ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:01
 

Σκηνή θανατηφόρου τροχαίου: Πεζοδρόμια για οχήματα και κάδους σκουπιδιών (φωτο)

Εικόνες προβληματισμού και ανησυχίας προκαλούν οι συνθήκες που επικρατούν στα πεζοδρόμια σε αρκετές οδούς, διαφόρων περιοχών στο Δήμο

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Σταθμευμένα οχήματα, κάδοι απορριμμάτων και άγρια βλάστηση, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο σημείο όπου το περασμένο Σάββατο 14/9 σημειώθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα τον 69χρονο Μιχάλη Σεβαστίδη.

Κατά την παρουσία μας στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Καϊμακλί της Λευκωσίας, όπως φαίνεται και στις πιο κάτω φωτογραφίες, διαπιστώσαμε ότι το πεζοδρόμιο στο οποίο ο 69χρονος φέρεται να κινείτο με το τροχοκάθισμά του είναι γεμάτο εμπόδια κάτι που δυσκολεύει την διέλευση πεζών και ατόμων με αναπηρία.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους νόμους, απαντάει ο Δήμος

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε πεζοδρόμια αρκετών γειτονιών της Λευκωσίας, ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Λευκωσίας, κύριος Μάκης Νικολαίδης, τόνισε ότι πέραν από το προγράμματα καθαριότητας του Δήμου είναι και θέμα ατομική συνείδηση των κατοίκων ώστε να διατηρούν τα πεζοδρόμια έξω από τις οικίες τους καθαρά.

Όσον αφορά τους κάδους απορριμμάτων, «θα πρέπει να βρίσκονται στην άκρια του οικοπέδου και όχι μέσα στο δρόμο ή επάνω στο πεζοδρόμιο, κάτι για το οποίο ευθύνη έχει εκτός από τους δημότες και η εταιρεία περισυλλογής απορριμμάτων», σχολίασε ο κος Νικολαίδης.

Σε ερώτηση μας για την παρουσία βλάστησης και σκουπιδιών επάνω στα πεζοδρόμια, ο κος Νικολαίδης έκανε λόγο για ειδικά προγράμματα καθαριότητας δημόσιου χώρου τα οποία βρίσκονται σε εφαρμογή, σε μία προσπάθεια εξάλειψης των πιο πάνω φαινομένων.

Μεταξύ άλλων, με βάση και σχετική ανακοίνωση του Δήμου, γίνεται λόγος για γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες από το 2017 καθυστερούν τα σχέδια για μικρή ενίσχυση της υπηρεσίας τροχονομίας, ενώ όπως μας αναφέρθηκε, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για κατασκευή πεζοδρομίων για ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ. Λόγος έγινε και για μονοδρόμηση οδών με στόχο τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Μεγάλος χώρος στάθμευσης άδειος λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που σημειώθηκε το θανατηφόρο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα, υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης ο οποίος το πρωινό της Δευτέρας χρησιμοποιείτο από ελάχιστα οχήματα.

Εύλογα δημιουργείται η απορία αν στην συγκεκριμένη οδό «δικαιολογείται» η ύπαρξη σταθμευμένων οχημάτων στα πεζοδρόμια από την στιγμή που δίνεται η δυνατότητα για στάθμευση σε συγκεκριμένο χώρο.

Λεωφόρος «κίνδυνος», σύμφωνα με τους κατοίκους

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στη «Κ», έκαναν λόγο για ένα συχνό φαινόμενο το οποίο προκαλεί καθημερινά προβλήματα στην περιοχή, καθώς όπως μας αναφέρθηκε, οι κάδοι απορριμμάτων βρίσκονται στο σημείο εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κανείς δεν έχει αναλάβει τον καθαρισμό των πεζοδρομίων.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πρόκειται για μία πολυσύχναστη οδό με αυξημένη διακίνηση πεζών με τους κατοίκους να τονίζουν ότι, «αποτελεί κίνδυνο για ενήλικες αλλά και για παιδιά τα οποία πολλές φορές αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο, λόγω της κατάστασης των πεζοδρομίων».

«Πυρά» κατά αστυνομίας και τοπικών αρχών

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, μιλώντας στη «Κ» επιρρίπτει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί, στην ανοχή που επιδεικνύουν οι τοπικές αρχές και η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε ότι η απαράδεκτη αυτή εικόνα με τα πεζοδρόμια επικρατεί μαζικά στη χώρα μας, με τους κατοίκους να «θεωρούν τα πεζοδρόμια ως ιδιοκτησία τους και σταθμεύουν σε αυτά ανενόχλητοι χωρίς κανένα έλεγχο».

Από την άλλη, ο κύριος Λαμπριανίδης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων σε τροχονόμους, για εξυπηρέτηση συμφερόντων ιδιοκτητών επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την στάθμευση των καταστημάτων τους.

Για επίλυση του προβλήματος, ο κος Λαμπριανίδης κάνει λόγο για δημιουργία κατάλληλων πεζοδρομίων, στα οποία οι πεζοί θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, καθώς και για πιο προσεκτική οδήγηση η οποία θα αποφύγει τις τροχαίες συγκρούσεις.

Η παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Λευκωσίας

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο Τροχαίας Λευκωσίας, κύριο Στέλιο Παναγίδη μας αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο επικρατεί στη πρωτεύουσα και που προφανώς να οφείλεται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Σε περιπτώσεις όπως στην συγκεκριμένη όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης ο κος Παναγίδης εστίασε στο κομμάτι της οδική συνείδηση ενώ επανέλαβε την ανάγκη για αύξηση του προστίμου για αδίκημα που αφορούν το παράνομο παρκάρισμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X