ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Οδηγίες σε άτομα θετικά στον κορωνοϊό

Ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή διάρκειας >15 λεπτών σε απόσταση <2 μέτρων από κρούσμα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19

Newsroom K

Το άτομο που ενημερώνεται από το μικροβιολογικό εργαστήριο ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό θέτει τον εαυτό του σε καραντίνα, αποφεύγοντας στενή επαφή με τους οικείους του, ενημερώνει άμεσα τον Διευθυντή και τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας του χώρου εργασίας του, αναμένει οδηγίες από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης (ΜΕΕ) και καταγράφει τις στενές επαφές του, ώστε να ενημερώσει υπεύθυνα τους Λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης όταν του ζητηθεί. Ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή διάρκειας >15 λεπτών σε απόσταση

Σημειώνεται ότι ενόψει μεγάλου φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα, ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδεικνύεται ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το θετικό άτομο να εξέρχεται από την καραντίνα.

Εάν σε οποιαδήποτε ιδιωτικό γραφείο και/ή επιχείρηση και/ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία στον δημόσιο, και/ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή στις Ανεξάρτητες υπηρεσίες και/ή στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η Διεύθυνση ή και οι Υπεύθυνοι Λειτουργοί που ορίζονται ως Υπεύθυνοι Ασφάλειας και Υγείας οφείλουν όπως προβούν στα ακόλουθα:

• Άμεση αναστολή εργασιών της εν λόγω επιχείρησης σύμφωνα με το Διάταγμα Αρ. 20 του 2020 (Κ.Δ.Π. 183/2020).

• Άμεση απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αν δεν το έχουν πράξει από μόνοι τους.

• Καταγραφή των ονομάτων των ατόμων στον χώρο εργασίας που έχουν έρθει σε στενή επαφή (ορισμό δείτε πιο πάνω) με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η πληροφορία αυτή θα ζητηθεί από την ΜΕΕ και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

• Οι στενές επαφές τίθενται σε αυτοπεριορισμό/καραντίνα 14 ημερών και αναμένουν οδηγίες από τη ΜΕΕ σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που θα κληθούν να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR) από εργαστήρια που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι έστω και αν το αποτέλεσμα του τεστ τους είναι αρνητικό θα συνεχίσουν την αυτοαπομόνωση τους για 14 μέρες. Σημειώνεται ότι λόγω φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα, ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδειχθεί ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το άτομο που ιχνηλατείται ως στενή επαφή να εξέρχεται του αυτοπεριορισμού.

• Απομάκρυνση όλου του προσωπικού μέχρι να απολυμανθούν οι χώροι της επιχείρησης από εγκεκριμένη εταιρεία. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο Αριθμός Άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να υποβληθεί στις Υγειονομικές Υπηρεσίες με την ολοκλήρωση της απολύμανσης.

Νοείται ότι τα άτομα που θεωρήθηκαν ως στενές επαφές και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στις εργαστηριακές εξετάσεις και αφού παρέλθουν οι 14 μέρες αυτοπεριορισμού, θα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτύξει συμπτωματολογία συμβατή με τη λοίμωξη COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/ .

Νοείται επίσης ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άλλο άτομο στον χώρο εργασίας, αναπτύξει συμπτώματα που παραπέμπουν σε συμπτώματα της νόσου COVID-19, τότε άμεσα θα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Σχετικές οδηγίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronovirus/info.html .

Για τα προαναφερόμενα θα ενημερωθούν γραπτώς από τα Επαρχιακά Γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών και για να επιτραπεί η επαναλειτουργία της επιχείρησης, θα πρέπει να αποσταλούν από τη Διεύθυνση στις Υγειονομικές Υπηρεσίες τα ακόλουθα έγγραφα:
1. Γραπτή ενημέρωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ενέργειες της Διεύθυνσης.
2. Κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.
3. Το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο αριθμός άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε.

Η έγκριση για επαναλειτουργία θα δοθεί αφού εξεταστούν τα πιο πάνω από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και την ΜΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση