ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με λαμπρότητα τίμησε η Κύπρος την 25η Μαρτίου

Μαθητές, φοιτητές, παλαιοί πολεμιστές, αθλητικοί σύλλογοι και οργανώσεις παρέλασαν στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών

Newsroom K

Μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών, φοιτήτριες και φοιτητές πανεπιστημίων και τριτοβάθμιων σχολών, τμήματα προσκόπων και οδηγών, παλαιοί πολεμιστές, αθλητικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέλασαν στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, στη Λευκωσία.

Στην εξέδρα των επισήμων το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, τον Πρέσβη της Ελλάδας και την πολιτική στρατιωτική ηγεσία.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία όπου στις 10 το πρωί τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων αξιωματούχων.

Στις 11 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας. Στην παρέλαση συμμετείχαν παλαιοί πολεμιστές, μαθητές, φοιτητές, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

Ελεύθερη Αμμόχωστο

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Στις 06.30 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.

Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κυριάκος Παναγιώτου, Διευθυντής του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης

Χρειάζεται ενότητα για να αντιμετωπίσουν η Κύπρος και ο Ελληνισμός τις προκλήσεις, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις ύστερα από την δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός αφού ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον Ελληνισμό, σημείωσε πως « είναι μέρες σαν τη σημερινή και μέρες όπως αυτές που θα γιορτάσουμε σε περίπου μια εβδομάδα (1η Απριλίου) που μας θυμίζουν ότι κάποιοι ξεσηκώθηκαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να έχουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «χρειάζεται ενότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και η χώρα μας αλλά και ο Ελληνισμός στη συνέχεια».

Λάρνακα

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Γύρω στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία του Αγάλματος της Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον ΄Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου. Γύρω στις 10 το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βοηθός Διευθυντής του Γυμνασίου Αραδίππου Αγγελος Στυλιανού.

Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η αυτοθυσία, η ομοψυχία και ο ηρωϊσμός όλου του Ελληνισμού δικαίωσαν τον αγώνα για ελευθερία, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις ύστερα από την παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στην Λεωφόρο Αθηνών στη Λάρνακα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το μήνυμα της ημέρας είναι «η αυτοθυσία, η ομοψυχία, ο ηρωϊσμός όλου του Ελληνισμού δικαίωσαν τον αγώνα».

Αφού ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά η Υπουργός ανέφερε ότι «πραγματικά σήμερα καμαρώσαμε τους νέους του τόπου μας» που είναι το μέλλον του.

Πάφος

Ο Δήμος Πάφου τίμησε και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Οι εκδηλώσεις για τους επίσημους εορτασμούς κορυφώθηκαν σήμερα Δευτέρα 25 Μαρτίου, με την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στον αγώνα του 1821 και παρέλαση μαθητών/τριών των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, εκπροσώπων Σωματείων και Οργανώσεων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, επικεφαλής των επισήμων, από ειδική εξέδρα στην είσοδο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου (επί της Λεωφ. Γεωργίου Γρίβα Διγενή).

Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ανέφερε ότι ο Ελληνισμός τη Κύπρου αντλεί διδάγματα από την Ελληνική επανάσταση προκειμένου και εμείς, όπως είπε, να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για ελευθέρια και επανένωση.

 Λεμεσός

Οι εορτασμοί στη Λεμεσό για την εθνική επέτειο ξεκίνησαν το πρωί με γενική κωδωνοκρουσία από τους ιερούς ναούς της πόλης και εωθινό στους δρόμους από τη Φιλαρμονική του Λανιτείου και μπάντα κρουστών Προσκόπων και Οδηγών.

Ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Επαρχιακή Διοίκηση) και αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς, ενώ η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής πανεπιστημίου Δρ. Ανδρέας Μάνος.Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο της Πλατείας Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις, ενώ τιμές απέδωσε τμήμα της ΕΦ, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, στην οποίαν έλαβαν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, Οδηγοί Πρόσκοποι, η Πολιτική Άμυνα καθώς και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου

Παρά την πολύχρονη σκλαβιά, ο Έλληνας κατάφερε μέσα από τα σωστά μηνύματα να κερδίσει, με αγώνες, με θυσίες, με επιμονή, την ανεξαρτησία του και αυτό το μήνυμα καθοδηγεί τους δικούς μας αγώνες για τη σωτηρία της πατρίδας μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης, στη Λεμεσό, για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ανέφερε στις δηλώσεις του πως "με λαμπρότητα ο απανταχού Ελληνισμός τιμά την εθνική παλιγγενεσία, την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 1821".

"Ενός αγώνα όπου ο Έλληνας, παρά την πολύχρονη σκλαβιά, κατάφερε μέσα από τα σωστά μηνύματα να κερδίσει, με αγώνες, με θυσίες, με επιμονή, την ανεξαρτησία", είπε, και πρόσθεσε πως το μήνυμα αυτού του αγώνα "καθοδηγεί και θα πρέπει να καθοδηγεί τους δικούς μας αγώνες, τόσο για τη σωτηρία της πατρίδας μας, όσο και για την ομοψυχία και ενότητα που πρέπει να διακατέχει τον απανταχού ελληνισμό, ώστε με σαφήνεια και με στοχοπροσήλωση να πετύχουμε αυτά για τα οποία όλοι μαζί αγωνιζόμαστε".

Στόχος μας, συνέχισε, είναι η επανένωση της πατρίδας μας, στόχος μας είναι η διαφύλαξη του Ελληνισμού στον τόπο μας και "πάντοτε με τα μηνύματα της εθνικής επανάσταση του 1821, των απανταχού Ελλήνων, μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτήν την προσήλωση για τις μέλλουσες γενιές".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση