ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:37
 

Υπ.Υγείας: Οι δυσκολίες κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αναμενόμενες

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιλύσει τα όποια εμπόδια εμφανιστούν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Γνωρίζουμε ότι τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) θα προκύψουν διάφορα προβλήματα, όπως εξάλλου, συμβαίνει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις αυτού του μεγέθους, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες και εν μέρει θεμιτές, αφού μέσα από αυτές, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε το σύστημα προς όφελος των ασθενών.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως με αποφασιστικότητα, καλή θέληση, υπομονή και επιμονή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιλύσει τα όποια εμπόδια εμφανιστούν, ώστε η υλοποίηση των αλλαγών να προχωρήσει ομαλά και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς με γνώμονα το συμφέρον και την καλή υγεία των Κύπριων πολιτών.

Σε χαιρετισμό του, στην ενημερωτική σύσκεψη της ΣΕΚ Λεμεσού για το ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «σε δύο μήνες μπαίνει σε εφαρμογή μετά από δεκαετίες συζητήσεων ένα Σχέδιο Υγείας, που θα προφέρει στους Κύπριους πολίτες καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, με ελευθερία στην επιλογή παρόχου, χωρίς ηλικιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς ή άλλους περιορισμούς».

«Ένα σύστημα αλληλέγγυο», είπε, «που μπορεί να παρέχει στους πολίτες της Κύπρου αποτελεσματική κοινωνική προστασία, χωρίς τους αποκλεισμούς που ισχύουν στο υφιστάμενο σύστημα και μπορούν να οδηγήσουν τους συμπολίτες μας σε οικονομική ή και κοινωνική καταστροφή».

Ανέφερε ότι «μέσα από τον σχεδιασμό του ΓεΣΥ διασφαλίζεται, ανάμεσα σε άλλα, η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την ενοποίησή τους, καθώς και ο εξορθολογισμός στη διαχείριση των δαπανών για την υγεία», για να προσθέσει ότι «με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κατοχυρώνεται η καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού, μειώνοντας έτσι τις υπάρχουσες ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη μέσω της ίσης μεταχείρισης των δικαιούχων».

Σημείωσε ακόμα ότι «το ΓεΣΥ στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας στην υγειονομική περίθαλψη και την οικονομική προστασία του πληθυσμού από την ασθένεια», συμπληρώνοντας ότι «από την 1η Μαρτίου, τέθηκε σε ισχύ το σύστημα αποκοπών για το ΓεΣΥ ενόψει της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Σχεδίου τον προσεχή Ιούνιο, που περιλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, δηλαδή τους Προσωπικούς Ιατρούς, τους Ειδικούς Ιατρούς, τα φάρμακα και τα κλινικά εργαστήρια».

«Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε αναλυτικότερα από τον εκπρόσωπο του ΟΑΥ για τα ποσοστά των αποκοπών τόσο για την πρώτη φάση όσο και για τη δεύτερη φάση που θα υλοποιηθεί σε έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2020, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και της παροχής υπηρεσιών υγείας σε περιβάλλον ΓεΣΥ», είπε ο κ. Ιωάννου.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «εντός των επόμενων εβδομάδων, θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας η λίστα με τους γιατρούς που εξέφρασαν πρόθεση να παρέχουν υπηρεσίες υγείας ως Προσωπικοί Ιατροί και θα κληθούμε όλοι να επιλέξουμε τον Προσωπικό μας Ιατρό και να εγγραφούμε στον κατάλογό του, έτσι ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε υπηρεσίες υγείας αρχής γενομένης σε δύο μήνες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X