ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η στιγμή της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα (βίντεο)

Φέτος οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μία «θάλασσα» πιστών και φέτος στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο από το Ισραήλ μεταφέρεται σε κάθε ορθόδοξη γωνιά του πλανήτη, μερικές ώρες πριν τη λειτουργία της Μεγάλης Ανάστασης.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ο οποίος μπήκε στο ιερό κουβούκλιο και βγήκε κρατώντας στα χέρια του τα κεριά με το Άγιο Φως, έφτασε στον ναό της Αναστάσεως λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Λίγα λεπτά αργότερα το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, που είχε προηγουμένως ελεγχθεί εξονυχιστικά, αποσφραγίστηκε, ενώ στις 14:15 ξεκίνησε η επίσημη τελετή.

10 λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι ο πατριάρχης Ιεροσολύμων βγήκε με τις 33 λαμπάδες και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως. με τους πιστούς να ξεσπούν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα

Δείτε βίντεο με τη στιγμή που ο πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέρχεται κρατώντας τα κεριά με το Άγιο Φως

 

Φέτος οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Το απόγευμα στην Κύπρο

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, το οποίο θα διανεμηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Κύπρο με τη συμβολή του σώματος εθελοντών του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου και των Ενωμένων Μοτοσικλετιστών Κύπρου (United Bikers).

Το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στο παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας από τα Ιεροσόλυμα, με αεροπλάνο της Cyprus Airways.

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Λευκωσία και από εκεί θα διανεμηθεί σε όλη την Κύπρο, σημειώνεται. Την ευθύνη για την μεταφορά και μετάδοσή του, έχει ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, σημειώνεται, ενώ, το Άγιο Φως θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία της Εξαρχίας του Πανάγιου Τάφου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τιμόθεου.

Το Σώμα Εθελοντών του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρεται, «υποστηρίζει, ακόμα μια χρονιά τη μεταφορά του Αγίου Φωτός μαζί με τους Ενωμένους Μοτοσικλετιστές Κύπρου (United Bikers) σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου». Η προσπάθεια υποστηρίζεται και από το ΕΤΕΑ και το Avgorou Bikers Club.

Επίσης, η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου και η οργανωμένη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus Chapter 1999 σε συνεργασία με τη Vespa Lambretta Club of Cyprus και Lemesos Harley Riders και οργανώσεις, θα μεταφέρουν το Άγιο Φως για άλλη μια χρονιά σε αρκετά σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η Cyprus Airways ανέλαβε φέτος τη διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Κύπρο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης, σε συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Οι διαδρομές και τα σημεία παράδοσης του Αγίου Φωτός θα ανακοινώνονται στις σελίδες των εμπλεκόμενων φορέων στο Facebook, ενώ για τις ακριβείς ώρες άφιξης στις κοινότητες, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από τις εκκλησίες των ενοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πάσχα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση