ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό αυστηρή υγειονομική επιτήρηση η Λεμεσός

Έντονη ανησυχία μερικά εικοσιτετράωρα πριν τη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν την 3η φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα ανησυχίας από την ημερήσια επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Λεμεσός. Παρά την μικρή υποχώρηση του ποσοστού θετικότητας, σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης Πέμπτης, οι επιδόσεις που καταγράφει η πανδημία στη Λεμεσό κρατούν την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους σε εγρήγορση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τα εμπλεκόμενα με την πανδημία υπουργεία να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα επιτήρησης εφαρμογής των μέτρων.

Ο προβληματισμός που επικρατεί εντείνεται περισσότερο ενόψει της εφαρμογής άρσης ενός μέρους των περιοριστικών μέτρων, την ερχόμενη Δευτέρα. Κατάσταση που ώθησε το Προεδρικό Μέγαρο να δώσει νέες οδηγίες στα συναρμόδια υπουργεία για εντατικοποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τα εμπλεκόμενα με την πανδημία υπουργεία να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα επιτήρησης εφαρμογής των μέτρων. Η αυξητική τάση που καταγράφεται στη Λεμεσό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα κρούσματα απειθαρχίας μερίδας πολιτών. Εκτός από τους ελέγχους, στη Λεμεσό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ημερήσια rapid test. To πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ευδιάκριτο και στα ημερήσια στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

 

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Ποσοστό θετικότητας

Λευκωσία

14,059

24

0,22%

Λεμεσός

10,215

93

0,91%

Λάρνακα

4,544

9

0,20%

Πάφος

2,250

5

0,22%

Αμμόχωστος

1,513

5

0,33%

Οίκοι Ευγηρίας

Λεμεσός

375

0

 

Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου

305

6

 

Επιχειρήσεις *

7,463

0

 

Εκπαίδευση

532

1

 

Ειδικά Σχολεία

67

0

 

 

Η εκπαίδευση

Το άνοιγμα ενός κομματιού της εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, έχει θέσει σε κινητοποίηση Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια η επιστροφή των μαθητών να γίνει κάτω από ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες. Και εδώ το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί προκαλείται από στοιχεία που υπάρχουν και δείχνουν διασπορά του ιού σε σχολικές μονάδες, κυρίως από το προσωπικό, αλλά και τους μαθητές μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Με τα δεδομένα αυτά το υπουργείο ανακοίνωσε πως «όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σχολικών μονάδων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου, αρχής γενομένης από το Σάββατο». Όπως τονίζεται το πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους από την 1η Μαρτίου και θα πρέπει να παρουσιάζεται κατά τους ελέγχους που θα εντατικοποιηθούν από τη Δευτέρα. Παράλληλα γίνεται αυστηρή σύσταση προς τους μαθητές όπως διενεργήσουν rapid test, με τη συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους. Ένα θέμα που προκαλεί προβληματισμό στο Υπουργείο Υγείας είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο άτομα που, ενώ εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου, συνεχίζουν να προσέρχονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα, αφενός, να καθυστερεί η διάγνωσή τους και, αφετέρου, να υπάρχει διασπορά του ιού εντός των εργασιακών τους χώρων.

272 νέα περιστατικά

Μελετώντας την ημερήσια καταγραφή της πανδημίας σε Παγκύπρια βάση, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα με εξαίρεση τη Λεμεσό η οποία με βάση τα επίσημα στοιχεία των δυο τελευταίων εβδομάδων διατηρεί τα πρωτεία, με ποσοστό 70% των νέων περιστατικών. Συνολικά την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 43,958 εργαστηριακές διαγνώσεις από τις οποίες οι 2,350 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 41,608 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 272 περιστατικά της νόσου COVID-19 τα οποία κατανέμονται ως εξής:

-79 κρούσματα από 394 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων.

-33 κρούσματα από 1,318 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

-11 κρούσματα από 344 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

-6 κρούσματα από 285 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.

-143 κρούσματα από 41,323 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν 269 έλεγχοι επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς και άλλοι 25 στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας χωρίς των εντοπισμό θετικών κρουσμάτων.

Καμία απώλεια

Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν πως και την Παρασκευή δεν σημειώθηκε θάνατος ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 231, εκ των οποίων:

-154 άντρες (67%)

-77 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη. Στο κομμάτι νοσηλείας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 80 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 17 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 11 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και τέσσερις σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου (21 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

21

Λευκωσίας

(23 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

13 (2 εκτός αναπνευστήρα)

Θάλαμος COVID

9

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

1

Λεμεσού

(36 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

33

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

3

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση