίας.
Τα πιο πάνω μέτρα είναι το κλειδί για επιστροφή στην κανονικότητα. Για να είναι όμως αποτελεσματικά χρειάζεται να γίνονται και τα τρία, με επιμέλεια και προσοχή, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία όλων. Θέλω για μια ακόμη φορά να εξάρω την προθυμία και τη συνεργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, στους οποίους οφείλονται οι καλές επιδημιολογικές επιδόσεις της Κύπρου. Την ίδια όμως ώρα, θέλω να εκφράσω βαθύτατη ανησυχία για το γεγονός ότι αυτή η πολύ καλή εικόνα αμαυρώνεται από φαινόμενα απειθαρχίας που συνιστούν ασέβεια έναντι των αισθημάτων των πολιτών και εξουδετερώνουν τις πολύμηνες θυσίες και τις στερήσεις όλων.
Είναι και δική μας επιθυμία η γρήγορη έξοδος από τους περιορισμούς. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για επιστροφή σε συνθήκες ασφάλειας.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, η Τεχνική Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας λαμβάνουμε υπόψη τα αιτήματα για περισσότερες χαλαρώσεις, που δεχόμαστε από επαγγελματικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς, πολιτικά κόμματα, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και από πολίτες. Οι εισηγήσεις, οι απόψεις και η κριτική είναι σεβαστά.

Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, αλλά κάτι τέτοιο προσκρούει σε αντικειμενικά δεδομένα. Έχουμε αποδείξει ότι εισηγήσεις που είναι εφικτές υιοθετούνται, υπό την βασική προϋπόθεση ότι είναι πρακτικά εφαρμόσιμες και, κυρίως, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να επιλύουμε προβλήματα που δημιουργούνται. Στόχος μας ήταν και παραμένει η ελεγχόμενη έξοδος από τους περιορισμούς ώστε να αποφύγουμε πισωγύρισμα που θα μας οδηγήσει σε νέες απαγορεύσεις και θα μας εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο, με ακόμη χειρότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο ώστε να θωρακίσουμε με το εμβόλιο τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και με την παραλαβή μεγάλης ποσότητας εμβολίων το επόμενο διάστημα, θα εντατικοποιηθεί.

Με επιμελή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διενέργεια πολλών τεστ και εμβολιασμούς, η Κύπρος μπορεί να ελπίζει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πλάνο αποκλιμάκωσης και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και αυτή τη φάση της υγειονομικής κρίσης. Αυτή την ώρα, προέχει να διαφυλάξουμε την επιδημιολογική εικόνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση με αποφασιστικότητα και σιγουριά. Είμαστε κοντά στο τέλος. Δεν πρέπει όμως να βιαστούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση