ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με κέφι και οικολογία ζωντανεύει η Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας

Στο χώρο, ο οποίος για χρόνια παρέμενε αχρησιμοποίητος, φιλοξενούνται προσωρινά εργαστήρια και καταστήματα καλλιτεχνών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με κέφι, δημιουργικότητα, νέες οικολογικές ιδέες και πολύ μεράκι από νέους ανθρώπους ζωντανεύει η Παλιά Δημοτική Αγορά στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην οποία έχει δημιουργηθεί ένας ανοιχτός χώρος για όλους.  

Πρόκειται για την «Αγορά» μια δημιουργική συνεργασία μιας ομάδας ανθρώπων από διάφορους χώρους, όπως αναφέρεται στην σελίδα τους στο Facebook.
 
Στο χώρο, ο οποίος για χρόνια παρέμενε αχρησιμοποίητος, φιλοξενούνται προσωρινά εργαστήρια και καταστήματα καλλιτεχνών και δημιουργών, χρησιμοποιημένων ειδών, ανακυκλωμένων προϊόντων και έργων τέχνης. Η παλιά ψαραγορά έχει μετατραπεί σε έναν όμορφο κήπο με βότανα ενώ δίπλα της βρίσκεται ανοιχτή βιβλιοθήκη για όλους. Στο χώρο φιλοξενούνται κάθε εβδομάδα εργαστήρια χορού, μουσικής ή άλλες εκδηλώσεις.
 
«Η αγορά είναι ένας χώρος ο οποίος παραχωρήθηκε από το Δημαρχείο για τρεις μήνες, σε διάφορες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες, τεχνίτες», λέει ο Αλέξανδρος Ιωάννου Πελετιέ στο ΚΥΠΕ ο οποίος στεγάζει εδώ το εργαστήρι ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του, Tesura.  

Υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με την επαναχρησιμοποίηση, τη μουσική, την ποδηλασία, τους μετανάστες, λέει.

«Είμαστε ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, αλλά σιγά- σιγά πιάσαμε τον χώρο ο οποίος ήταν κλειστός, του δώσαμε ζωή και τον αναπτύξαμε. Πλέον δεν είναι ένα μαγαζάκι, αλλά δημιουργήθηκε ένα “open space” (ανοιχτός χώρος)», σημειώνει.

Τελικά, προσθέτει ο Αλέξανδρος, το Δημαρχείο θα μας το δώσει για ακόμη ένα χρόνο.

«Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι είναι ένας ζωντανός, βιώσιμος χώρος. Ένας χώρος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και τον χρειαζόμαστε», αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με το Tesura εξηγεί ότι «κάνουμε εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης, προωθούμε προϊόντα που έχουν οικολογικό χαρακτήρα, πουλάμε μεταχειρισμένα έπιπλα και κυρίως κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις». Στο χώρο μπορεί κανείς να δει και μερικά δικά του καλλιτεχνήματα από ανακυκλωμένα υλικά.
 
Αδιάβροχες τσάντες από πλαστικές σακούλες, δημιουργεί η Χλόη Φινν

Η ανθεκτικότητα της πλαστικής σακούλας, αλλά και η διαφάνεια της που αφήνει το φυσικό φως να τη διαπεράσει ήταν τα στοιχεία που εκτίμησε η καλλιτέχνιδα Χλόη Φινν όταν πριν από μερικά χρόνια έψαχνε ένα υλικό για τις δημιουργίες της.

«Έψαχνα μια μέθοδο να κάνω ένα υλικό με χρωματισμό μέσω του οποίου θα μπορεί να μπαίνει και το φως», λέει στο ΚΥΠΕ. Προσθέτει ότι βρήκε αυτή την τεχνική μέσω του διαδικτύου και άρχισε να φτιάχνει υφάσματα από πλαστικές σακούλες.

«Ανακάλυψα ότι η καλύτερη χρήση τους ήταν να φτιάχνω τσαντάκια γιατί είναι αδιάβροχα και είναι ωραίο υλικό», λέει, σημειώνοντας ότι «έκτοτε κάνω τσαντάκια και καπνοθήκες γιατί είναι πάρα πολύ ανθεκτικό υλικό».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ από πότε ασχολείται με το υλικό αυτό απαντάει από το 2011. Ωστόσο, όπως προσθέτει, μόλις φέτος βλέπει ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης.

Η Χλόη έχει το εργαστήρι της με έργα εικονογράφησης και τέχνης στην Παλιά Αγορά και συνεργάζεται με τον Αλέξανδρο για την πώληση των ιδιαίτερων τσαντών της.

«Χρησιμοποιώ και ζώνες αυτοκινήτου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «γενικά είμαι πολύ υπέρ της επαναχρησιμοποίησης. Όχι μόνο με σακούλες, αλλά και με παλιά έπιπλα».
 
«Δώστου Chance», προτρέπουν τους συμπολίτες τους ο Ανδρέας και η Εβίτα

Δίπλα από το εργαστήρι της Χλόης βλέπει κανείς ένα κατάστημα με ρούχα, δημιούργημα του Ανδρέα, στο οποίο εργάζεται και η Εβίτα.

Σε μια πινακίδα αναγράφεται το μήνυμα «Δώστου Chance».

Σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τα προϊόντα που πωλούν, η Εβίτα αναφέρει ότι έχουν καινούρια ρούχα, χρησιμοποιημένα ρούχα και ρούχα που έχουν επιδιορθωθεί και επανακυκλωθεί.

Είναι μια συλλογή που προέρχεται από διάφορους χώρους. Τα καινούρια ρούχα προέρχονται από καταστήματα που έκλεισαν, από ιδιωτικές συλλογές και σύνολα γνωστά ως ‘vintage’. Τα χρησιμοποιημένα είναι κυρίως από δωρεές. Όταν φτάνουν κοντά τους, ελέγχονται, καθαρίζονται και επιδιορθώνονται αν είναι απαραίτητο, λέει η Εβίτα και δείχνει με περηφάνια την ραπτομηχανή που χρησιμοποιείται για να μετατραπούν τα παλιά και τα φθαρμένα ρούχα και να τους δοθεί μια νέα ζωή.

Σε ερώτηση για μια σειρά από ρούχα σε κρεμάστρες που κρέμονται από ένα σκοινί έξω από το κατάστημα με μια ταμπελίτσα στην οποία αναγράφεται «Πάρτε ό,τι χρειάζεστε», απαντάει ότι στο κατάστημα πάντοτε κρατούν ένα μικρό μπαούλο με δωρεάν ρούχα αλλά την συγκεκριμένη ημέρα που στο χώρο φιλοξενείται εκδήλωση για άπορους λήφθηκε η απόφαση να στηθεί αυτή η γραμμή. «Ήρθαν πολλοί και πήραν κουβέρτες, μαξιλάρια και σεντόνια», λέει απαντώντας σε ερώτηση για την ζήτηση που υπήρξε στο δωρεάν ρουχισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X